Головне управління ДФС звертає увагу на новації при реєстрації платником ПДВ

Відбулися зміни у податковому законодавстві, спрямовані на спрощення процедури реєстрації платником ПДВ про які піде мова у нижчевикладеному матеріалі
Зміст статті:

Перевірка реєстрації платників ПДВ

Оновлений Порядок обліку платників податків і зборів та оновлене Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість (далі - Положення), зміни до яких внесено наказом Міністерства фінансів України від 21.12.2016 №1125 набрав чинності 19 березня 2017 року. Зміни внесені до Положення:

  • виключно перший аркуш заяви подає особа при добровільній реєстрації платником ПДВ та при перереєстрації;
  • два аркуші заяви треба подати при обов'язковій реєстрації та при реєстрації платниками ПДВ інвесторів (операторів) за угодою про розподіл продукції, учасників договору про спільну діяльність управителів майна.

Докладніше про зміни

Коли обсяги оподатковуваних операцій, становлять меншу суму ніж 1 мільйон гривень, встановлену статтею 181 Податкового кодексу України (далі - ПК), та у разі добровільної реєстрації особи як платника ПДВ, згідно з пункту 183.3 статті 183 ПК, порядок реєстрації платником ПДВ включає подання реєстраційної заяви, що подається не пізніше ніж за 20 календарних днів до початку податкового періоду.

Головне управління ДФС звертає увагу на новації при реєстрації платником ПДВ З початку такого податкового періоду особи вважатимуться платниками податку та матимуть право на виписку податкових накладних та податковий кредит.

При поданні заяви можна зазначити бажаний (запланований) день реєстрації як платника податку на додану вартість, що буде відповідати даті початку податкового періоду (календарному місяцю). Згідно пункту 183.6 статті 183 ПК, коли останній день строку подання заяви припадає на вихідний, святковий чи неробочий день, то останнім днем строку вважається наступний за вихідним, святковим чи неробочим днем.

ПК визначає, що обов'язковій реєстрації, як платник ПДВ, підлягає особа, коли загальна сума від здійснення операцій з постачання товарів , які підлягають оподаткуванню перевищує 1 мільйон гривень. Загальна сума такій особі нараховується протягом останніх 12 місяців. Фізичною особою заява подається особисто або безпосередньо представником юридичної особи-платника чи керівником до контролюючого органу за місцезнаходженням (місцем проживання) особи (п. 183.7 ст.183 ПК).

В обох випадках повинно бути документальне підтвердження особи та повноважень. Має бути посвідчення особи-паспорт або інший документ. Для керівника юридичної особи-наказ на призначення , для представника-довіреність. Наказом Міністерства фінансів України від 14.11.2014 р. №1130 «Про затвердження Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість» затверджені форма заяви про реєстрацію платників ПДВ, порядок її подання та порядок реєстрації платником ПДВ.

За вибором платника податків заява подається в один із способів:

  • особисто платником податків, або уповноваженою на це особою у паперовому вигляді;
  • засобами електронного зв'язку (з використанням Єдиного вікна подання електронної звітності або через Електронний кабінет платника) в електронній формі;
  • як додаток до заяви про державну реєстрацію створення юридичної особи або державну реєстрацію фізичної особи-підприємця під час реєстрації бізнесу.

Строк реєстрації платника ПДВ складає 3 робочі дні. Після надходження заяви, контролюючий орган протягом 3 робочих днів реєструє особу платником ПДВ, при відсутності підстав для відмови. Витяг-є документальним підтвердженням реєстрації платника ПДВ. У разі потреби витяг надається на підставі відповідного письмового запиту від даної особи.

Згідно пункту183.8 ПК контролюючий орган може відмовити у реєстрації особи як платника ПДВ, якщо згідно результатів розгляду реєстраційної заяви та/або наданих документів встановлено, що дана особа:

  • не відповідає вимогам , які визначені пунктом 181.1, пунктом 182.1, та пунктом 183.7 ПК;
  • або, згідно зі статтею 184 ПК, існують такі обставини, які слугують підставою для анулювання реєстрації;
  • коли не дотримано порядок та терміни, встановлені пунктами 183.1, 183.3, 183.7 ПК, при поданні реєстраційної заяви чи визначенні бажаного (запланованого) дня реєстрації.

Контролюючий орган на протязі 3 робочих днів, від дня отримання заяви, може звернутися до особи з письмовою пропозицією надання нової заяви (із вказаними підставами неприйняття попередньої) у випадках:

  • у заяві не вказані обов'язкові реквізити;
  • надані недостовірні або неповні дні;
  • заяву не скріплено печаткою заявника (за наявності такої);
  • не підписано заявником (для фізичних осіб), відповідальною особою заявника (для юридичних осіб) чи особою, яка має документально підтверджене повноваження підпису заяви від особи, яка реєструється платником ПДВ;
  • не включені відомості про заявника до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Особа, яка добровільно реєструється платником ПДВ може подати нову заяву з бажаною датою реєстрації, яка була вказана у попередній неприйнятій заяві. Для цього потрібно ліквідувати недоліки, та подати нову заяву не пізніше ніж за 3 робочих дні до початку податкового періоду, з якого така особа вважатиметься платником ПДВ та матиме право на податковий кредит і виписки податкових накладних.

Правильно заповнена заява 1-ПДВ, при дотриманні вимог та строків діючого законодавства дає підстави для своєчасної реєстрації платником ПДВ, подальшого плідного ведення бізнесу та партнерської співпраці з контролюючими органами.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді