Вирощування ягід: облік та оподаткування

UA RU
У статті підкажемо, як облікувати закладання та введення в експлуатацію плодово-ягідних культур. Разом з експертом зможете відобразити в бухобліку вирощування ягід та оформити їх збирання.

Нові правила оподаткування доходів фізосіб від продажу власної сільгосппродукції

Як класифікувати плодово-ягідні культури

Плодово-ягідні культури, в т. ч. малина, належать до продукції садівництва. Щоб організувати облік таких культур, слід класифікувати такі активи. Тому саджанці малини класифікуйте як довгострокові біологічні активи (далі — ДБА). Адже вони здатні давати сільгосппродукцію протягом періоду, що перевищує 12 календарних місяців (п. 4 НП(С)БО 30 «Біологічні активи»).

Облік витрат на вирощування плодово-ягідних культур

Витрати на закладання малинника капіталізуйте на субрахунку 155 «Придбання (вирощування) ДБА». До витрат включіть: витрати на придбання саджанців, передпосадкову підготовку ґрунту, розроблення проєкту посадки, оцінку ґрунтових умов тощо. Після посадки саджанців у ґрунт переведіть активи зі складу незавершених капінвестицій до незрілих ДБА. Незрілий малинник обліковуйте на одному з субрахунків залежно від обраного способу оцінки, який визначили в обліковій політиці підприємства:

  • 165 «Незрілі довгострокові біологічні активи, які оцінюються за справедливою вартістю» — якщо оцінюєте саджанці за справедливою вартістю, зменшеною на очікувані витрати на місці продажу;
  • 166 «Незрілі довгострокові біологічні активи, які оцінюються за первісною вартістю» — якщо справедливу вартість ДБА достовірно визначити неможливо й облік організовуєте за первісною вартістю, виходячи з суми витрат на вирощування.

ПРИКЛАД. Облік витрат на закладання та утримання малинника

СКАЧАТИ ПРИКЛАД ⏩

Як перевести незрілий малинник до зрілих довгострокових біологічних активів

У період дозрівання та плодоношення малинника переведіть його зі складу незрілих до зрілих ДБА.

Строк переведення молодих насаджень малини до складу плодоносних — три роки (лист Держсадвинпрому «Про нормативи питомих капітальних вкладень на створення плодових, ягідних та виноградних насаджень» від 24.02.1997 № 11/02-460).

Коли переводите молодий малинник до зрілих ДБА, зафіксуйте факт введення в експлуатацію у присутності комісії Актом приймання довгострокових біологічних активів рослинництва (багаторічних насаджень) і передачі їх в експлуатацію (форма № ДБАСГ-1).

форма № ДБАСГ-1

СКАЧАТИ ФОРМУ ⏩

Під час переведення ДБА до зрілих:

  • вартість переоцініть до справедливої вартості, зменшеної на витрати на місці продажу, — якщо таку справедливу вартість можна достовірно визначити. Обліковуйте ДБА на субрахунку 161 «Довгострокові біологічні активи рослинництва, які оцінюються за справедливою вартістю»;
  • оцініть та обліковуйте малинник у порядку, визначеному НП(С)БО 7 «Основні засоби», — якщо справедливу вартість визначити неможливо. Такі ДБА обліковуйте на субрахунку 162 «Довгострокові біологічні активи рослинництва, які оцінюються за первісною вартістю» (п. 5.16 Методрекомендацій № 1315).

Чи амортизувати зрілі насадження ягідних культур

Нараховуйте амортизацію:

  • на зрілі, тобто плодоносні ДБА;
  • ДБА, які обліковуєте за первісною вартістю згідно з вимогами НП(С)БО 7 (п. 11 НП(С)БО 30, п. 5.9 Методрекомендацій № 1315).

Отже, амортизуйте лише зрілі ДБА, які обліковуєте на субрахунку 162. На ДБА, які оцінені за справедливою вартістю та обліковуєте на субрахунку 161, норми НП(С)БО 7 не поширюються. Тому амортизацію не нараховуйте.

Щоб розрахувати амортизацію, врахуйте такі правила:

ПРИКЛАД. Облік витрат на переведення молодого малинника до складу плодоносних та його амортизацію

ЯКІ ПРАВИЛА ВРАХУВАТИ + ПРИКЛАД ⏩

Як визначити виробничу собівартість вирощених ягід

Щоб розрахувати собівартість продукції рослинництва, пункт 17 НП(С)БО 30 «Біологічні активи» відсилає до НП(С)БО 16 «Витрати». Отже, до виробничої собівартості ягоди включіть:

Як визначити виробничу собівартість вирощеної ягоди

ЩО ВКЛЮЧИТИ ДО ВИРОБНИЧОЇ СОБІВАРТОСТІ ⏩

Як відобразити в бухобліку загальновиробничі витрати виробникам ягід

Виробничу собівартість сільгосппродукції, окрім прямих витрат, складають витрати, які сільгоспвиробник несе на виробництво декількох видів продукції одночасно, — загальновиробничі витрати (далі — ЗВВ). Склад ЗВВ шукайте у пункті 2.21 Методрекомендацій № 132.

У сільгоспвиробників усі ЗВВ збільшують виробничу собівартість продукції, тому…

Як відобразити в бухобліку загальновиробничі витрати

БАЗИ РОЗПОДІЛУ ДЛЯ РІЗНИХ ВИДІВ ЗВВ ⏩

Як оприбуткувати та оцінити зібрані ягоди

Усі витрати на вирощування малини, яку на дату балансу не зібрали, є поточними біологічними активами (далі — ПБА) або незавершеним виробництвом. Підхід для класифікації в обліку буде залежати від обраного методу оцінки.

Щоб оцінити такі активи, аграрій обирає один із методів:

Як оприбуткувати та оцінити зібрану ягоду

ЯКИЙ МЕТОД ОБРАТИ ⏩

ПРИКЛАД. Облік ПБА на дату балансу за справедливою вартістю

СКАЧАТИ ПРИКЛАД ⏩

ПРИКЛАД. Облік вирощеної та зібраної малини за справедливою вартістю

СКАЧАТИ ПРИКЛАД ⏩

ПРИКЛАД. Розподіл ЗВВ та облік зібраної ягоди за фактичною собівартістю

СКАЧАТИ ПРИКЛАД ⏩

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді