Чи не суперечить закону укладання ЦПД з однією особою щомісяця

Електрик працює за трудовою угодою на одному підприємстві, а на іншому — за цивільно-правовим договором (ЦПД). Там він забезпечує безаварійну та надійну роботу електроустаткування. Роботу провадить щомісяця у вільний від основної роботи час. Підприємство, де електрик працює за ЦПД, розраховується з ним за актами виконаних робіт щомісяця. Чи можна укладати ЦПД для виконання робіт, які повторюються кожного місяця?

Законодавство не обмежує, скільки можна укладати ЦПД з однією особою для виконання робіт. Однак врахуйте, що укладати ЦПД з одним виконавцем тричі або більше за рік ризиковано.

Різниця між трудовим і цивільно-правовим договором

Адже є висока ймовірність, що у разі перевірки перевіряльники звернуть на це увагу і спробують перекваліфікувати договір на трудовий. У результаті до підприємства застосують фінансові санкції у розмірі 30 мінімальних зарплат за кожного працівника, щодо якого порушили трудове законодавство.

Крім того, якщо фізособа — не підприємець систематично надає послуги (виконує роботи), може постати питання щодо правомірності здійснення нею діяльності без державної реєстрації. Адже ключовим критерієм підприємницької діяльності є систематичність виконання робіт чи надання послуг не менше трьох разів протягом року (п. 4 Постанови ВСУ «Про практику застосування судами законодавства про відповідальність за окремі злочини у сфері господарської діяльності» від 25.04.2003 № 3).

Тому, якщо фізособа укладе протягом календарного року три та більше ЦПД, це можуть визнати провадженням підприємницької діяльності без держреєстрації.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді