Деякі запитання, щодо діяльності неприбуткових організацій

Щоб втримати статус «неприбутковості», неприбуткова організацій чи установа мають відповідати жорстким вимогам законодавства. Саме тому завжди актуальні питання, якими видами діяльності можуть займатися неприбуткові організації

Для того, щоб організація отримала статус неприбуткової, її керівництво має докласти певних зусиль, адже такі організації мають відповідати багатьом критеріям «неприбутковості». Потрапити до реєстру неприбуткових організацій не так просто, а от «вилетіти» з нього простіше ніж здається.

Через це, у посадових осіб неприбуткових організацій виникають питання, щодо того, яку діяльність можуть проводити неприбуткові організації, як саме мають вести бухгалтерію і розподіляти доходи. У цьому матеріалі ми відповімо на декілька актуальних питань.

Діяльність неприбуткових організацій у запитаннях та відповідях

Запитання: якщо громадська (неприбуткова) організація хоче надрукувати та реалізувати книгу (інші види літератури), чи буде її продаж оподатковуватись податком на прибуток? Чи не призведе така діяльність до виключення організації з реєстру неприбуткових?

Відповідь: насамперед скажемо, що неприбуткові організації мають право займатися підприємницькою діяльністю та отримувати доходи від неї. Одна, таких дохід може бути використаний тільки на розвиток неприбуткової організації чи досягнення її основної мети (згідно п. 6 ст. 3, п. 2 частини другої ст. 21, п. 1 ст. 24 Закону України «Про громадські об’єднання» від 22.03.2012 року № 4572-VI, із змінами та доповненнями).

Неприбуткова організація може користуватися пільгами в оподаткування податком на прибуток після внесення такої організації до реєстру неприбуткових організацій та установ органами ДФС у встановленому законодавством порядку (згідно п. 133.4 ст. 133 Податкового кодексу України).

Неприбуткова організація має відповідати певним вимогам, що детально викладені у ПК (згідно пп. 133.4.1 п. 133.4 ст. 133 ПК).

Одна з найголовніших умов, що мають дотримуватися неприбуткові організації – використання своїх доходів виключно для забезпечення життєдіяльності та утримання організації, реалізації її мети. Кошти та доходи, отримані неприбутковою організацією не можуть бути розподілені між її членами чи керівництвом.

Неприбуткові організації не сплавають податків з підприємницької діяльності, якщо вона не порушує статуту та умови неприбутковості організації. Тож, за такої діяльності неприбуткову організацію не можуть виключити з реєстру неприбуткових.

Запитання: якщо до неприбуткової організація (ЖБК) надійшли кошти, у вигляді субсидій чи соціального забезпечення, пільг для мешканців будинку від постачальників послуг, чи потрібно враховувати їх у складі звіту про доходи?

Відповідь: форму звіту про використання доходів неприбуткової організації було затверджено наказом Міністерства фінансів України від 17.06.2016 р. № 553, який передбачає заповнення лише тих показників, що відображають особливості діяльності неприбуткової організації залежно від закону, що регулює її діяльність.

Так, у рядках 1.1 -1.16 частини І Звіту мають відображатися доходи, що отримали неприбуткові організації. Одна з основних особливостей бухгалтерського обліку в неприбуткових організаціях є облік різних видів цільового фінансування. Отже, у І частині Звіту неприбуткової організації в складі доходів ЖБК потрібно відображати будь-які надходження, що було отримано від статутної діяльності установи.

Запитання: чи потрібно вказувати у рядку 1.7 «дотації та субсидії» об’єднання співвласників багатоквартирних будинків, яким держава відшкодовує за утримання території, тобто внески мешканців? Чи вказують у цій графі пільги також?

Відповідь: згідно з оновленим ПК (п.46.2 ст.46 ПК) неприбуткові організації – неплатники податку на прибуток (згідно п.133.4 ст.133 ПК) мають подати до органів ДФС звіт про використання доходів неприбуткових організацій (форма затверджена наказом № 553).

Форма звіту передбачає можливість заповнення лише тих показників, що відображають особливості діяльності неприбуткових організацій залежно від закону, який регулює її діяльність. Так, у рядках 1.1 - 1.16 частини І Звіту відображаються доходи, одержані неприбутковими організаціями. Кошти отримані на цільове фінансування, у тому числі кошти, вивільнені від оподаткування у зв’язку з наданням пільг з податку на прибуток підприємства) визнаються доходом протягом тих періодів, в яких були понесені витрати з виконання умов цільового фінансування.

Тобто, у рядку 1.7 звіту мають відображатися кошти, що були отримані неприбутковою організацією на фінансування конкретних програм або заходів, а також, для покриття її планових витрат – субсидій, дотацій, тощо.

Запитання: у звіті про використання доходів неприбуткової організації доходи і витрати неприбуткової організації зазначають як раніше, чи відповідно до вимог бухгалтерського обліку? Тобто, чи повинні у звіті доходи і витрати співпасти з даними фінансової звітності?

Відповідь: неприбуткові організації як і будь-які інші установи ведуть бухгалтерський облік і складають фінансову звітність згідно із вимогами пункту 1 статті 2 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.1999 року № 996-XIV, із змінами та доповненнями.

Неприбуткові організації можуть за власним бажанням вести спрощений план рахунків бухгалтерського обліку, що був затверджений наказом Міністерства фінансів України від 19.04.2001 р. № 186, а можуть вести і звичайний план, затверджений наказом Міністерства фінансів України від 30.11.1999 р. № 291.

  • Порядок визнання і відображення доходів регламентовано П(С)БО 15.
  • Порядок визнання і відображення витрат регламентований П(С)БО 16.

Формування доходів та витрат у звіті має здійснюватися на підставі первинних документів, складених за правилами бухгалтерського обліку.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді