Обмеження у розмірі 50000 грн на видачу кредиту ФО, або в касу для оформлення депозиту

Обмеження граничної суми готівкових розрахунків, яке встановлене у розмірі 50000 грн. чи має воно поширення на видачу кредиту з каси небанківської фінансової установи ФО, або отримання від ФО в касу готівкових коштів для отримання депозиту?

Небанківська фінансова установа - юридична особа, яка згідно до Закону України «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків іфнансових послуг», та яка внесена до Державного реєстру фінансових установ в установленому законодавством України порядку, згідно з пунктом 1.2 глави Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління НБУ від 15 грудня 2004 року 3 637 (далі - Положення) надає одну чи кілька фінансових послуг.

Щодо обмежень у розмірі 50000 грн на видачу кредиту чи оформлення депозиту

Виключним видом діяльності небанківських фінансових установ - є надання  фінансових послуг.

До небанківських фінансових установ належать:

  • кредитні спілки;
  • лізінгові компанії;
  • ломбарди;
  • довірчі товариства;
  • страхові компанії;
  • установи накопичувального пенсійного забезпечення;
  • інвестиційні фонди і компанії та інші юридичні особи.

Граничною сумою розрахунків між фізичною особою та підприємством (підприємцем) протягом одного дня є сума у розмірі 50000 (п'ятдесяти тисяч)  гривень, відповідно до абзацу третього пункту 1 постанови Правління НБУ від 06 червня 2013 року «Про встановлення граничної суми розрахунків готівкою» (далі - Постанова).

Підприємства, як визначено пунктом 2.3 глави 2 Положення, мають право здійснювати готівкові розрахунки між собою, та/або фізичними особами протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами, не виходячи за межі граничних сум розрахунків готівкою, що встановлені відповідною постановою Правління НБУ.

Через банки або небанківські установи, які в установленому законодавством порядку отримали ліцензію на переказ коштів без відкриття рахунку проводяться платежі понад установлені граничні суми.

Такі платежі проводяться шляхом перерахування коштів з поточного рахунку на тоточний рахунок або кошти вносяться до банку для подальшого їх перерахування на поточні рахунки.

Протягом дня кількість підприємств (підприємців) та фізичних осіб, з якими здійснюються розрахунки не обмежується.

Існує обмеження, установлене в абзаці 1 цього пункту. Воно стосується розрахунків під час оплати за товари, за рахунок готівкових коштів, одержаних за допомогою електронного платіжного засобу, які придбані на виробничі (господарські) потреби.

Обмеження не поширюється на:

  • добровільні пожертвування та благодійну допомогу;
  • розрахунки підприємств з бюджетами та державними цільовими фондами;
  • використання коштів, виданих на відрядження.

Враховуючи вимоги, що встановлені абзацом третім пункту 1 Постанови та глави другої Положення (50000 грн.), стосовно обмеження готівкових розрахунків фізичної особи з підприємством, установою та організацією або фізичною особою - підприємцем, стосуються розрахунків за правочинами.

Предметом яких виступають будь - які матеріальні чи нематеріальні блага, що можуть бути оцінені в грошовій формі, в тому числі:

  • видача кредиту з каси небанківської фінансової установи фізичній особі;
  • або отримання від фізичної особи в касу такої установи готівкових коштів для оформлення депозиту.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

зміст


Бухгалтерський вебінар

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді