Із 19 листопада запрацюють нові вимоги для упаковки харчових продуктів

Блок під заголовком новини 1 Підписуйтесь на Telegram-канал Головбух. Новини! Тут про зміни без спаму

Автор
експерт з обліку та оподаткування, Київ
Закон № 2718 запроваджує європейські стандарти безпечності для всіх матеріалів, що контактують із харчовими продуктами — від упаковки, посуду, тари та кришок до обладнання, що використовується у виробництві харчів

Із 19 листопада запрацюють нові вимоги для упаковки харчових продуктів

19 листопада 2025 року набирає чинності Закон України «Про матеріали і предмети, призначені для контакту з харчовими продуктами» від 03.11.2022 № 2718-IX.

Що змінюється?

Вперше на законодавчому рівні встановлюються чіткі вимоги до безпечності харчової упаковки та матеріалів, які не повинні виділяти у продукти шкідливих речовин чи сторонніх запахів.

Закон зобов’язує виробників і імпортерів:

  • впровадити належну виробничу практику (GMP);
  • декларувати відповідність матеріалів встановленим вимогам;
  • контролювати міграцію хімічних речовин із упаковки в продукти;
  • проводити наукову оцінку ризиків;
  • забезпечувати правильне маркування упаковки.

Як працювати ЗОЗ після скасування ГК

Перехідний період

Матеріали та предмети, виготовлені до 19 листопада 2025 року, можуть перебувати в обігу до завершення строку придатності.

За словами Голови Держпродспоживслужби Сергія Ткачука, бізнес матиме час для планової заміни упаковки, а споживачі — поступовий перехід на безпечні матеріали. Це рішення дозволить уникнути дефіциту пакувальних матеріалів і водночас забезпечить дотримання вимог безпеки.

Навіщо це потрібно?

Мета закону:

  • захистити здоров’я споживачів,
  • гармонізувати українські стандарти з нормами Європейського Союзу,
  • гарантувати, що кожна упаковка, у якій зберігаються продукти, є безпечною для людини.

За інформацією Держпродспоживслужби

додаток

📩 Хочете знати про зміни раніше за колег?

tg_4.png

Статті за темою

Усі статті за темою

Собівартість продукції підприємства: приклад розрахунку

Собівартість — це один з ключових економічних показників будь-якого підприємства. У процесі її розрахунку можуть брати участь не тільки бухгалтер, але й економіст. Якими правилами слід керуватися при розрахунку собівартості продукції, якою вона буває та як її правильно показати в обліку формування собівартості, методи й способи калькулювання, документальне оформлення калькулювання — питання цього огляду
118944

Міні-пивоварня: хто може відкрити, облік, оподаткування

Відкриття виробництва пива, як і інших алкогольних напоїв, пов’язане з вирішенням питання ліцензування виробництва та реалізації, вибору системи оподаткування, подальшого дотримання ліцензійних умов та організації бухгалтерського обліку процесів виробництва та реалізації цього пінистого напою
4550

Подання та заповнення звіту про обсяги виробництва та реалізації тютюнових виробів (форма № 3-РС (місячна))

Тютюн та алкоголь є факторами ризику не тільки у звичайному житті, але й у бухгалтерському обліку. Їх обіг та звітування по ним є штрафонебезпечним. Консультація допоможе заповнити та подати форму № 3-РС, заощадити кошти підприємства та убереже від зайвих витрат часу
2683

Договір поставки товару: зразок 2024

Постачання товарних запасів, сировини й матеріалів є повсякденною господарською операцією для більшості суб’єктів господарювання. Надійно оформлений договір поставки товару вбереже вас від проблематичних ситуацій, які можуть постати в майбутньому. Договір поставки (зразок 2024), умови поставки, договір поставки істотні умови та корисні поради щодо складання договору поставки товару у цьому огляді
94917

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді