Що таке план BEPS і як працюватимуть правила основної і ділової мети

UA RU
Автор
молодша юристка Crowe LF UKraine
Автор
керуючий партнер юридичної компанії «Crowe LF Ukraine», голова Комітету підприємців з податкових питань при ТПП України
Україна взяла рішучий курс на деофшоризацію, коли зобов’язалася запровадити мінімальний стандарт плану Base Erosion and Profit Shifting (BEPS).
Зміст статті:

Для цього вона ратифікувала Багатосторонню конвенцію про виконання заходів, які стосуються угод про оподаткування, для протидії розмиванню бази оподаткування та виведенню прибутку з-під оподаткування (Multilateral Convention; далі — MLI або Конвенція), а також ухвалила Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» від 16.01.2020 № 466-ІХ (далі — Закон № 466 ). Сфокусуємося на тесті основної мети (Principal Purpose Test ), який на вимогу статті 7 MLI знайшов відображення у Законі № 466.

Працюєте з нерезидентами? Тоді вам потрібно знати, що таке план BEPS і як працюватимуть правила основної і ділової мети. Детальніше — у коментарі.

Первинка. Податки. Зарплата. Перевірки СПРОБУВАТИ БЕЗПЛАТНО⚡️

BEPS — це

План BEPS розробила Організація економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР). Цей план передбачає набір:

а) рішень про подолання перекосів в оподаткуванні, якими користуються платники податків за підтримки низькоподаткових країн з огляду на недосконалості двосторонніх конвенцій. Це відоме українцям трансфертне ціноутворення, до якого план BEPS вносить певні вдосконалення. І поки що недостатньо відомі інструменти оподаткування «цифрової економіки», що їх починають запроваджувати на Заході як «другу хвилю». Важливе місце тут посідають рішення проти зловживань двосторонніми конвенціями про уникнення подвійного оподаткування, у т. ч. тест основної мети (PPT);

б) процедур, які дають змогу полегшити впровадження або застосування цих рішень (важливу роль тут відіграє МLI).



зміст

Знижки на передплату бухгалтерських виданьСкористайтеся нагодою та отримайте знижки на передплату професійних е-журналів «Головбух», «Головбух Агро», «Головбух Медицина», а також експертно-правової системи «Експертус Головбух»!

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді