Як ЗОЗ сформувати податковий кредит на пальне і відзвітувати під час війни

Автор
експерт з бухгалтерського обліку та оподаткування, Київ
Маємо важливі роз’яснення від експерта «Головбух: Медицина» стосовно ставки ПДВ на пальне для ЗОЗ у період війни. У статті дізнаєтеся також про способи підтвердити право на податковий кредит та отримаєте поради щодо звітування й уточнення показників.

У період воєнного стану діє знижена ставка ПДВ на пальне: 7% замість 20%. Заправки державної нафтової компанії Азербайджану «SOCAR» заправляють карети швидкої допомоги безоплатно.

За безоплатного передання пального ПДВ не нараховують, а отже, податковий кредит = 0. Натомість за придбання пального з ПДВ у платників виникає право на податковий кредит, звісно, якщо є підтвердні документи.

Під час війни податкових накладних (ПН) не реєструють, тому обережні платники ПДВ вважають, що безпечніше взагалі не відображати податковий кредит за придбаннями. Даремно. Адже ніхто не скасовував компенсуючі податкові зобов’язання за пунктами 198.5 і 199.1 ПКУ. Їх нараховуйте в тому звітному місяці, коли виник обов’язок, і незалежно від того, чи відобразили податковий кредит.

Увага: не нехтуйте податковим кредитом, адже маєте на нього законне право.

Яку ставку ПДВ застосовувати медзакладам

У загальному випадку податковий кредит звітного періоду, пов’язаний із придбанням або виготовленням товарів і наданням послуг, визначають на основі договірної вартості товарів/послуг і формують із сум ПДВ, що нарахував/сплатив платник ПДВ протягом звітного періоду за ставкою згідно з пунктом 193.1 ПКУ (п. 198.3 ПКУ).

Нагадаємо: пункт 193.1 ПКУ містить перелік ставок ПДВ (0%, 7%, 14% та 20%) та операцій, до яких застосовують ту чи ту ставку. У цьому переліку з-поміж операцій, на які поширюється 7%-вий ПДВ, немає постачання пального. Чому так — зрозуміло: знижена ставка є тимчасовим заходом, 7% ПДВ на певні види пального передбачає пункт 82 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ.

Увага: під час війни ставку ПДВ у розмірі 7% застосовують до операцій із постачання на митній території України та імпорту:

  • бензинів моторних, важких дистилятів та скрапленого газу, що класифікуються за кодами УКТ ЗЕД, визначеними підпунктом 215.3.4 ПКУ, та на які згідно з пунктом 40 підрозділу 5 розділу ХХ ПКУ встановлено ставку акцизного податку у розмірі 0,00 євро за 1000 літрів;
  • нафти або нафтопродуктів сирих, одержаних з бітумінозних порід (мінералів), що класифікуються за кодами УКТ ЗЕД 2709 00 10 00 та 2709 00 90 00.

7%-вий ПДВ застосовують із 17.03.2022 (із дати, коли набрав чинності Закон України від 15.03.2022 № 2120-IX, що додав п. 82 до підр. 2 р. ХХ ПКУ) і до закінчення дії воєнного, надзвичайного стану. Надалі постачальники пального відновлять ставку 20%. А поки покупці пального — платники ПДВ відносять до податкового кредиту суми ПДВ, що нарахували/сплатили протягом звітного періоду за ставкою 7%. Умова — платник має підтвердні документи.

Які документи підтвердять право ЗОЗ на податковий кредит

До війни, коли платники ПДВ придбавали пальне, підтверджували податковий кредит ПН, зареєстрованими в ЄРПН, а в окремих випадках, скажімо, за готівкових розрахунків, — касовими чеками (п. 198.6, 201.11 ПКУ).

Тепер платники не мають змоги зареєструвати ПН і розрахунки коригування (РК) до них. ЄРПН не приймає їх. Тому законодавці відстрочили реєстрацію ПН/РК на період дії воєнного стану, а податковий кредит дозволили формувати на підставі первинних (розрахункових) документів, які мають відповідати вимогам Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.1999 № 996-XIV (далі — Закон про бухоблік). Це можуть бути документи РРО, акти приймання-передачі, товарні накладні, акти виконаних робіт/наданих послуг тощо. Із-поміж інших обов’язкових реквізитів первинки у цих документах має бути сума вхідного ПДВ за відповідною ставкою.

Коли уряд скасує воєнний стан, платники протягом шести місяців муситимуть зареєструвати в ЄРПН усі відстрочені ПН/РК. Відповідно, податковий кредит, задекларований на підставі первинних (розрахункових) документів, підлягатиме обов’язковому уточненню з урахуванням даних зареєстрованих ПН/РК (п. 32-2 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ).

Приклад 1. Формуємо податковий кредит із ПДВ: ЗОЗ придбав пальне безготівково

Як ЗОЗ сформувати податковий кредит на пальне і відзвітувати під час війни

ВІДКРИТИ ПРИКЛАД

Приклад 2. Формуємо податковий кредит із ПДВ: ЗОЗ придбав пальне за готівку

Як ЗОЗ сформувати податковий кредит на пальне і відзвітувати під час війни

ВІДКРИТИ ПРИКЛАД

Як медзакладу відобразити ПДВ у звітності придбання пального

Операції з придбання пального з ПДВ 7% відобразіть у рядку 10.2 ПДВ-декларації. Відомості про суми податкового кредиту, відображеного на підставі первинних (розрахункових) документів, розшифруйте у розрізі ІПН постачальників у таблиці 2.1 додатка Д1 до декларації.

Щодо відображення податкового кредиту діє правило «365 днів»: якщо не включили суму ПДВ до податкового кредиту у поточному місяці, можете зробити це у будь-якому наступному звітному місяці протягом 365 календарних днів із дати складення ПН.

ВІДКРИТИ ПРОДОВЖЕННЯ СТАТТІ⏬

Знижки на передплату бухгалтерських виданьСкористайтеся нагодою та отримайте знижки на передплату професійних е-журналів «Головбух», «Головбух Агро», «Головбух Медицина», а також експертно-правової системи «Експертус Головбух»!

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді