Колективний договір: як правильно укласти

UA RU
Автор
експерт, адвокатка зі спорів з органами контролю, консультантка з закупівель
Колективний договір 2024 ▶ Що таке колективний договір ▶ Колективний договір: його укладання і виконання ▶ Колективний договір в умовах воєнного стану

Колективний договір укладається на основі законодавства, прийнятих сторонами зобов’язань з метою регулювання виробничих, трудових і соціально-економічних відносин, і узгодження інтересів працівників та роботодавців.

Колективний договір регулює виробничі, трудові і соціально-економічні відносини, узгодження інтересів працівників та роботодавців.

Далі розберемося, як правильно укласти колективний договір

Які норми визначають порядок укладення колективного договору

23.02.23 законодавець ухвалив Закон України «Про колективні угоди та договори» № 2937-IX (даліЗакон № 2937), який набирає чинності через 6 місяців з дня припинення чи скасування воєнного стану, крім пункту 5 Розділу VI, який не стосується укладання колективного договору. Тож, на період воєнного стану діє старий Закон від 01.07.1993 № 3356-XII (даліЗакон № 3356). У консультації розберемося, як правильно укласти колективний договір у період воєнного стану. Також наведемо зразок колективного договору. Проте врахуйте, що на кожному підприємстві колективний договір може різнитися.

Колективний договір – це…

Згідно зі статтею 2 Закону № 3356, статтею 11 КЗпП, колективний договір укладається на підприємствах, в установі, організації, а також з фізичною особою, яка використовує найману працю.

За статтею 3 Закону № 3356, сторонами колективного договору є:

  • сторона роботодавця, суб’єктами якої є роботодавець та/або уповноважені представники роботодавця, зокрема представники відокремлених підрозділів юридичної особи;
  • сторона працівників, суб’єктами якої є первинні профспілкові організації, які діють на підприємстві (відокремлених підрозділах юридичної особи) та представляють інтереси працівників, які працюють на підставі трудових договорів у цього роботодавця, а в разі відсутності профспілки – вільно обрані працівниками для ведення колективних переговорів представники (представник).

Зверніть увагу, що згідно зі статтею 9 Закону № 3356 колективний договір поширюється на всіх працівників підприємств незалежно від того, чи є вони членами профспілки, і є обов'язковими як для роботодавця, так і для працівників підприємства.

Тобто, якщо сторони підписали колективний договір, він для них є своєрідною конституцією, яку не можна порушувати, якщо окремі норми не суперечать чинному законодавству України.

Колективний договір: його укладання і виконання з ФОПом

Відповідно до змін у Законі № 3356 від 2022 року, тепер і ФОПи повинні укладати колективний договір, якщо у них є наймані працівники.

За частиною 8 статті 9 Закону № 3356 на новоствореному підприємстві колективний договір укладається за ініціативою однієї зі сторін. Це правило поширюється і на ФОП. Тож, якщо ФОП не хоче укладати колективний договір, то він може цього не робити, допоки цього не захочуть його працівники у порядку, який визначає Закон № 3356.

Колективний договір підприємства: із якою метою укладається

Відповідно до статті 1 Закону № 3356, колективний договір укладається між сторонами на основі чинного законодавства, прийнятих сторонами зобов’язань з метою регулювання виробничих, трудових і соціально-економічних відносин і узгодження інтересів працівників та роботодавців.

Тобто, колективний договір на підприємстві укладається з метою уникнення чи швидкого вирішення конфліктів в інтересах роботодавця та працівників, у т.ч. щодо безперебійної діяльності роботодавця та отримання доходу (який у т.ч. піде на виплату працівникам).

Колективний договір: зміст

Зміст колективного договору врегульовує стаття 7 Закону № 3356 та стаття 13 КЗпП (без уточнення того, що заборонена дискримінація).

Увага! Зміст колективного договору сторони визначають у межах їх компетенції. Тобто, колективний договір може укладати лише особа чи особи, які мають відповідні права та обов’язки на укладення колективного договору. Наприклад, від сторони працівників колективний договір можуть укласти профспілки, а в разі їх відсутності – спеціально обрані представники від працівників, а не будь-який працівник.

Колективний договір містить взаємні зобов’язання сторін щодо регулювання виробничих, трудових, соціально-економічних відносин, зокрема:

  • зміни в організації виробництва і праці;
  • забезпечення продуктивної зайнятості;
  • нормування і оплати праці, встановлення форми, системи, розмірів заробітної плати та інших видів трудових виплат (доплат, надбавок, премій тощо);
  • встановлення гарантій, компенсацій, пільг;
  • участі трудового колективу у формуванні, розподілі і використанні прибутку підприємства (якщо це передбачено статутом);
  • режиму роботи, тривалості робочого часу і відпочинку;
  • умов і охорони праці;
  • забезпечення житлово-побутового, культурного, медичного обслуговування, організації оздоровлення і відпочинку працівників;
  • гарантій діяльності профспілкової чи інших представницьких організацій працівників;
  • умов регулювання фондів оплати праці та встановлення міжкваліфікаційних (міжпосадових) співвідношень в оплаті праці;
  • забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків;
  • заходи, спрямовані на запобігання, протидію та припинення мобінгу (цькування), а також заходи щодо відновлення порушених внаслідок мобінгу (цькування) прав;
  • заборона дискримінації.

Колективний договір може передбачати додаткові, порівняно з чинним законодавством і угодами гарантії, соціально-побутові пільги, зокрема щодо дитячого оздоровлення та придбання новорічних подарунків для дітей працівників тощо. Зверніть увагу, що законодавство дозволяє додаткові гарантії на користь працівників і не дозволяє додаткові обмеження їхніх прав.

Колективний договір: порядок укладання

За частиною 8 статті 9 Закону № 3356 на новоствореному підприємстві колективний договір укладається між сторонами за ініціативою однієї із цих сторін. А стаття 10 Закону № 3356 вказує, що до того, як сторони укладуть колективний договір, вони проводять колективні переговори.

Проте, на підприємстві (у ФОП), у якого вже є укладений колективний договір, будь-яка зі сторін не раніше як за 3 місяці до закінчення строку дії колективного договору, або у строки, визначені ним, письмово повідомляє інші сторони про початок переговорів. Друга сторона протягом 7 днів повинна розпочати переговори.

Порядок ведення переговорів із питань розроблення, укладення або внесення змін до колективного договору, сторони визначають і оформлюють відповідним протоколом.

Щоб провести переговори і підготувати колективний договір, сторони утворюють робочу комісію зі своїх представників. Склад цієї комісії теж визначають сторони.

Сторони можуть переривати переговори, щоб провести консультації, експертизи, отримати потрібні дані для рішень і пошуку компромісів.

Сторони колективних переговорів зобов’язані надавати учасникам переговорів всю необхідну інформацію щодо змісту колективного договору, угоди. Учасники переговорів не мають права розголошувати дані, що є державною або комерційною таємницею, і підписують відповідні зобов’язання.

Робоча комісія готує проєкт колективного договору з урахуванням пропозицій, що надійшли від працівників, і ухвалює рішення, яке оформлює відповідним протоколом.

Далі, відповідно до статті 13 Закону № 3356, проєкт колективного договору обговорює трудовий колектив і виносить його на розгляд загальних зборів (конференції) трудового колективу. У разі якщо збори (конференція) трудового колективу відхилять проєкт колективного договору або окремі його положення, сторони відновлюють переговори для пошуку необхідного рішення, щоб укласти колективний договір. Термін цих переговорів не повинен перевищувати 10 днів. Після цього, проєкт у цілому виноситься на розгляд зборів (конференції) трудового колективу.

Після того, як проєкт колективного договору ухвалять на загальних зборах (конференції) трудового колективу, його підписують уповноважені представники сторін не пізніш як через 5 днів з моменту його схвалення, якщо інше не встановлено зборами (конференцією) трудового колективу.

Увага! Відповідно до статті 15 КЗпП, після підписання, колективні договори підлягають повідомній реєстрації місцевими органами державної виконавчої влади. Такими органами можуть бути районні держадміністрації, районні в містах Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчі комітети сільських, селищних та міських рад.

Із якого моменту колективний договір набирає чинності

Відповідно до статті 9 Закону № 3356, статті 17 КЗпП, колективний договір набирає чинності з дня його підписання представниками сторін або з дня, зазначеного у колективному договорі. Водночас, після закінчення строку дії колективний договір продовжує діяти до того часу, поки сторони не укладуть новий або не переглянуть чинний, якщо інше не передбачено договором, угодою. Зазвичай на практиці строк дії колективного договору прямо прописаний у ньому.

Увага! Колективний договір зберігає чинність у разі зміни складу, структури, найменування роботодавця, від імені якого укладено цей договір. А у разі зміни власника, реорганізації юридичної особи (відокремленого підрозділу юридичної особи) умови колективного договору діють протягом строку, на який його укладено, але не більше одного року, якщо сторони не домовилися про інше.

Зверніть увагу, що у разі ліквідації підприємства, колективний договір діє протягом усього строку проведення ліквідації.

Чи обов'язково укладати колективний договір

Згідно зі статтею17 Закону № 3356, на осіб, які представляють роботодавців чи профспілки або інші уповноважені трудовим колективом органи і ухиляються від участі в переговорах щодо укладення, зміни чи доповнення колективного договору, або навмисно порушили строк у 7 днів для початку переговорів щодо договору. або не забезпечили роботу відповідної комісії у визначені сторонами строки, накладається штраф до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (до 170 грн), і вони несуть також дисциплінарну відповідальність аж до звільнення з посади.

Схоже покарання передбачає і стаття 411 КпАП: ухилення осіб, які представляють власників або уповноважені ними органи чи профспілки або інші уповноважені трудовим колективом органи, представників трудових колективів від участі в переговорах щодо укладення, зміни чи доповнення колективного договору, умисне порушення встановленого законодавством строку початку переговорів або незабезпечення роботи комісій із представників сторін чи примирних комісій у визначений сторонами переговорів строк тягне за собою накладення штрафу від трьох (51 грн) до десяти (170 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Згідно зі статтею 20 Закону № 3356, порядок і строки накладення штрафів, регламентує КпАП та справи з цих питань розглядає суд за поданням однієї із сторін колективного договору або відповідних комісій.

Колективний договір: зразок

Розглянемо зразок колективного договору на прикладі невеличкого підприємства, де відсутня профспілкова організація.

Зверніть увагу, що додатки до договору є його невід’ємною частиною. У нашому прикладі є посилання на них, але ми їх не надавали, адже у кожного роботодавця є певна специфіка, яка надає трудовим правовідносинам індивідуальності, і кожне підприємство розробляє такі додатки для себе індивідуально.

Колективний договір зразок

СКАЧАТИ ЗРАЗОК



зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді