Половинна ставка ПДФО для дивідендів

Через технічну помилку законодавці відтермінували запровадження половинної ставки ПДФО для дивідендів. Помилку усунули заднім числом. А це — чергова заморока для бухгалтера, який уже нарахував дивіденди й утримав з них ПДФО за ставкою 18%

З метою оподаткування ПДФО дивіденди є пасивними доходами (пп. 14.1.268 Податкового кодексу України; ПК), що їх включають до оподатковуваного доходу платника (пп. 164.2.8 ПК).

Тобто якщо юрособа-резидент виплачує дивіденди на користь фізосіб, вона зобов’язана виконати функції податкового агента (пп. 170.5.2п. 176.2 ПК). А саме — утримати із суми нарахованих (виплачених) дивідендів ПДФО та військовий збір, а також відобразити операцію у формі № 1ДФ.

За якими правилами оподатковують ПДФО дивіденди

Починаючи з 01.01.2017 ПК доповнено новим підпунктом 167.5.4. Він встановлюває половинну ставку ПДФО (9%) для оподаткування дивідендів, нарахованих та виплачених:

  • нерезидентами;
  • інститутами спільного інвестування (ІСІ);
  • суб’єктами господарювання, які не є платниками податку на прибуток (юрособами — платниками єдиного податку).

Ця норма мала запрацювати лише від дня набрання чинності законом про фінансову поліцію (абз. 3 п. 1 розд. ІІ Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні» від 21.12.2016 № 1797-VIII). Однак такого закону так і не ухвалили. Тому половинна ставка ПДФО для дивідендів залишалася не чинною (була відтермінована). Саме тому з початку року діяли старі ставки ПДФО для оподаткування дивідендів. А це:

  • 5% — для дивідендів, які виплачує платник податку на прибуток;
  • 18% — для дивідендів, виплачених суб’єктами, що не є платниками податку на прибуток (зокрема єдинниками).

Таку суперечність усунув Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо уточнення деяких положень та усунення суперечностей, що виникли при прийнятті Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні» від 23.03.2017 № 1989-VIII (далі — Закон № 1989). З-поміж іншого, цей Закон вилучив прив’язку дати набрання чинності ставкою ПДФО 9% до прийняття закону про фінансову поліцію. У Прикінцевих положеннях Закону № 1989 зазначено, що його норми застосовують до податкових періодів, починаючи з 01.01.2017.

Тобто після набрання чинності Законом № 1989 (із 15.04.2017) запрацювало правило: дивіденди, нараховані і виплачені платниками єдиного податку, нерезидентами та ІСІ після 01.01.2017, оподатковують ПДФО за ставкою 9%.

Фактично маємо ситуацію: юрособи-«єдинники», які нараховували дивіденди своїм засновникам-фізособам до 15.04.2017, оподатковували їх за чинною на той час ставкою 18%. Зважаючи на зміну правил оподаткування виходить, що в такому випадку підприємства недоплатили фізособам частину дивідендів і сплатили надмірний податок. А все через запровадження пільгової ставки для дивідендів заднім числом. І як тепер бути?

По-перше, фізособам — отримувачам дивідендів необхідно доплатити суму дивідендів.

По друге, заявити про повернення ПДФО, надміру сплаченого із дивідендів.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді