Оренда державного та комунального майна на час війни

Автор
юрист, Київ
Автор
керівник експертної групи Експертус Головбух
Допоможемо орендарям розібратися як отримати знижку або звільнення від орендної плати. Орендодавцям підкажемо, як діяти в ситуації, коли змоги поновити договір оренди немає. Відобразити згадані вище операції в бухобліку зможете зі зразками проведень у статті.

 

На період війни запрацювали законодавчі норми, якими можновладці тимчасово запровадили нові особливості оренди державного та комунального майна у період воєнного стану. Регулює зміни урядова Постанова КМУ від 27.05.2022 № 634 (далі – Постанова № 634), яка набрала чинності з 01.06.2022. Виокремимо головні нововведення.

ВІДПОВІДІ НА ЗАПИТАННЯ БУХГАЛТЕРА МЕДЗАКЛАДУ

Звільнили від орендної плати за державне майно на територіях, де точилися бойові дії

Вимоги до таких суб’єктів містить пункт 1 Постанови № 634. Серед умов для звільнення від орендної плати за договорами оренди державного майна, що були чинні станом на 24.02.2022 або їх уклали після цієї дати за результатами аукціонів, що відбулися 24.02.2022 або раніше, знаходимо такі:

  • орендаря прийняли на військову службу після оголошення воєнного стану;
  • орендар використовує майно на території з обмеженим доступом до державних реєстрів, держателем яких є Мін’юст, — у такому разі звільнення від платежів діятиме до 31.12.2022;
  • орендар використовує майно на територіях Київської, Чернігівської, Сумської, Харківської, Запорізької, Миколаївської областей і міста Києва — такий орендар отримує звільнення від платежів до закінчення воєнного стану, але не довше ніж до 30.09.2022. Після 30.09.2022 він отримує знижку в розмірі 50% орендної плати, яку зазначили у договорі оренди, на період воєнного стану і протягом трьох місяців після його припинення;
  • орендар використовує майно на територіях Кіровоградської, Дніпропетровської, Житомирської, Одеської областей — такий орендар отримує звільнення від платежів до закінчення воєнного стану, але не довше ніж до 30.05.2022. Після 30.05.2022 орендар отримує знижку в розмірі 50% орендної плати, яку зазначили в договорі оренди, на період воєнного стану і протягом трьох місяців після його припинення.

Встановили знижки орендарям, які не підпадають під звільнення від орендних платежів

Коли орендар не відповідає вимогам до суб’єктів для звільнення від орендної плати, що передбачені в пункті 1 Постанови № 634, він отримує знижку за умови, що договір оренди був чинний станом на 24.02.2022 або укладений після цієї дати за результатом аукціону.

Строк дії знижок

Впорядкували процес продовження та припинення договору оренди

Договори оренди державного і комунального майна, строк дії яких завершується у період воєнного стану, вважатимуть продовженими на час війни та протягом чотирьох місяців із дати, коли припинять або скасують воєнний стан (п. 5 Постанови № 634). Але є винятки, коли цю норму не застосовуватимуть…

Встановили особливості проведення аукціонів з оренди майна

Аукціони з передачі майна в оренду проводять не раніше ніж за п’ять календарних днів, але не пізніше ніж за 35 днів після публікації в електронній торговельній системі оголошення про передачу майна в оренду.

На період воєнного стану припинили передачу в оренду державного майна на територіях областей:

  • Донецької;
  • Запорізької в межах Бердянського, Василівського, Мелітопольського, Пологівського районів;
  • Луганської;
  • Миколаївської в межах Баштанського, Вознесенського районів (окрім смт Доманівка, Братське, м. Южноукраїнськ), Миколаївського району (окрім м. Миколаїв);
  • Харківської в межах Богодухівського району (окрім міст Валків, Богодухів, смт Краснокутськ), Ізюмського, Куп’янського і Харківського районів (окрім м. Мерефа, смт Нова Водолага, м. Харків), Чугуївського району (окрім м. Зміїв);
  • Херсонської;
  • Автономної Республіки Крим;
  • м. Севастополь.

Винятки — коли доцільність такої передачі визначила своїм рішенням обласна військова адміністрація за місцем розташування відповідного майна.

Станом на 01.06.2022 адміністратор торговельної системи не має технічної можливості відображати документи й оприлюднювати інформацію про учасників та переможців аукціонів з передачі в оренду майна. Такі повідомлення адміністратор розмістить на своєму вебсайті після того, як усунуть технічні проблеми. Як наслідок, у період воєнного стану аукціони проводять з урахуванням таких особливостей...

Як отримати знижки орендарям державного чи комунального майна

Ситуація: через війну орендар зазбиткував і не має змоги сплачувати повну орендну плату.

Рішення: дізнайтеся, чи ухвалила місцева влада рішення щодо орендних знижок або звільнення від орендної плати.

ВІДКРИТИ РОЗГОРНУТУ ВІДПОВІДЬ ⏩

Як медзакладам-орендарям приватного майна отримати послаблення

Ситуація: медзаклад орендує майно, що перебуває в приватній власності. Через війну він не може виконати зобов’язання зі сплати орендної плати.

Рішення: обґрунтуйте, що не виконуєте зобов’язання через обставини непереборної сили.

ВІДКРИТИ РОЗГОРНУТУ ВІДПОВІДЬ ⏩

Як діяти в ситуації, коли змоги поновити договір оренди немає

Ситуація: через війну орендар не має змоги поновити договір оренди.

Рішення: медзаклад продовжить законно користувалася приватним майном із дати закінчення договору, якщо з боку орендодавця не буде усних або письмових заперечень. Такий правовий наслідок передбачає стаття 764 ЦКУ:

Оренда державного та комунального майна на час війни

ВІДКРИТИ РОЗГОРНУТУ ВІДПОВІДЬ ⏩

Тепер давайте зосередимо увагу на облікових наслідках поступок за договорами оренди приватного й комунального майна.

Знизили плату: облік і оподаткування ЗОЗ-орендодавця

Зменшену орендну плату орендодавці-КНП установлюють за рішенням органу місцевого самоврядування, а приватні ЗОЗ — на підставі додаткової угоди до договору оренди. Після того як визначили нову меншу плату й стартову дату її нарахування, показуйте орендні доходи фактичною сумою за вимогами пункту 17 НП(С)БО 14 «Оренда»: на прямолінійній основі протягом строку оренди або з урахуванням способу одержання економічних вигід, пов’язаних із використанням об’єкта операційної оренди.

Оскільки надання майна в оренду не є основною діяльністю для медзакладу, обліковуйте дохід на субрахунку 713 «Дохід від операційної оренди активів». Так скеровує Інструкція про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій, затверджена наказом Мінфіну від 30.11.1999 № 291. Доходи збільшуйте на підставі акта наданих орендних послуг або іншого первинного документа з обов’язковими реквізитами, що визначає стаття 9 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.1999 № 996-ХІV.

Якщо ЗОЗ-орендодавець установив орендну знижку після того, як підписав акт наданих послуг і показав операцію в бухобліку, відкоригуйте доходи, що визнали раніше. Суму орендної знижки з урахуванням ПДВ покажіть записами «сторно» на рахунку обліку доходів від орендних операцій. Сторнувальним записом зменште суму нарахованого ПДВ-зобов’язання.

Записи про зменшення плати за оренду оформте актом про встановлення нової ціни. Акт має скласти комісія і затвердити керівник (лист Мінфіну від 13.01.2015 № 31-11410-08-10/699). Форма акта — довільна, але з обов’язковими реквізитами первинки.

Пропишіть в обліковій політиці можливість оформлювати акти про встановлення нової ціни. Додавайте акти до первинних документів реалізації товарів, робіт, послуг.

Приклад 1. Обліковуємо зменшення орендної плати у приватного ЗОЗ-орендодавця

ВІДКРИТИ ПРИКЛАД + ПРОВЕДЕННЯ ⏩

Приклад 2. Обліковуємо зменшення орендної плати у КНП-орендодавця

ВІДКРИТИ ПРИКЛАД + ПРОВЕДЕННЯ ⏩

Знизили плату: облік і оподаткування ЗОЗ-орендаря

Підставою знизити орендну плату для орендаря буде додаткова угода до договору або рішення органу місцевої влади. Знижену орендну плату для майбутніх періодів користування майном визначайте як фактичну суму витрат згідно з НП(С)БО 16 «Витрати» та на прямолінійний основні протягом строку оренди (п. 9 НП(С)БО 14). Орендну плату, що належить до оплати, покажіть на витратних рахунках на підставі акта наданих орендних послуг — залежно від мети використання орендованого майна.

Якщо медзаклад-орендар отримує знижку щодо минулих періодів, тобто після придбання послуги оренди та розкриття в бухобліку, зменшите орендні витрати, що визнали раніше, на суму знижки без ПДВ і відкоригуйте податковий кредит із ПДВ. Коригування проведіть методом «сторно».

Приклад. Обліковуємо зменшення орендної плати у приватного ЗОЗ-орендаря

Приватний медзаклад, платник ПДВ, орендує приміщення клініки. Щомісячна сума орендної плати — 120 000 грн, у т. ч. ПДВ. За додатковою угодою з орендодавцем, плату за квітень 2022 року зменшили на 60%.


з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума,
грн

Д-т

К-т

1

Нарахували плату за оренду приміщення клініки за квітень 2022 року з урахуванням знижки 60% (100 000 грн × 40%)

23, 91

685

40 000,00

2

Нарахували податковий кредит із ПДВ (20 000 грн × 40%)

641

685

8000,00

3

Сплатили орендну плату за квітень 2022 року

685

311

48 000,00

Обліковуємо зменшення орендної плати як заохочення

 Обліковуємо зменшення орендної плати як заохочення

ВІДКРИТИ ПРИКЛАД ⏩

Облік скасування орендної плати під час війни

ОТРИМАТИ РІШЕННЯ ⏩

 

 

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді