Реєстраційна заява платника ПДВ

UA RU
У статті усе про реєстраційну заяву платника ПДВ: бланк реєстраційної заяви платника ПДВ, зразок реєстраційної заяви платника ПДВ, алгоритм заповнення заяви.

Згідно з чинним законодавством платником ПДВ може стати будь-яка особа, яка вже здійснює господарську діяльність чи тільки планує її здійснювати (пп. 1 п. 180.1 ПКУ). При цьому реєстрація суб’єктів господарювання як платників ПДВ здійснюється у порядку, визначеному пунктом 183.1 ПКУ та Положенням про реєстрацію платників податку на додану вартість, затвердженим наказом Мінфіну 14.11.2014 № 1130 (далі — Положення № 1130).

⚡️ Як зареєструватися платником ПДВ: покроковий алгоритм ⚡️


Строки та умови подання реєстраційної заяви платника ПДВ

У будь-якому разі для реєстрації платником ПДВ відповідна юрособа має подати до контролюючого органу за своїм місцезнаходженням реєстраційну заяву платника податку на додану вартість за формою № 1-ПДВ (додаток 1 до Положення № 1130):

  • не пізніше 10 числа календарного місяця, що настає за місяцем, в якому вперше досягнуто обсягу оподатковуваних операцій, визначеного у статті 181 ПК, — при обов’язковій реєстрації особи платником податку;
  • не пізніше ніж за 20 календарних днів до початку податкового періоду, з якого така особа вважатиметься платником податку та матиме право на податковий кредит і виписку податкових накладних — при добровільній реєстрації;
  • не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку календарного кварталу, в якому буде застосовуватися ставка єдиного податку, що передбачає сплату ПДВ, — у разі зміни ставки єдиного податку (з 5% на 3%).

Якщо останній день строку подання заяви припадає на вихідний, святковий або неробочий день, останнім днем строку вважається наступний за вихідним, святковим або неробочим робочий день.

Увага: у разі добровільної реєстрації особи як платника ПДВ відповідна особа може навести у заяві бажаний (запланований) день реєстрації як платника податку, що відповідає даті початку податкового періоду (календарний місяць), з якого такі особи вважатимуться платниками податку та матимуть право на виписку податкових накладних. Якщо протягом строку від подання реєстраційної заяви до бажаного дня реєстрації в особи виникнуть обставини або операції, у зв’язку з якими реєстрація платником ПДВ є обов’язковою, така особа зобов’язана подати повторну реєстраційну заяву у строки, установлені для обов’язкової реєстрації. І тоді реєстрація платника ПДВ з бажаного дня реєстрації анулюється та проводиться реєстрація платника ПДВ у загальному порядку.

Реєстраційна заява платника ПДВ
Наталія Товченикексперт з бухгалтерського обліку та оподаткування, Київ
► графа «Зведена податкова накладна» ► графа «Складена на операції, звільнені від оподаткування» ► графа «Не підлягає наданню отримувачу (покупцю) з причини» ► заголовна частина ПН ► дата складання ► порядковий номер ► постачальник (продавець) ► отримувач (покупець) ► таблична частина ПН ► підпис в ПН

Реєстраційна заява платника податку на додану вартість 2021 подається безпосередньо керівником або представником юридичної особи — платника (з документальним підтвердженням особи та повноважень). Утім, платники податку, які уклали з відповідним контролюючим органом договір про визнання електронних документів, можуть подати реєстраційну заяву і в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб.

Порядок заповнення реєстраційної заяви платника ПДВ

Увага: У разі добровільної реєстрації особи як платника ПДВ відповідна особа може навести у заяві бажаний (запланований) день реєстрації як платника податку, що відповідає даті початку податкового періоду (календарний місяць), з якого такі особи вважатимуться платниками податку та матимуть право на виписку податкових накладних. Якщо протягом строку від подання реєстраційної заяви до бажаного дня реєстрації в особи виникнуть обставини або операції, у зв’язку з якими реєстрація платником ПДВ є обов’язковою, така особа зобов’язана подати повторну реєстраційну заяву у строки, установлені для обов’язкової реєстрації. І тоді реєстрацію платника ПДВ з бажаного дня реєстрації анулюють та проводять реєстрацію платника ПДВ у загальному порядку.

Усі розділи реєстраційної заяви підлягають заповненню. Вона обов’язково має бути підписана заявником із зазначенням дати.

У Заяві обов’язково заповніть такі реквізити:

  • відмітку «юридична особа» або «фізична особа»;
  • податковий номер/серія та номер паспорта;
  • найменування (юрособа) або прізвище, ім’я та по батькові (ФОП);
  • причину реєстрації платником ПДВ у графі «причини реєстрації ПДВ або критерії, за якими платник відповідає вимогам розділу V Податкового кодексу України;
  • бажану дату реєстрації платником ПДВ/дату переходу на спрощену систему оподаткування та/або дату переходу на застосування ставки єдиного податку, що передбачає сплату ПДВ/дату

    відмови від спрощеної системи оподаткування

    ;
  • дані (прізвище, ім’я, по батькові та реєстраційний номер облікової картки платника податків/номер та серія паспорта) керівника, головного бухгалтера або особи, на яку покладено ведення бухгалтерського обліку, особи, яка подає заяву (представник платника) у графі відомості про відповідальних осіб платника (фізичні особи ці дані не заповнюють).

Дані реєстраційної заяви мають бути достовірними та відповідати відомостям Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань. Крім того, при реєстрації підприємства платником ПДВ обов’язково перевіряють його реєстраційні дані з Єдиного банку даних про платників податку — юридичних осіб.

Разом з тим заявник має бути готовим на вимогу контролюючого органу подати документи, які підтверджують відповідність юрособи вимогам щодо особи платника ПДВ і дотримання порядку подачі заяви, а також критеріям обов’язкової чи добровільної реєстрації (п. 3.8 розд. III Положення № 1130).

Увага: особа, яка подала реєстраційну заяву за формою № 1-ПДВ в електронній формі, у разі необхідності, подає підтверджуючі документи на паперових носіях до загального відділу контролюючого органу за своїм місцезнаходженням (місцем проживання).

Такими підтвердними документами можуть бути будь-які первинні документи бухгалтерського обліку, що засвідчують факт здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню (акт виконаних робіт, касовий чек, платіжне доручення тощо).

Заява 1-ПДВ 2021 бланк СКАЧАТИ

Подаємо заяву на реєстрацію платником ПДВ

Реєстраційна заява платника ПДВ зразок заповнення 2021

Зразок заповненя форми 1-ПДВ при вимушеній реєстрації чере перевищення ліміту 1 млн грн (юрособа)

Зразок заповнення форми 1-ПДВ при добровільній реєстраціяї ФОП з зазначенням бажаної дати початку діяльності


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді