Чим ризикує бухгалтер, затримуючи виплату зарплати чи відпускних

Працівник не відпочивав останніх два роки, тому має право на 48 календарних днів відпустки. Але він хоче отримати грошову компенсацію за невикористані відпустки минулих років. Керівник дає згоду компенсувати відпустку грошима. Як пояснити обом, що цього робити не можна?

Іноді, щоб зберегти зарплату чи відпускні, працівники просять перенести виплату грошей на потім. Або навпаки, маючи потребу у грошах, просять видати зарплату раніше за встановлений термін. Виручати працівника чи ні — справа компанії. Але перш ніж прийняти рішення, з’ясуйте, чим ризикує компанія, погоджуючись на такі забаганки. А ми підкажемо вам відповіді.

Отож, якщо працівник просить...

Втрата первинних документів через руйнування офісу

…видавати зарплату раз на місяць або заздалегідь

Ризик є, адже виплачувати зарплату раз на місяць не можна. За це можуть оштрафувати. Натомість виплачувати зарплату частіше, аніж двічі, можна.

Норми тривалості робочого часу на 2018 рік

Виплачувати зарплату підприємство мусить кожні півмісяця або частіше (ч. 1 ст. 115 Кодексу законів про працю України; КЗпП). А ось, скажімо, виплата один раз на місяць — пряме порушення трудового законодавства. Навіть якщо працівники напишуть заяви з таким формулюванням: «Прошу виплачувати мені зарплату один раз на місяць».

Якщо роботодавець задовольнить таке прохання працівників, інспектори праці можуть накласти на нього штраф у розмірі 9600 грн (ч. 2 ст. 265 КЗпП). За таке порушення може «відповісти» й посадова особа роботодавця. Заплатити доведеться від 510 до 1700 грн (ст. 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення). Тож якщо у вашій компанії авансів не передбачено, радимо якнайшвидше виправити це порушення.

За що покарають головбуха

Головбух — особа відповідальна. Це той, хто поряд з керівником у «разі чого» відповідає перед законом. Щоб у вас не було огріхів, за які доведеться розплачуватися, вчіться на чужих помилках

Утримання із заробітної плати (приклади)

Також не уникнути штрафу, якщо встановити «формальний» розмір авансу. Наприклад, 200 гривень для всіх працівників. Справа у тім, що аванс не може бути меншим за суму оплати за фактично відпрацьований час із розрахунку тарифної ставки (посадового окладу) працівника (ч. 3 ст. 24 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.1995 № 108/95-ВР; далі —Закон № 108). Тому встановлюйте розмір авансу не для «галочки», а за фактично відпрацьований час. Тобто за півмісяця.

Виконувати прохання про разову передчасну виплату певної суми в рахунок майбутньої зарплати також ризиковано. Чому? По-перше, працівник може звільнитися, так і не відпрацювавши усієї зарплати, і не повернути її. По-друге, ви неминуче порушите правило щодо виплати зарплати не рідше ніж двічі на місяць.

Чим ризикує бухгалтер, затримуючи виплату зарплати чи відпускних Зарплата раз на місяць — порушення трудових прав працівників, навіть якщо вони самі просять не виплачувати їм кошти частіше

Тому від виплати заробітної плати авансом краще утриматися. Якщо працівник потребує грошей, таку виплату краще оформити як поворотну фінансову допомогу.

Готові відповіді працівникам: усе про виплати

Чим ризикує бухгалтер, затримуючи виплату зарплати чи відпускних
Підготували експертижурналу "Головбух"
Скачайте пам’ятку і розішліть у підрозділи. Вас менше смикатимуть постійними запитаннями.

…перерахувати із зарплати кредит, комуналку та інші платежі

Ризику немає, позаяк своєю зарплатою працівники мають право розпоряджатися на свій розсуд.

Доплата до мінімальної заробітної плати

На прохання працівника із його зарплати можна утримувати будь-які суми і на будь-яку мету — на погашення кредитів, в оплату комуналки, членських внесків тощо. Для цього достатньо письмової заяви працівника (див. Додаток 1). Причому виплачувати заробітну плату за розпорядженням працівника можна на користь третіх осіб без обмежень — частково або у повному обсязі на розсуд найманого працівника.

Додаток 1

Додаток 1

Обмежувати працівника у праві вільно розпоряджатися своєю заробітною платою забороняє стаття 25 Закону № 108. Обмеження застосовують лише у «випадках, передбачених законом». Йдеться про утримання аліментів, заборгованості працівника перед підприємством тощо.

Читайте далі: … перерахувати зарплату на іншу картку або видати з каси, видати гроші замість відпустки або виплатити відпускні після відпочинку

Як отримати лікарняні від Фонду соцстраху

Чим ризикує бухгалтер, затримуючи виплату зарплати чи відпускних
Шарий Тараскерівник експертної групи Експертус Головбух
Розрахунок лікарняних та декретних здійснюйте за новими правилами. Також зважте, що з 01.10.2018 почала діяти нова форма заяви розрахунку для лікарняних. Покроково і з прикладами про те: • що нового в порядку отримання фінансування; • як рахувати страховий стаж: за довідками ОК-5 та ОК-7 чи за новим додатком 9; • хто приймає рішення про призначення лікарняних та декретних підприємцям, членам фермерських господарств, особам, які провадять незалежну профдіяльність; • як заповнити заяву-розрахунок; • в які строки виплатити кошти; • що Фонд соцстраху перевірить у заявці на фінансування; • як звітувати за отримані кошти


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

зміст


Бухгалтерський вебінар

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді