Нові правила оренди державного та комунального майна: довідник для КНП

Автор
юрист, Київ
Законодавці суттєво оновили правила оренди державного та комунального майна. Їх наразі визначає Закон України «Про оренду державного та комунального майна» від 03.10.2019 № 157-ІХ. Новації чинні з 01.02.2020, а на повну силу запрацюють із 01.10.2020. Огляд головних правил — у статті.

Головні зміни:

  1. КНП може бути орендодавцем щодо майна площею до 400 м2
  2. Електронні аукціони замінили конкурси на право оренди
  3. Всі дані та документи щодо оренди сторони розміщують в електронній торговій системі
  4. Сторони мають більше свободи у визначенні умов договору

Законодавці суттєво оновили правила оренди державного та комунального майна. Їх наразі визначає Закон України «Про оренду державного та комунального майна» від 03.10.2019 № 157-ІХ (далі — Закон № 157). Новації чинні з 01.02.2020, а на повну силу запрацюють із 01.10.2020. Хто може бути орендарем державного/комунального майна, а хто — ні, підкаже Шпаргалка. Що робити з чинними договорами, укладеними за «старими» нормами, зорієнтує експертний висновок наприкінці. Огляд головних правил — далі.

Нові правила оренди державного та комунального майна: довідник для КНПЗакон № 157 — лише верхівка айсберга у сфері оренди державного/комунального майна. Щоб нові норми оренди стартували в повному обсязі, Уряд має ухвалити підзаконні акти:

Органи місцевого самоврядування мають ухвалити аналогічний пакет щодо комунального майна, а також додатково — Порядок розподілу орендної плати та Порядок виконання контрольних функцій у сфері оренди комунального майна.

Станом на 12.04.2020 ці документи не затверджені.

Хто може бути орендарем державного та комунального майна. ПАМ’ЯТКА

СКАЧАТИ ПАМ’ЯТКУ


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"


Бухгалтерський вебінар

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді