Операція «STOP — реєстрація податкових накладних»

Ось і настав час «Ч» для податкових накладних! На нього з острахом чекали платники ПДВ. Адже починаючи з 1 липня 2017 року процедура зупинення реєстрації податкових працюватиме у повному режимі

Тому саме зараз з’ясуємо, які податкові накладні буде моніторити ДФС і як діяти платникові ПДВ у разі відмови у їх реєстрації.

Початок другого півріччя 2017 року платники ПДВ точно запам’ятають. Адже набрали чинності дві взаємопов’язані норми Податкового кодексу України (ПК).

По-перше, внесене до пункту 201.10 ПК доповнення гарантуватиме платникові безапеляційне право на податковий кредит. Із 1 липня єдиною достатньою підставою для формування податкового кредиту будуть податкова накладна та/або розрахунок коригування до неї, зареєстровані в Єдиному реєстрі податкових накладних (ЄРПН).

По-друге, від цієї самої дати запроваджують новий механізм, який дає змогу ДФС автоматично аналізувати податкову накладну на наявність ризиків і блокувати її реєстрацію (п. 201.16 ПК). Ця норма діятиме як противага першій. Адже незареєстрована податкова накладна не дає покупцеві права на податковий кредит.

Процедуру зупинення реєстрації податкових накладних та розрахунків коригування в ЄРПН визначено в пункті 201.16 ПК. Для цього ДФС проводитиме постійний автоматизований моніторинг у ЄРПН відповідності податкових накладних та розрахунків коригування критеріям оцінки ступеня ризиків, достатнім для зупинення їх реєстрації.

Після тривалих обговорювань і суперечок Мінфін нарешті визначився із такими критеріями і затвердив їх своїм наказом від 13.06.2017 № 567* (далі — Критерії № 567, с. 48). Порядок зупинення реєстрації затверджено раніше постановою КМУ від 29.03.2017 № 190**.

* Наказ Мінфіну «Про затвердження Критеріїв оцінки ступеня ризиків, достатніх для зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних та Вичерпного переліку документів, достатніх для прийняття рішення про реєстрацію податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних» від 13.06.2017 № 567 діє з 20.06.2017.

** Постанова КМУ «Про встановлення підстав для прийняття рішення комісією Державної фіскальної служби про реєстрацію податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних або про відмову в такій реєстрації» від 29.03.2017 № 190 набрала чинності 31.03.2017.

Новий порядок перевірок у сфері праці Читайте у продовженні статті:

  • Які податкові накладні будуть моніторити
  • Які податкові накладні уникнуть моніторингу
  • Що робити, якщо ДФС відмовилось реєструвати податкову накладну

Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"


Бухгалтерський вебінар

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді