Як ліквідувати безоплатно одержаний ОЗ

Підприємство ліквідує основний засіб, який отримало безоплатно. Що з додатковим капіталом?

Щоб ліквідувати безоплатно одержаний об’єкт основних засобів (ОЗ), що не встиг повністю замортизуватися, визнайте дохід у сумі залишку додаткового капіталу. Далі — докладніше.

Вартість безоплатно одержаних об’єктів ОЗ зараховують безпосередньо на дебет рахунку 10 «Основні засоби» із кредитом субрахунку 424 «Безоплатно одержані необоротні активи».

Облік безоплатно отриманих основних засобів

Усі інші витрати, понесені у зв’язку з отриманням об’єктів ОЗ, обліковують на рахунку 15 «Капітальні інвестиції», а потім переносять на рахунок 10 і включають до первісної вартості отриманих об’єктів.

Інструкція про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій, затверджена наказом Мінфіну від 30.11.1999 № 291, встановлює, що залишок додаткового капіталу на субрахунку 424 зменшують на суму визнаного доходу протягом строку корисного використання безоплатно одержаних обєктів необоротних активів (окрім землі) і за вибуття таких активів.

Ні дня без ТМЦ: як оприбутковувати

Як ліквідувати безоплатно одержаний ОЗ
Віктор Онищенкоексперт з обліку та оподаткування, м. Чернігів
Оприбуткування товарно-матеріальних цінностей — справа буденна для бухгалтера. Але й під час цієї звичайної господарської операції можуть виникати нестандартні ситуації, що потребують відповідей на різні облікові запитання. Як розподілити транспортно-заготівельні витрати? Чи включати ту чи ту витрату до первісної вартості запасів? Чи відносити нестачу до первісної вартості ТМЦ? У статті "Оприбуткування ТМЦ на підприємстві." Ми розглянули надходження ТМЦ з усіх, навіть не надто зручних облікових ракурсів. І тоді усі ТМЦ-спірності не створюватимуть «дірок» у бухгалтерії, а вам дискомфорту.

Отже, доходи визнають на систематичній основі, загальна їх сума має дорівнювати справедливій вартості безоплатно отриманих ОЗ. Тобто доходи загалом дорівнюватимуть сумі нарахованої за період експлуатації амортизації та залишкової вартості ОЗ. За вибуття слід обнулити додатковий капітал, якщо ОЗ повністю не замортизували. Проведення: дебет субрахунку 424 із кредитом субрахунку 745 «Дохід від безоплатно одержаних активів».

Розглянемо ситуацію на Прикладі:

Приклад: Ліквідація безоплатно отриманого основного засобу

Підприємство ліквідує безоплатно отриманий верстат. Первісна вартість верстата, що дорівнює справедливій, — 16 000 грн. Знос, нарахований за період експлуатації, — 12 000 грн. У результаті ліквідації оприбуткували запчастини на суму 1500 грн. Зарплата працівників за проведення ліквідації — 1100 грн, ЄСВ — 242 грн (22%).

з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський

облік

Сума, грн

Д-т

К-т

1

Списали нараховану суму зносу об’єкта основних засобів, що ліквідується

131

104

12 000

2

Списали залишкову вартість об’єкта основних засобів, що ліквідується (16 000 – 12 000)

976

104

4000

3

Визнали дохід

424

745

4000

4

Нарахували податкові зобов’язання з ПДВ (на залишкову вартість)

977

641/пдв

800

5

Відобразили інші витрати, пов’язані з ліквідацією об’єкта основних засобів

976

976

661

651

1100

242

6

Оприбуткували запчастини в результаті ліквідації

207

746

1500

Безоплатне отримання МНМА
Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

Знижки на передплату бухгалтерських виданьСкористайтеся нагодою та отримайте знижки на передплату професійних е-журналів «Головбух», «Головбух Агро», «Головбух Медицина», а також експертно-правової системи «Експертус Головбух»!

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді