Чи оплачувати листок непрацездатності, у якому виявили помилку

Працівник певний час перебував на лікарняному, і ось приніс листок непрацездатності. Ви, звісно, пробіглися очима по документу, перевіривши розділ, що заповнив лікар, — чи все там гаразд. Адже Фонд соціального страхування (далі — Фонд) відмовить у виплаті допомоги за неправильно оформленим лікарняним.

Якщо фахівці Фонду виявлять помилку під час перевірки, зобов’яжуть повернути суму лікарняного і сплатити штраф — 50% суми допомоги (п. 6 ст. 15 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105-XIV; далі — Закон № 1105).

Помітили який огріх? Не поспішайте одразу відправляти працівника до поліклініки переробляти листок непрацездатності з помилкою. Якщо це просто технічний недолік (скажімо, літери вилізли за межу ліній), тоді листок можете оплатити.

А ось коли неправильно написане прізвище, ім’я, по батькові пацієнта, адреса і місце роботи, немає печатки чи підпису лікаря, такий листок поверніть працівникові. Помилки в розділі «Заповнюється лікарем медичної організації» є неприпустимими.

Тому, аби нарахувати працівникові допомогу, попросіть його звернутися до медичного закладу, щоб лікар вніс виправлення до лікарняного. Виправлення він мусить підтвердити написом «Виправленому вірити», підписати його і поставити печатку закладу охорони здоров’я «Для листків непрацездатності» (п. 4.5 Інструкції про порядок заповнення листка непрацездатності, затвердженої спільним наказом МОЗ, Мінпраці, ФСС з ТВП від 03.11.2004 № 532/274/136-ос/1406; далі — Інструкція № 532).

Увага:

виправлення на лицьовому боці лікарняного може робити тільки лікуючий лікар або працівник медичної установи, що видає лікарняний

Отримайте за 10 хвилин нову довідку про стаж для оплати лікарняного

Чи оплачувати листок непрацездатності, у якому виявили помилку
Ірина Іванченко шеф-редактор журналу «Кадровик-01» та системи «Експертус Кадри»
Починаючи із жовтня Пенсійний фонд видає паперові та електронні довідки про страховий стаж для оплати лікарняних. Довідку можуть отримати і працівник, і роботодавець. Як це зробити через інтернет, як рахувати стаж за новою довідкою — у порадах наших експертів

На бланку лікарняного може бути не більше ніж два виправлення. Тому якщо помилок більше, у медзакладі мають виписати новий лікарняний із позначкою «дублікат». Перевірте, щоб на дублікаті стояла та сама дата видачі, що й на первинному.

Як отримати лікарняні від Фонду соцстраху

Чи оплачувати листок непрацездатності, у якому виявили помилку
Шарий Тараскерівник експертної групи Експертус Головбух
Розрахунок лікарняних та декретних здійснюйте за новими правилами. Також зважте, що з 01.10.2018 почала діяти нова форма заяви розрахунку для лікарняних. Покроково і з прикладами про те: • що нового в порядку отримання фінансування; • як рахувати страховий стаж: за довідками ОК-5 та ОК-7 чи за новим додатком 9; • хто приймає рішення про призначення лікарняних та декретних підприємцям, членам фермерських господарств, особам, які провадять незалежну профдіяльність; • як заповнити заяву-розрахунок; • в які строки виплатити кошти; • що Фонд соцстраху перевірить у заявці на фінансування; • як звітувати за отримані кошти

Якщо працівник відмовився взяти лікарняний, аби виправити його у медзакладі, виплачувати йому допомогу не можна. У такому випадку рекомендуємо скласти письмове повідомлення (у двох примірниках). Зазначте в ньому, що в листку непрацездатності, який подав працівник, є помилки. Якщо він не звернеться до закладу охорони здоров’я для їх виправлення — лікарняних йому не виплатять. Нехай працівник поставить підпис на другому примірнику такого повідомлення, який залишиться на підприємстві.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"


Бухгалтерський вебінар

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді