Як зареєструватися платником ПДВ: алгоритм для КНП

UA RU
ПДВ-реєстрація буває обов’язкова і добровільна. Щоб не прострочити обов’язкову реєстрацію, контролюйте мільйонний поріг. Зареєструватися платником ПДВ КНП і мільйонникам, і добровольцям допоможе Алгоритм.

Зареєструйтеся платником ПДВ, якщо сума оподатковуваних операцій за останніх 12 календарних місяців перевищить 1 млн грн (без ПДВ). Якщо впевнені, що перевищите цей обсяг, — можете добровільно стати платником ПДВ, тільки-но трансформуєтеся у КНП — комунальне некомерційне підприємство (п. 181.1, 182.1 Податкового кодексу України; ПК).

Як рахувати ПДВ-ліміт для КНП

Реєстраційний ліміт формують чотири види операцій:

  • оподатковувані за ставкою 20%,
  • оподатковувані за ставкою 7%,
  • оподатковувані за ставкою 0%,
  • звільнені (умовно звільнені) від оподаткування.

У бухгалтерів викликають сумніви два останніх види операцій: оподатковувані за нульовою ставкою та звільнені (умовно звільнені) від оподаткування. Мовляв, чому враховувати операції до мільйонного ліміту, якщо ПДВ-зобов’язання за ними не виникають? Податківці не поділяють такої позиції (ЗІР, категорія 101.02), і в цьому випадку погоджуємося з ними.

Реєстраційний ліміт рахують за оподатковуваними операціями, а про ставку чи умовне звільнення у пункті 181.1 ПК — ані слова. Тому виходить, що й операції з нульовими ПДВ-зобов’язаннями формують мільйонний ліміт. До них належать і медичні послуги, звільнені від оподаткування (пп. 197.1.5 ПК).

Постачання послуг з охорони здоров’я ліцензованими медзакладами звільнене від оподаткування, якщо конкретної послуги не містить спеціальний перелік у підпункті 197.1.5 ПК.

Не плутайте звільнені від оподаткування операції з тими, що не є об’єктом оподаткування ПДВ, наприклад грошові виплати зарплати, дивідендів чи роялті. Операції — не об’єкти оподаткування взагалі не мають турбувати платників ПДВ: за ними не складайте податкових накладних і розрахунків коригування, а також не враховуйте у ПДВ-ліміт (ст. 196 ПК).

Реєстрація платником ПДВ КНП

Щоб стати платником ПДВ, подайте реєстраційну заяву до органу контролю за місцезнаходженням юрособи (див. Додаток). Якщо реєстрація обов’язкова, зробіть це не пізніше 10-го числа календарного місяця, що настає за місяцем, в якому вперше досягли мільйонного обсягу оподатковуваних операцій (п. 183.1 ПК). За інших обставин подайте заяву на реєстрацію не пізніше ніж за 20 календарних днів до початку податкового періоду, з якого хочете стати платником ПДВ (п. 183.3, 183.7 ПК).

Чому КНП має стати платником ПДВ

Зразок заяви на реєстрацію платником ПДВ КНП Скачати

Платники податку, що уклали з органом контролю договір про визнання електронних документів, можуть подати реєстраційну заяву в електронній формі.

Після того як станете платником ПДВ, з’явиться обов’язок складати податкові накладні на всі оподатковувані в КНП операції. Однак матимете й право на податковий кредит.

Що робити КНП з перехідними операціями

Нараховувати ПДВ і складати податкові накладні можуть лише платники ПДВ (п. 201.8 ПК). Тож якщо перша подія відбулася до того, як відбулась реєстрація підприємства платником ПДВ, друга подія не підпадає під об’єкт оподаткування ПДВ. Такої думки й податківці (ЗІР, категорія 101.6).

Чому КНП має стати платником ПДВ
СІЧ Олегшеф-редактор Експертус Головбух, сертифікований фахівець з міжнародних стандартів фінансової звітності (ACCA DipIFR(rus))
За перетворення в КНП залишкову вартість необоротних активів, а бувало — й інших активів, відносили до статутного або додаткового капіталу. НСЗУ наполегливо «рекомендує» КНП звертатися з листом до ОМС, щоб обнулити статутний капітал. Для чого НСЗУ це затіяла?

Отже, якщо КНП надасть оподатковувані медичні послуги до реєстрації платником ПДВ, а кошти від НСЗУ отримає згодом, — податкових накладних складати не потрібно.

Головні висновки

Маєте стати платником ПДВ, якщо сума оподатковуваних операцій за останніх 12 календарних місяців перевищить 1 млн грн (без ПДВ). Також можете добровільно зареєструватися, якщо впевнені, що обсяг оподатковуваних операцій за останніх 12 календарних місяців перевищить 1 млн грн.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

ПДВ-реєстрація буває обов’язкова і добровільна (ст. 181, 182 Податкового кодексу України; ПК).

+

Обов’язок зареєструватися платником ПДВ виникає, якщо загальний обсяг здійснених протягом останніх 12 календарних місяців оподатковуваних постачальницьких операцій (без урахування ПДВ) перевищив 1 млн грн.

+

Якщо цей обсяг менший, медзаклад працює без ПДВ-реєстрації до досягнення мільйонного порогу або, за бажанням, добровільно реєструється платником ПДВ. Податкове законодавство не містить перешкод щодо цього. Платником ПДВ може бути будь-яка юридична особа, створена у будь-якій організаційно-правовій формі (пп. «а» пп. 14.1.139, п. 180.1 ПК).

+

Щоб не прострочити обов’язкову реєстрацію, контролюйте мільйонний поріг. Зареєструватися платником ПДВ допоможе Алгоритм.

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді