Закон № 2718 запроваджує європейські стандарти безпечності для всіх матеріалів, що контактують із харчовими продуктами — від упаковки, посуду, тари та кришок до обладнання, що використовується у виробництві харчів

19 листопада 2025 року набирає чинності Закон України «Про матеріали і предмети, призначені для контакту з харчовими продуктами» від 03.11.2022 № 2718-IX.
Що змінюється?
Вперше на законодавчому рівні встановлюються чіткі вимоги до безпечності харчової упаковки та матеріалів, які не повинні виділяти у продукти шкідливих речовин чи сторонніх запахів.
Закон зобов’язує виробників і імпортерів:
- впровадити належну виробничу практику (GMP);
- декларувати відповідність матеріалів встановленим вимогам;
- контролювати міграцію хімічних речовин із упаковки в продукти;
- проводити наукову оцінку ризиків;
- забезпечувати правильне маркування упаковки.
Як працювати ЗОЗ після скасування ГК
Перехідний період
Матеріали та предмети, виготовлені до 19 листопада 2025 року, можуть перебувати в обігу до завершення строку придатності.
За словами Голови Держпродспоживслужби Сергія Ткачука, бізнес матиме час для планової заміни упаковки, а споживачі — поступовий перехід на безпечні матеріали. Це рішення дозволить уникнути дефіциту пакувальних матеріалів і водночас забезпечить дотримання вимог безпеки.
Навіщо це потрібно?
Мета закону:
- захистити здоров’я споживачів,
- гармонізувати українські стандарти з нормами Європейського Союзу,
- гарантувати, що кожна упаковка, у якій зберігаються продукти, є безпечною для людини.
За інформацією Держпродспоживслужби
Собівартість — це один з ключових економічних показників будь-якого підприємства. У процесі її розрахунку можуть брати участь не тільки бухгалтер, але й економіст. Якими правилами слід керуватися при розрахунку собівартості продукції, якою вона буває та як її правильно показати в обліку формування собівартості, методи й способи калькулювання, документальне оформлення калькулювання — питання цього огляду
Щоб отримати код УКТ ЗЕД онлайн, скористайтеся навігатором від системи «Експертус Головбух» — знайдіть свій код товару за УКТ ЗЕД
Відкриття виробництва пива, як і інших алкогольних напоїв, пов’язане з вирішенням питання ліцензування виробництва та реалізації, вибору системи оподаткування, подальшого дотримання ліцензійних умов та організації бухгалтерського обліку процесів виробництва та реалізації цього пінистого напою
Тютюн та алкоголь є факторами ризику не тільки у звичайному житті, але й у бухгалтерському обліку. Їх обіг та звітування по ним є штрафонебезпечним. Консультація допоможе заповнити та подати форму № 3-РС, заощадити кошти підприємства та убереже від зайвих витрат часу
Постачання товарних запасів, сировини й матеріалів є повсякденною господарською операцією для більшості суб’єктів господарювання. Надійно оформлений договір поставки товару вбереже вас від проблематичних ситуацій, які можуть постати в майбутньому. Договір поставки (зразок 2024), умови поставки, договір поставки істотні умови та корисні поради щодо складання договору поставки товару у цьому огляді