Табель обліку робочого часу: часті запитання

Табель обліку робочого часу має виключно рекомендаційний характер, та це не означає, що у керівників та бухгалтерів (або осіб, що його ведуть) не виникає запитань щодо його заповнення

Скачати бланк Табель обліку робочого часу

Здавалося б, ведення табелю обліку робочого часу – що може бути простіше? Є форма – завантажив, роздрукував і став потрібні позначки. Однак і тут виникає багато питань, і на найчастіші з них ми відповімо у цьому матеріалі.

Перше і найгарячіше питання – де взяти форму табеля. Нижче ми розмістили посилання, за яким можна завантажити типовий табель обліку робочого часу.

Матеріали для завантаження:


Табель обліку робочого часу: часті запитання Завантажити табель обліку робочого часу

Табель обліку робочого часу: часті запитання Зауважте – форма табелю має суто рекомендаційний характер, тому якщо виникає необхідність, його можна відредагувати відповідно до специфіки роботи вашого підприємства, додати необхідні позначки.

Хто повинен вести табель обліку робочого часу?

Табель обліку робочого часу ведуть всі юридичні особи, незалежно від кількості працівників. Однак табель рекомендується вести не тільки юридичним особам, а і ФОП. Зайвим це не буде, багато часу не відніме, а от при перевірках Держпраці може стати у нагоді.

Навіщо в табелі ставити по дві позначки кожного дня?

За кожним днем місяця в одній клітинці проставляється умовне позначення витрат робочого часу, в іншій – годин. Умовні позначення відпрацьованого часу, буквене чи цифрове представлені на титульному аркуші табелю. При заповненні табеля обліку робочого часу підприємство може самостійно обрати тип коду – буквений чи цифровий.

Скільки разів на місяць заповнюється табель?

Табель обліку робочого часу заповнюється щодня. Наприкінці місяця у ньому підбивається підсумок відпрацьованих годин кожним працівником.

Заповнений табель має бути підписаний особою, що його веде, керівником підрозділу, а також працівником кадрової служби. Після цього він передається в бухгалтерію для нарахування заробітної плати за відпрацьований місяць.

Для розрахунку авансу потрібно заповнювати окремий табель обліку робочого часу?

Ось це дійсно цікаве питання. Для розрахунку авансу, бухгалтерії потрібен заповнений табель за першу половину місяця, який було заповнено з 1-го по 15-е число включно. Як табель потрапить до бухгалтерії – вирішує підприємець чи уповноважена особа.

Відділ кадрів може передавати до бухгалтерії завірену копію, або передавати сам табель. Можна формувати два окремі табелі і потім вести зведений. Налагодження механізму залежить від керівництва, головне зафіксувати порядок передачі табеля у внутрішніх документах підприємства.

Як відображати у табелі вихідні дні?

Власне, форма табелю не передбачає кодування для вихідних, святкових і неробочих днів. Тобто, у полях навпроти таких днів можна ставити прочерк, або взагалі не ставити нічого. Але якщо працівник вийшов у вихідний день, то відпрацьований час потрібно занести в табель за кодом «РВ» (06).

Норми робочого часу 2019: СКАЧАТИ

Як відображається робота на умовах неповного робочого часу?

Робота на умовах неповного робочого дня відображається кодом «РС» (02). Цей код застосовується і для кодування робочого часу, який відпрацював сумісник, адже робота за сумісництвом також є роботою за неповного робочого часу.

Якщо режим неповного робочого часу встановлено за ініціативою роботодавця, то неявка у зв'язку з роботою в такому режимі позначається кодом «НД» (20).

Чи потрібно відображати у табелі обліку робочого часу передсвяткові дні, коли робочий день скорочено на 1 годину?

У передсвяткові дні обов'язково потрібно відобразити скорочення робочого дня на одну годину, адже якщо цього не зробити, то при перевірці, інспектори з праці можуть наполягати на тому. Що у такий день робітники працювали повний робочий день.

Як відобразити в табелі обліку робочого часу основну щорічну відпустку працівника?

Для відображення щорічної основної відпустки працівника існує спеціальний код «В» (08). І слід позначати не тільки робочі, а і вихідні дні, що припадають на період відпустки. Це необхідно робити тому, що відпускні нараховуються за календарні дні.

Святкові чи неробочі дні, які припадають на період відпустки не відмічають, залишивши відповідну клітинку пустою, чи поставивши у ній прочерк.

Як у табелі обліку робочого часу відображаються дні відрядження?

Оплата праці за дні відрядження проводиться за всі робочі дні за графіком підприємства, що направило працівника у відрядження. Робочі дні працівника, що перебуває у відрядженні позначаються в табелі наступним чином: у верхньому рядку вказують кількість відпрацьованих годин відповідно до графіка роботи підприємства. Години вказується незалежно від того, скільки годин було відпрацьовано фактично, під час відрядження.

День відрядження що припадає на вихідний день позначають так: у верхній клітинці ставиться прочерк або не заповнюють, а у нижній проставляють код «ВД» (07).

Якщо працівника спеціально відрядили у його вихідний день, то доцільно відмітити такі дні у табелі наступним чином: у верхній клітинці поставити кількість фактично відпрацьованих годин, у нижній – «РВ»/»ВД».


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"


Бухгалтерський вебінар

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді