Що змінилося в оподаткуванні ПДВ в умовах воєнного стану

Закон № 2120 запрацював 17 березня. З-поміж іншого, він уніс зміни в оподаткуванні ПДВ на період воєнного стану. Та в межах кількох сторінок нормативного документа не можна врегулювати всі особливості роботи. Контролери відреагували швидко — маємо оберемок свіжих пояснень, як працювати з ПДВ в умовах воєнного часу.

Призупинення ПДВ-реєстрації в умовах воєнного стану

Платники єдиного податку третьої групи, які платять 2% з обороту, не нараховують і не сплачують ПДВ, не подають ПДВ-звітність за операціями постачання товарів, робіт та послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України. Застосування 2%-вої ставки передбачає включення ПДВ до складу єдиного податку — за аналогією зі ставкою єдиного податку в розмірі 5% доходу.

Режим єдиного податку за ставкою 2% має обмежений строк дії з подальшим автоматичним відновленням порядку обчислення ПДВ. Тому він відрізняється від «класичного» єдиного податку, що визначений в пункті 291.5 ПКУ. Тому суб’єктам господарювання, які обирають третю групу єдиного податку за ставкою 2% доходу і на час переходу на спрощену систему оподаткування перебувають у статусі платника ПДВ, реєстрацію платника ПДВ не анулюють, а призупиняють.

Звітність з ПДВ в умовах воєнного стану

За звітні періоди, протягом яких діє воєнний стан, подайте ПДВ-декларацію. Податкові зобов’язання покажіть у ній на підставі наявних первинних/розрахункових документів. Тобто не підтверджені зареєстрованими в Єдиному реєстрі податкових накладних (ЄРПН) податковими накладними (ПН) або розрахунками коригування (РК). Тож можете не заповнювати Таблицю 1.1 «Відомості про включені суми податку на додану вартість, вказані в податкових накладних, не зареєстрованих в Єдиному реєстрі податкових накладних на дату подання податкової декларації з податку на додану вартість, до суми податкових зобов’язань за звітний (податковий) період» Додатка (Д1) до податкової декларації з ПДВ (далі — Таблиця 1.1).

Однак, за можливості, відображайте у Таблиці 1.1 відомості про суми ПДВ, включені до складу податкових зобов’язань за звітний період, що не підтверджені ПН/РК, зареєстрованими в ЄРПН на дату подання ПДВ-декларації. Надалі дані Таблиці 1.1 сприятимуть реєстрації ПН/РК в ЄРПН за рахунок показника ∑Перевищ — другого реєстраційного ліміту, обчисленого відповідно до пункту 200-1.9 ПКУ.

Реєстраційний ПДВ-ліміт в умовах воєнного стану

Узгоджені податкові зобов’язання з ПДВ, задекларовані в ПДВ-деклараціях, оплачують шляхом поповнення електронного рахунку в Системі електронного адміністрування (СЕА) ПДВ.

У майбутньому на підставі поданих декларацій/уточнюючих розрахунків ДПС сформує реєстри на перерахування сум ПДВ до бюджету. Такі реєстри вона спрямує до Держказначейства для перерахування сум до бюджету. Відповідно кошти, що платники податку зарахували на електронний рахунок у СЕА ПДВ, врахують під час обчислення розміру реєстраційного ліміту за пунктом 200-1.3 ПКУ.

Сума перевищення на підставі первинних документів в умовах воєнного стану

Коли подаєте податкову звітність із ПДВ, у якій відображаєте податкові зобов’язання, сформовані на підставі наявних первинних/розрахункових документів і не підтверджені ПН/РК, зареєстрованими в ЄРПН, в СЕА ПДВ у вас сформується показник ∑Перевищ. Відповідно, зменшиться реєстраційний ліміт в СЕА ПДВ.

Увага: первинні/розрахункові документи складайте відповідно до Закону про бухоблік (п. 32-2 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ).

Уточнення податкового кредиту в умовах воєнного стану

Протягом шести місяців після припинення або скасування дії воєнного стану платники зобов’язані зареєструвати в ЄРПН всі ПН та РК, реєстрацію яких відстрочили на період дії воєнного стану.

Податковий кредит, що платники задекларували під час дії воєнного стану на підставі наявних первинних/розрахункових документів, підлягає обов’язковому уточненню / приведенню у відповідність з урахуванням даних ПН та РК, зареєстрованих в ЄРПН.

Податкові зобов’язання за пунктом 198.5 ПКУ в умовах воєнного стану

Відомо, що за товарами/послугами, що їх використовують у не оподатковуваних ПДВ операціях, податкові зобов’язання розраховують відповідно до пункту 198.5 ПКУ. Якщо маєте первинні/розрахункові документи, але не маєте ПН/РК, зареєстрованих в ЄРПН, формуйте податковий кредит на підставі бухгалтерської довідки.

Після завершення дії воєнного стану обов’язково зареєструйте в ЄРПН всі ПН/РК, реєстрацію яких відтермінували.

Первинка на товари і послуги для потреб оборони

Якщо товари чи послуги передаєте/надаєте установам/організаціям, що утримуються за рахунок бюджетних коштів, для потреб забезпечення оборони, захисту безпеки населення та інтересів держави, такі операції не вважають постачанням. Відповідно, податкових зобов’язань згідно з пунктом 198.5 ПКУ не нараховуйте (п. 32-1 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ).

До таких установ та організацій належать:

  • ЗСУ, Нацгвардія, СБУ, МВС;
  • Служба зовнішньої розвідки, Держприкордонслужба;
  • Держслужба з надзвичайних ситуацій;
  • Управління держохорони;
  • Держслужба спецзв’язку та захисту інформації;
  • добровольчі формування територіальних громад;
  • інші утворення, військові формування, їх з’єднання, військові частини, підрозділи;
  • центральний орган виконавчої влади у сфері цивільного захисту, сил цивільного захисту;
  • заклади охорони здоров’я державної та/або комунальної власності;
  • структурні підрозділи з питань охорони здоров’я обласних, Київської та Севастопольської міських держадміністрацій.

Норми абзацу четвертого пункту 32-1 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ не застосовують до операцій постачання товарів/послуг, що їх оподатковують ПДВ за ставкою 0%. Зокрема, постачання товарів для заправки/дозаправки або забезпечення наземного військового транспорту чи іншого спецконтингенту ЗCУ та інших установ, визначених Постановою № 178, оподатковують за нульовою ставкою.

Водночас за операціями передачі/надання товарів та послуг, які не вважають постачанням товарів/послуг, треба складати первинні документи бухобліку.

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді