Чи правомірно виплачувати зарплату медпрацівникам з коштів на вакцинацію

Автор
адвокат, партнер Юридичної фірми «STATUS», Київ
Працівники КНП мужньо продовжують виконувати свої обов’язки навіть у зоні бойових дій. Керівники таких медзакладів хочуть підтримати персонал та отримані раніше кошти від НСЗУ на вакцинацію від COVID-19 спрямувати на зарплати для медпрацівників. У статті юрист пояснить, чи можна використовувати згадані кошти у такий спосіб.

Скажемо одразу, спрямування на оплату праці медичних працівників коштів, які КНП отримало від НСЗУ можливе, але за однієї умови.

ЯКОЇ УМОВИ НЕОБХІДНО ДОТРИМАТИ КНП

Тепер розберемося детально. КНП як надавач медичних послуг отримує кошти від Національної служби здоров’я України (НСЗУ) відповідно до укладеного договору про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій (далі — Договір), зокрема за пакетом «Вакцинація від гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2».

Програма медичних гарантій базується на двох нормативно-правових актах:

  1. Закон України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» від 19.10.2017 № 2168-VIII (далі — Закон № 2168-VIII);
  2. Порядок реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення у 2022 році, затверджений Постановою КМУ «Деякі питання реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення у 2022 році» від 29.12.2021 № 1440 (далі — Порядок № 1440).

Укладення Договору відбувається на основі Умов закупівлі медичних послуг. У нашому випадку це — Умови закупівлі медичних послуг за пакетом «Вакцинація від гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» (далі — пакет вакцинації від COVID-19).

Дослідження норм Закону № 2168-VIII та Порядку № 1440 підводить до висновку: немає жодних приписів, куди можна, а куди заборонено спрямовувати кошти, що отримали від НСЗУ.

В Умовах закупівлі медичних послуг за пакетом вакцинації від COVID-19 у 2021 році розділ «Вимоги до організації надання допомоги» містив вказівку — спрямувати оплату на організацію процесу вакцинації. В Умовах закупівлі 2022-го року законодавець не надав роз’яснень щодо напрямів використання коштів, які КНП отримують від НСЗУ за пакетом вакцинації від COVID-19.

Попри те, що відшкодування коштів НСЗУ → КНП здійснюється за Договором, тобто регламентоване на законодавчому рівні, на сьогодні відсутні нормативно-правові акти, які регулювали б порядок використання коштів від НСЗУ, що надійшли на рахунок надавача медпослуг за пакетом вакцинації від COVID-19 програми медичних гарантій.

Щоб визначити можливі напрями використання коштів за цим пакетом, звернімося до Закону № 2168-VIII.

ВІДКРИТИ ПРОДОВЖЕННЯ СТАТТІ⏬

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді