Окупанти знищили пальне сільгосппідприємства: як задокументувати, облікувати, оподаткувати

До всіх складнощів у роботі аграріїв цієї весни додається ще й недостатня кількість ПММ, які знищують окупанти. У статті експерт допоможе бухгалтерам аграрних підприємств зі списанням і документуванням знищеного пального. Не оминемо й облік та оподаткування, з прикладами та бухгалтерськими проведеннями зможете відобразити в бухобліку та оподаткувати пальне правильно.

Форс-мажорні обставини воєнного стану спричиняють втрату пально-мастильних матеріалів у аграріїв. Поговорімо про обліково-податкові наслідки списання ПММ через знищення в результаті воєнних дій.

Нові правила оподаткування доходів фізосіб від продажу власної сільгосппродукції

Як провести списання та задокументувати знищення пального сільгосппідприємства

ПММ, знищені під час воєнних дій, не відповідатимуть критеріям визнання активами. Списати активи з балансу зможете після того, як проведете інвентаризацію (п. 7 розд. І Положення, затвердженого наказом Мінфіну від 02.09.2014 № 879, даліПоложення № 879). Проведіть інвентаризацію ПММ щойно зможете забезпечити безпечні умови роботи інвентаризаційної комісії, тобто коли стане можливим безпечний і безперешкодний доступ членів комісії до активів, первинних документів і регістрів обліку (п. 8 розд. І Положення № 879). Інвентаризацію проведіть станом на 1 число місяця, що настає за місяцем, у якому зникли перешкоди доступу до активів, первинки та облікових регістрів. Результати розкрийте в обліку та звітності того періоду, в якому закінчили інвентаризацію (п. 3 розд. ІV Положення № 879).

Увага: якщо територія, де розміщені склади ПММ, окупована або перебуває в зоні бойових дій, продовжуйте обліковувати пальне й надалі та показуйте його у фінзвітності за даними бухобліку на початок воєнних дій.

Наступні кроки у списанні та документуванні ▶️

Як відобразити в бухобліку знищене пальне сільгосппідприємства

Облікову вартість знищених ПММ включіть до інших витрат. Обліковуйте втрати на субрахунку 977 «Інші витрати звичайної діяльності» як витрати, що виникають у процесі діяльності, але не пов’язані з виробництвом або реалізацією продукції, товарів, робіт і послуг (п. 29 НП(С)БО 16 «Витрати»).

Одночасно зі списанням знищених запасів облікуйте їх балансову вартість на позабалансовому рахунку 072 «Невідшкодовані нестачі і втрати від псування цінностей». Віднайти винну особу в знищенні через бойові дії неможливо, аби стягнути компенсацію.

Увага: Облікуйте знищені ПММ на субрахунку 072 до закінчення строку позовної давності, що становить три роки з моменту встановлення факту знищення пального, згідно з Інструкцією, затвердженою наказом Мінфіну від 30.11.1999 № 291.

Списання знищених через воєнні дії ПММ

СКАЧАТИ ПРИКЛАД ⏩

Як оподаткувати знищене пальне сільгосппідприємства

Оподаткування податком на прибуток

Втрати від списання ПММ збільшать витрати та зменшать фінансовий результат до оподаткування податком на прибуток за правилами бухобліку. Податкових різниць для сільгоспвиробників, які є високодохідними платниками податку на прибуток, ПКУ не передбачає.

Єдиний податок

ПДВ

Акцизний податок

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді