Положення про преміювання 2024

UA RU
Автор
шеф-редактор Експертус Охорона здоров'я
Роботодавці дотримуються різних правил виплат премій. Тож у бухгалтерів виникає безліч запитань. Ми їх проаналізували і назвали помилки, яких припускаються ваші колеги найчастіше. Прочитайте статтю, щоб уникнути зауважень контролерів і не сперечатися із працівниками в суді. У статті розповімо, як скласти положення про преміювання

Як розробити Положення про преміювання

Систему преміювання та матеріального заохочення працівників роботодавець розробляє самостійно. Зафіксуйте умови та порядок виплати премій і надбавок документально, наприклад як:

Якщо на вашому підприємстві Положення — окремий документ, зробіть посилання на нього в колективному договорі чи Положенні про оплату праці.

Посилання можна сформулювати так: «Премії та інші стимулюючі виплати нараховують працівникам у порядку, передбаченому Положенням про преміювання та матеріальне заохочення».

Під час розроблення Положення обов’язково дотримуйте норм і гарантій, які передбачає законодавство, генеральна та галузеві угоди, інші чинні нормативні акти.

Заробітна плата і аванс: поради експерта + розрахункові приклади

У Положенні пропишіть інформацію про:

  • характер стимулюючих виплат;
  • період, за який виплачуєте премії та інші види матеріального заохочення (місяць, квартал, рік тощо);
  • джерела формування фонду преміювання та матеріального заохочення;
  • показники для нарахування та виплати премій;
  • підстави для позбавлення стимулюючих виплат.

Розмір премії зазвичай визначають у відсотковому відношенні до посадового окладу працівника. Але якщо визначите фіксовану суму, це не буде порушенням.

Керівник підприємства може збільшити чи зменшити розмір премії на власний розсуд, однак лише у разі, якщо таке його право прописане в Положенні. Якщо керівник не має такого права, але змінює розмір премії в односторонньому порядку, без узгодження з керівником підрозділу, до якого належить працівник, чи представниками профспілки, — це порушення трудового законодавства.

Після того як розробите Положення, узгодьте його з виборним органом первинної профспілкової організації та введіть у дію наказом керівника. Пізніше Положення можна змінити або скасувати.

Зразок Положення про преміювання

Розробіть для вашого підприємства Положення про преміювання на основі готового зразка.

Polozhennia-pro-premiiuvannia

СКАЧАТИ

Наказ про внесення змін до Положення про преміювання

Допоможе скласти наказ про внесення змін до Положення про преміювання працівників підприємства.

Nakaz-pro-vnesennia-zmin-do-Polozhennia

СКАЧАТИ

Яких помилок припускаються бухгалтери у документах про преміювання

Перед тим, як нараховувати винагороди, переконайтеся, що правильно склали документи про преміювання. Для цього разом проаналізуємо помилки, яких найчастіше припускаються ваші колеги, коли нараховують премії.

ЯКИХ ПОМИЛОК УНИКАТИ В ПОЛОЖЕННІ ПРО ПРЕМІЮВАННЯ



зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді