Заповнюємо реєстраційну заяву платника ПДВ за формою № 1-ПДВ

У полях «Відомості про відповідальних осіб платника» форми № 1-ПДВ вказують прізвище, ім’я, по батькові та реєстраційний номер облікової картки платника податків/серія (за наявності) та номер паспорта (серія (за наявності). Номер паспорта зазначаються лише для фізичних осіб, які мають відмітку у паспорті про право здійснювати будь-які платежі за серією (за наявності) та номером паспорта) особи, яка відповідальна за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку.

Реєстраційний номер облікової картки платника податків – фізичної особи, крім осіб, які через свої релігійні переконання відмовились від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку у паспорті про право здійснювати будь-які платежі за серією (за наявності) та номером паспорта є податковим номером платника податків – фізичної особи (п п. 2 п. 2.2 розд. ІІ Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Мінфіну від 09.12.2011 №1588).

Тобто у полях «Відомості про відповідальних осіб платника» форми № 1-ПДВ можна зазначати відомості лише про фізичну особу.

Заповнюємо реєстраційну заяву платника ПДВ за формою № 1-ПДВ

Згідно з п. 4 ст. 8 розд. ІІІ Закону України від 16 листопада 1999 року №996-XIV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» (далі – Закон №996) для забезпечення ведення бухгалтерського обліку підприємство самостійно з дотриманням вимог цього Закону обирає форми його організації:

  • введення до штату підприємства посади бухгалтера або створення бухгалтерської служби на чолі з головним бухгалтером;
  • користування послугами спеціаліста з бухгалтерського обліку, зареєстрованого як підприємець, який здійснює підприємницьку діяльність без створення юридичної особи;
  • ведення на договірних засадах бухгалтерського обліку централізованою бухгалтерією або підприємством, суб’єктом підприємницької діяльності, самозайнятою особою, що провадять діяльність у сфері бухгалтерського обліку та/або аудиторської діяльності;
  • самостійне ведення бухгалтерського обліку та складання звітності безпосередньо власником або керівником підприємства. Ця форма організації бухгалтерського обліку не може застосовуватися на підприємствах, звітність яких повинна оприлюднюватися, та в бюджетних установах.

АКТИВУЙТЕ БЕЗПЛАТНИЙ ДОСТУП ДО ВИЩОЇ ШКОЛИ ГОЛОВБУХА

Підприємство, що становить суспільний інтерес, зобов’язане утворити бухгалтерську службу на чолі з головним бухгалтером, до складу якої входять не менше двох осіб. Положення цього абзацу не поширюється на недержавні пенсійні фонди та інститути спільного інвестування.

Завдання та функціональні обов’язки бухгалтерських служб, повноваження керівника бухгалтерської служби у бюджетних установах визначаються Кабінетом Міністрів України.

У полі «Особа, відповідальна за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку» форми № 1-ПДВ необхідно вказувати відомості лише про відповідальну особу платника, на яку покладено обов’язок ведення бухгалтерського обліку на підприємстві.

Такою особою може бути головний бухгалтер, бухгалтер, керівник та власник підприємства (п. 4 ст. 8 розд. ІІІ Закону №996).

Якщо ведення бухгалтерського обліку на договірних засадах здійснює інша юридична або фізична особа, поле «Особа, відповідальна за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку» прокреслюється. У такому випадку до форми № 1-ПДВ варто додати копію документу, який підтверджує зазначений факт.


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Збільшення податків: коментар експерта щодо законопроєкту № 11416-д

Доопрацьований законопроєкт «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» від 30.08.2024 № 11416-д вже зареєстрували на сайті ВРУ. Розглянемо, що ці зміни означають для платників податків
754

Додаток 1 до декларації з ПДВ: як заповнити

Експерт допоможе скласти додаток 1 до декларації з ПДВ. Скористайтеся підказками, щоб швидко та без помилок внести дані з ПН та РК до відповідних таблиць
2994

Довідники податкових пільг 2024

Податкова оприлюднила оновлений довідник податкових пільг станом на 07.08.2024 року. Там знайдете перелік пільг із податку на прибуток, оподаткування неприбуткових установ й організацій, плати за землю, ПДВ, державного мита тощо, а також визначено строки дії пільг
10983

Звільнення від мита і ПДВ товарів для енергоінфраструктури та розмінування

Верховна Рада скасувала ввізне мито і ПДВ на енергетичне обладнання. Підприємства-виробники також матимуть змогу з пільгами імпортувати складові для виробництва машин для механізованого розмінування. Тримайте детальний огляд змін до Податкового та Митного кодексів через ці новації
253

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді