Річний перерахунок ПДВ

UA RU
Автор
бухгалтер-експерт, кандидат економічних наук, м. Чернігів
Річний перерахунок ПДВ за 2023 рік потрібен тим, хто має одночасно й оподатковувані, й неоподатковані податком доходи. Такі платники нараховують компенсуючі податкові зобов’язання з ПДВ, а потім проводять їхнє уточнення, тобто перерахунок ПДВ в кінці року. У консультації мова піде про те, як здійснити такий перерахунок, скласти розрахунок коригування до компенсуючих податкових накладних та як відобразити все це у податковій декларації

Кому потрібен річний перерахунок ПДВ 2023

Причина перерахунку знаходиться у правилах обліку ПДВ за придбаними товарами й послугами, а також необоротними активами, що використовуються в неоподатковуваній ПДВ діяльності. Така діяльність буває двох різновидів:

За використання своїх придбань у неоподатковуваній діяльності платник податку визнає податковий кредит у повній сумі, але потім нараховує компенсуюче податкове зобов’язання з ПДВ на цю ж суму й реєструє відповідну податкову накладну. Однак розподіл ПДВ потрібен при цьому не всім. У найпростіших ситуаціях він не потрібен, а саме коли:

  • вся діяльність звільнена від ПДВ чи не є об’єктом оподаткування;
  • платник ПДВ може чітко виділити та розмежувати призначення придбаних активів – до якої саме діяльності вони належать, оподатковуваної чи ні.

Скачати Алгоритм заповнення декларації з ПДВ

Однак усе ускладняється у платника ПДВ, який має і оподатковувану, і неоподатковувану діяльність та не може розмежувати використання між ними придбаних товарів, послуг чи необоротних активів. Такі товари, послуги, необоротні активи, які можуть використовуватися в обох видах діяльності називаються такими, що мають подвійне призначення. І саме таким платникам ПДВ й треба перерахунок ПДВ у кінці року.

Подібна проблема виникає й коли здійснюється придбання послуг, необоротних активів, які можуть використовуватися як у господарській, так і негосподарській діяльності, бути як виробничими, так і невиробничими активами. У такому разі використовується визнання компенсуючих податкових зобов’язань на пропорційній основі – по частці використання у неоподатковуваній діяльності.

Увага: перерахунок ПДВ здійснюють ті платники ПДВ, які вже мають чи які придбали необоротні активи, товари та послуги, що мають подвійне призначення.

Чому виникає потреба у перерахунку ПДВ по закінченню року

У разі наявності придбань подвійного призначення облік ПДВ стає складнішим та відбувається у декілька послідованих етапів, а саме:

  • спершу податковий кредит визнається у повній сумі – по зареєстрованій податковій накладній;
  • нараховується компенсуюче податкове зобов’язання лише на частину, певний % такого податкового кредиту (див. п. 199.1 ПК). Цей % відповідає частці використання у неоподатковуваній діяльності придбаних активів, послуг (далі – Чнд). Розраховують Чнд за результатами минулого року, так як % неоподатковуваної діяльності поточного року стане відомим лише по закінченню поточного року. Порядок розрахунку Чнд – див. п. 199.2 ПК;
  • реєструється зведена податкова накладна з компенсуючим податковим зобов’язанням з ПДВ;
  • по закінченню поточного року, тобто за результатами грудня, Чнд уточнюється, адже вже відомими стають дані щодо обсягів неоподатковуваної діяльності поточного року. Це і є причина подальшого перерахунку ПДВ. Тобто причина перерахунку ПДВ – це саме уточнення Чнд з минулорічного на рік, що закінчився. Наприклад, впродовж 2023 року використовували Чнд за даними 2022 року 5,27%, але потім за результатами вже 2023 року розрахували уточнений Чнд – 6,23%;
  • на основі вже уточненого Чнд перераховується сума компенсуючого податкового зобов’язання з ПДВ;
  • складаються й реєструються спеціальні розрахунки коригування до податкової накладної, якими проводиться коригування до раніше зареєстрованих впродовж року податкових накладних з компенсуючими зобов’язаннями. Підстава – п. 199.4 ПК.

Як бачимо, процедура непроста. Перерахунок ПДВ здійснюється на початку січня наступного року, адже тільки тоді відомі всі дані за грудень. Наприклад, перерахунок ПДВ за 2023 рік має бути здійснений у січні 2024 року. Однак цей перерахунок слід встигнути зробити до 20 січня 2024 року (включно), так як саме 20 календарних днів відводиться на реєстрацію зведених податкових накладних за грудень 2023 і коригуючих розрахунків коригування (РК) (див. п. 201.10 ПК).

Увага: причина перерахунку – використання наближеного показника Чнд на основі минулорічних даних та його подальше уточнення за результатами року.

Приклади ситуацій, коли потрібен річний перерахунок ПДВ 2023

Перерахунку підлягає, по-суті, не весь ПДВ, а лише компенсуюче податкове зобов’язання 2023 за пунктом 199.1 ПК, яке нараховується, коли у платника податку є оподатковувані та неоподатковувані ПДВ доходи, у яких були задіяні активи або були отримані послуги подвійного призначення.

Приклади подібних ситуацій можуть бути такі:

  • підприємство виробляє учнівські зошити (звільнені від ПДВ, пп. 197.1.25 ПК) та іншу паперову продукцію, наприклад блокноти (оподатковуються ПДВ, 20%). Для такого виробництва придбавається папір, який використовується для обох напрямів, а також комунальні послуги – теж для обох напрямів (опалення приміщень, електронергія тощо);
  • медзаклад, який надає послуги охорони здоров’я (звільнені від ПДВ, пп. 197.1.5 ПК), а також надає платні медичні послуги, наприклад послуги масажу, які оподатковуються ПДВ. Також є комунальні послуги, які неможливо розділити між двома видами згаданої діяльності;
  • страхова компанія, яка надає послуги страхування (не є об’єктом оподаткування ПДВ, пп. 196.1.3 ПК) та послуги оренди, які оподатковуються ПДВ (ставка 20%). Однак страхова компанія споживає комунальні та інші послуги, за якими формується податковий кредит з ПДВ;
  • сільськогосподарське підприємство, у якого є автомобілі та сільськогосподарська техніка, які одночасно використовуються для постачання сільгосппродукції (ставка 20% або 14%), а також постачання матеріалів для ремонту шкіл у с/г місцевості та послуг з обробки землі малозабезпеченимодиноким особам похилого віку, школам і лікарні (звільнені від ПДВ, пп. 197.1.24 ПК). І таке сільськогосподарське підприємство спожило паливо на такі автомобілі і на сільськогосподарську техніку. Виходить, що такі витрати на паливо мають подвійне призначення, так як їх неможливо розділити між оподатковуваною та неоподатковуваною діяльністю – ці транспортні засоби та техніка були задіяні всюди;
  • проведена реконструкція опалення будівлі, у якій є виробничі приміщення, що використовуються у господарській діяльності, а також невиробничі приміщення, які задіяні у певній соціальній (благодійній) діяльності підприємства, наприклад склад, на якому будівлі були придбані будівельні матеріали, роботи та послуги, за якими був нарахований податковий кредит з ПДВ.

Виходить, що перерахунок ПДВ потрібен далеко не всім платникам податку. В описаних вище випадках і виробник паперової продукції, і медзаклад, і страхова компанія, і сільськогосподарське підприємство визнають податковий кредит повністю, а потім нараховують компенсуюче податкове зобов’язання з ПДВ за п. 199.1 ПК на ту частину, яка за коефіцієнтом Чнд відповідає неоподатковуваній діяльності.

Приклади придбань подвійного призначення

Типовими прикладами товарів і послуг, необоротних активів, які найчастіше стають придбаннями подвійного призначення, можна назвати такі:

  • комунальні послуги, у т.ч. опалення, водопостачання, електроенергія;
  • послуги зв’язку;
  • послуги Інтернет;
  • офісна техніка;
  • паливно-мастильні матеріали;
  • будівельні матеріали;
  • транспортні засоби;
  • послуги оренди;
  • складові загальновиробничих чи адміністративних витрат, якщо вони стосуються як оподатковуваної ПДВ, так і неоподатковуваної діяльності та ін. До них можуть належати уже згадані комунальні послуги та оренда.

Зверніть увагу, що адміністрація підприємства керує всією діяльністю – оподатковуваною ПДВ та неоподатковуваною. Через це практично всі витрати адміністративного призначення мають подвійність. Навіть офісний папір, який придбаний для бухгалтерії, адже у ній здійснюється облік усієї діяльності підприємства, – як оподатковуваної, так і ні.

Кому перерахунок ПДВ не потрібний

Перерахунок НЕ потрібен, якщо:

  • були лише оподатковувані ПДВ операції (ставки 20%, 14%, 7% та 0%), тобто не було операцій звільнених від ПДВ чи таких, що не є об’єктом оподаткуванням ПДВ;
  • оподатковувані, звільнені та необ’єктні операції були, але не було придбань з подвійним призначенням (для господарської та негосподарської діяльності) та не було використання активів, придбаних раніше Тут слід бути уважним до тих необоротних активів подвійного призначення, за якими нараховується амортизація, так як це і є фактично використання активу, що був придбаний раніше (наприклад, амортизація основних засобів чи нематеріальних активів);
  • були лише операції, які звільнені від ПДВ або не є об’єктом оподаткування ПДВ, тобто оподатковуваних операцій узагалі не було. Тоді по всім придбанням треба нарахувати було компенсуюче податкове зобов’язання у повній сумі;
  • активи, послуги подвійного призначення були придбані без ПДВ, тобто у неплатників ПДВ. Тоді немає податкового кредиту й нема чого розподіляти. Наприклад, продукти харчування були закуплені у населення чи у підприємців-єдинників, які не є платниками ПДВ (1, 2, 3 група (5%), спецгрупа (2%) – до 01.08.2023);
  • взагалі не купувалися активи, послуги подвійного призначення або ж є чітке їхнє розділення між оподатковуваними і неоподатковуваними операціями. Це стосується як необоротних активів (основних засобів, нематеріальних активів), так і сировини, матеріалів, товарів, отриманих послуг тощо. Усіх придбань, по яким формувався податковий кредит.

Підставою для проведення річного перерахунку ПДВ є п. 199.4 ПКУ. Він стосується всіх платників ПДВ – як підприємств, так і фізосіб-підприємців.

У якому місяці роблять перерахунок ПДВ

Ситуацій може бути дві:

  • стандартна – як згадувалося, перерахунок у січні наступного року. Можна і в останні дні грудня поточного року, якщо вже є всі дані щодо оподатковуваної та неоподатковуваної діяльності за весь рік;
  • в останньому місяці реєстрації – коли відбувається анулювання реєстрації ПДВ. Тоді у перерахунок ПДВ включаємо лише місяці з початку року по останній місяць реєстрації платником ПДВ.

Чи можна річний перерахунок ПДВ не проводити

Перерахунок слід провести обов’язково. По-перше, якщо його не провести, є ризик отримати коригування податкового зобов’язання з ПДВ від самих податківців, коли вони прийдуть з плановою перевіркою. Ще й може бути штраф і пеня, якщо вийде недоплата. Тобто сама по собі відсутність перерахунку штраф не спричинить, але якщо вийшло заниження податку, то штраф неодмінно вийде. А є заниження чи ні – дізнатися можна лише через перерахунок.

По-друге, проведення перерахунку все ж таки прописано п. 199.4 ПК. Отже, його непроведення – це порушення обліку податків і зборів. Це може саме собою загрожувати адмінштрафом.

Тепер детальніше про описані вище етапи перерахунку ПДВ.

Складання зведених податкових накладних для компенсуючих податкових зобов’язань впродовж року

Податкові накладні на компенсуюче податкове зобов’язання за п. 199.1 ПК складайте у такій послідовності:

  1. Розрахуйте Чнд на основі даних минулого року. Тобто при реєстрації компенсуючих податкових накладних у 2023 році використовуємо Чнд за даними 2022 року. Формула розрахунку така:

Чнд = 100% – Чод = 100% – ВРод × 100%/(ВРод + ВРнд),

де

Чод – частка оподатковуваних операцій, %;

ВРод – виручка, обсяг постачання по оподатковуваних операціях (без ПДВ);

ВРнд – виручка, обсяг постачання по неоподатковуваних операціях.

У розрахунку спочатку визначається показник Чод, так як саме він згадується у п. 199.2 ПК та при заповненні Додатка Д6 декларації з ПДВ (кол. 6 Таблиці 1 Додатка Д6). При цьому Чод визначається у % (див. п. 199.2 ПКУ). При розрахунку Чод слід округлювати до 2-х знаків після коми (лист ДПС від 25.10.2011 № 4261/6/15-3415-04). Сам же показник Чнд наводиться у кол. 7 Таблиці 1 Додатка Д6 декларації з ПДВ. Наприклад, є ВРод = 88750 грн, ВРнд = 11250 грн. Маємо Чнд = 100% – 88750 ×100%/(88750 + 11250) = 11,25%.

  1. Визначте суму компенсуючого податкового зобов’язання, яке слід нарахувати. Для цього використайте порахований раніше Чнд. Формула розрахунку компенсуючого податкового зобовязання така:

ПЗкомп = Обсяг придбання (без ПДВ) × (Чнд/100) × (ставка ПДВ/100)

Наприклад, є податкова накладна («вхідна») на суму спожитих послуг подвійного призначення на 50000 грн (без ПДВ) та суму ПДВ 10000 грн. Чнд за розрахунками = 11,25%. Отже, компенсуюче податкове зобов’язання за п. 199.1 ПКУ становить 1125,00 грн (=50000 грн ×0,1125×0,2).

  1. Зареєструйте «розподільчу» зведену податкову накладну з кодом ознаки «2». Здійснити це треба впродовж 20 календарних днів наступного місяця. У такій податковій накладній має бути зазначено у номенклатурі, що «складена за п. 199.1 ПК». Тип причини вказуємо залежно від ситуації – «08» (не є об’єктом оподаткування ПДВ), «09» (звільнення від оподаткування ПДВ), а також ще можуть бути «04» (постачання у межах балансу для невиробничого використання) та «13» (використання виробничих або невиробничих засобів, інших товарів/послуг не в господарській діяльності). Умовний ІПН отримувача «600000000000». Як отримувача зазначаємо себе, тобто у полі «Отримувач» – власна назва.

Увага: наслідком річного перерахунку ПДВ є уточнненя компенсуючого податкового зобов’язання за раніше зареєстрованими зведеними податковими накладними.

Алгоритм річного перерахунку ПДВ 2023: крок за кроком

Перш ніж проводити перерахунок ПДВ слід скласти та зареєструвати зведену «розподільчу» податкову накладну за грудень 2023 року, якщо були на це підстави. Зробити це слід до 20 січня 2024 року (включно).

Перерахунок ПДВ за наслідками року проводимо у такому порядку:

1. Розрахуйте новий відсоток Чнд. Одразу складіть Таблицю 1 Додатка Д6 до податкової декларації з ПДВ за грудень.

2. Перерахуйте податкові зобов’язання по кожній зведеній податковій накладній (код «2»), зареєстрованій протягом року. Одразу складіть Таблицю 2 Додатка Д6 до податкової декларації з ПДВ за грудень.

3. Складіть розрахунки коригування (РК) на кожну зведену податкову накладну. Дата складання – не пізніше 31 грудня 2023 року. До 20 січня 2024 року (включно) зареєструйте їх у ЄРПН. Таких розрахунків коригування може бути й 12, якщо компенсуючі зобов’язання нараховувалися щомісяця за минулорічним Чнд.

5. Відобразіть результати коригування у бухгалтерському обліку (проводки – див. нижче).

4. Враховуйте результати перерахунку при подачі декларації за грудень 2023 р. Перенесіть дані Таблиці 2 Додатка Д6 з відповідним знаком («+» або «–») до рядків 4.1 і 4.1.1 (або рядків 4.2, 4.2.1 – для ставки 7%, рядків 4.3, 4.3.1 – для ставки 14%) основної частини декларації (розділ І). Однак, якщо РК на збільшення у ЄРПН ще незареєстровані, то тоді ще й заповніть Таблицю 1.2 Додатка Д1.

Зверніть увагу на дату реєстрації таких РК – для них встановлений особливий строк – впродовж 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем місяця, в якому вони складені (п. 201.10 ПКУ). Це і є вже згадане 20 січня 2024 року.

Річний перерахунок ПДВ 2023 приклад

Річний перерахунок пдв за 2023 приклад, ситуація така:

  • Чнд 2022 = 15,63% (кол. 7 Таблиці 1 Додатка Д6 декларації з ПДВ за 2022 рік);
  • ВРод 2023, тобто обсяг оподатковуваного доходу (постачання) 2023 (січень-грудень) = 2 647 000 грн;
  • ВРнд 2023, тобто обсяг неоподатковуваного доходу (постачання) 2023 (січень-грудень) по діяльності, яка звільнена від ПДВ = 573 195 грн;
  • разом сума доходу (постачання) 2023 (січень-грудень) = 3 220 195 грн (= 2647000 + 573195);
  • у жовтні 2023 року були зареєстровані дві «вхідні» податкові накладні (ПН) по послугам подвійного призначення: на обсяги постачання без ПДВ 15000 грн (18.10.2023 р. № 154) та 5000 грн (25.10.2023 р. № 160);
  • 31.10.2023 р. було складено зведену ПН № 185 (код ознаки «2», тип причини «09», ІПН «600000000000») на обсяг постачання 3126,00 грн (= (15000+ 5000)×0,1563 = 2344,50+781,50). Нею нараховано компенсуюче податкове зобов’язання 625,20 грн (=3126×0,2).

Розрахунок нового показника Чнд 2023 (Таблиця 1 Додатка Д6)

На даних вищенаведеного прикладу проведемо розрахунок нового відсотка Чнд за 2023 рік. Для цього рахуємо (графи 4-7 Таблиці 1 Додатка Д6):

  • загальний обсяг постачання по всій діяльності платника за 2023 рік (оподатковувана + неоподатковувана). Це рядки 1.1, 1.2, 1.3, 2.1, 3, та 7 колонки А декларацій за січень-грудень 2023 року (оподатковувана діяльність), а також ряд. 2.2 та ряд. 5 колонки А декларацій за січень-грудень (неоподатковувана діяльність);
  • загальний обсяг оподатковуваних операцій. Це вже той же загальний обсяг, але без рядків 2.2 та 5 колонки А декларацій за січень-грудень (тільки ряд. 1.1, 1.2, 1.3, 2.1, 3 та 7);
  • частку використання товарів (послуг), необоротних активів у оподатковуваній діяльності Чод (у %). Округлюємо – до 2-х знаків після коми (лист ДПАУ від 25.11.2011 № 4261/6/15-3415-04);
  • відсоток Чнд. Усе просто: Чнд = 100% – Чод. Зрозуміло, що округлення – теж 2 знаки після коми.

Зверніть увагу, що якщо до податкових декларацій впродовж року подавалися уточнюючі розрахунки, то при визначенні загальних обсягів постачання треба враховувати й їх.

При підрахунку загального обсягу постачання при використанні даних ряд. 5 колонки А (неоподатковувана діяльність) треба відняти такі операції (підстава – п. 199.6 ПК):

  • постачання власного металобрухту, наприклад при ліквідації власних основних засобів;
  • пільгові операції за пп. 197.1.28 ПК (виробничої дотації з бюджету);
  • увезення товарів/послуг на територію України як міжнародної технічної допомоги (п. 197.11 ПК);
  • постачання товарів за планом реструктуризації (п. 46. підрозд. 2 Перехідних положень ПК);
  • надання телекомунікаційних послуг благодійної спрямованості (п. 197.24 ПК);
  • операції з реорганізації підприємства (пп. 196.1.7 ПК).

На даних прикладу виходить:

  • Чод 2023 = 82,20% (=2647000×100%/3220195);
  • Чнд 2023 = 17,80% (=100% – 82,20%).

Складений зразок Таблиці 1 Додатка Д6 податкової декларації з ПДВ за грудень 2023 року наведений нижче.

Зразок Таблиці 1 Додатка Д6 податкової декларації з ПДВ

СКАЧАТИ ЗРАЗОК

Перерахунок податкових зобов’язань з ПДВ (Таблиця 2 Додатка Д6)

Продовжуючи розпочаті розрахунки отримуємо:

  • новий обсяг постачання, на який нараховується компенсація ПДВ: 3560,00 грн (=(15000 + 5000)×0,1780 = 2670 + 890);
  • суму коригування обсягу постачання (у бік збільшення): + 434 грн (=3560 – 3126);
  • суму донарахованого ПДВ: +86,80 грн (= 434×0,2).

Складений зразок Таблиці 2 Додатка Д6 податкової декларації з ПДВ за грудень 2023 року наведений нижче.

Зразок Таблиці 2 Додатка Д6 податкової декларації з ПДВ

СКАЧАТИ ЗРАЗОК

Складання розрахунку коригування після перерахунку ПДВ

Далі складаємо розрахунок коригування до зведеної податкової накладної № 185 від 31.10.2023. При складанні даного РК вказуємо такі дані:

  • код ознаки зведеної ПН – «2»;
  • тип причини – «09» («Складена на постачання для операцій, які звільнені від оподаткування ПДВ»);
  • підлягає реєстрації: постачальником (продавцем), відмітка «Х»;
  • дата складання – не пізніше 31 грудня 2022;
  • умовний ІПН отримувача – «600000000000»;
  • отримувач – власна назва платника податку;
  • податковий номер покупця – не заповнюємо;
  • код причини коригування – «202» («Коригування зведеної податкової накладної, складеної відповідно до п. 199.1 ст. 199 ПКУ»);
  • номенклатура – вказуємо «вхідні» ПН, по яким була складена відповідна зведена ПН, яка коригується, тобто їхні дати та порядкові номери;
  • у графах 13 та 14 – зі знаком «–» вказуємо відповідно значення граф 10 та 11 зведеної податкової накладної, що коригується;
  • додається новий рядок з виправленими показниками та новим черговим порядковим номером. Зі старим («мінусовим») рядком він має бути в одній групі;
  • графи 4.1, 4.2, 4.3, 6-12, 15 – залишаються порожні.

Порядок заповнення розрахунків коригування до річного перерахунку наведений у листі ДПС від 25.02.2019 р. № 726/6/99-99-15-03-02-15/ІПК, а також роз’ясненні ЗІР 101.15.

Розділення коригування по відповідних податкових накладних наведено у таблиці нижче.

КОРИГУВАННЯ ПДВ ЗА ПОДАТКОВИМИ НАКЛАДАНИМИ ЖОВТНЯ 2023

ПН

Було

Стало після коригування

Різниця у ПДВ

Вартість без ПДВ

ПДВ

Вартість без ПДВ

ПДВ

ПН від 18.10.2023 № 154

2344,50

468,90

2670,00

534,00

+65,10

ПН від 25.10.2023 № 160

781,50

156,30

890,00

178,00

+21,70

Разом у зведеній ПН за жовтень

3126,00

625,20

3560,00

712,00

+86,80

Складений зразок розрахунку коригування за даними прикладу наведений нижче.

зразок розрахунку коригування за даними прикладу

СКАЧАТИ ЗРАЗОК

Бухгалтерський облік результатів річного перерахунку ПДВ

У бухгалтерському обліку показуємо коригування ПДВ бухгалтерськими проведеннями наведеними у таблиці нижче.

БУХГАЛТЕРСЬКІ ПРОВЕДЕННЯ З РІЧНОГО ПЕРЕРАХУНКУ ПДВ

Господарська операція

Дт

Кт

Сума

Донарахування податкового зобов’язання за результатами перерахунку (за результатами прикладу):

1

віднесено суму донарахованого податкового зобов’язанні на інші витрати від операційної діяльності на дату складання розрахунку коригування (31.12.2023)

949

643.2

86,80

2

збільшено суму податкового зобов’язання з ПДВ на дату реєстрації розрахунку коригування (до 15.01.2024)

643.2

641.1

86,80

3

витрати віднесено на фінансовий результат операційної діяльності

791

949

86,80

Зменшення податкового зобов’язання за результатами перерахунку*:

1

визнано інші доходи від операційної діяльності на дату складання розрахунку коригування (31.12.2023)

643.2

719

86,80

2

зменшено суму податкового зобов’язання з ПДВ на дату реєстрації розрахунку коригування (до 15.01.2024)

641.1

643.2

86,80

3

доходи віднесено на фінансовий результат операційної діяльності

719

791

86,80

Зменшення податкового зобов’язання за результатами перерахунку (альтернативний варіант)**:

1

визнано інші доходи від операційної діяльності на дату складання розрахунку коригування (31.12.2023)

643.2

719

86,80

2

зменшено суму податкового зобов’язання з ПДВ на дату реєстрації розрахунку коригування методом «червоне сторно» (до 15.01.2024)

[643.2]

[641.1]

-86,80

3

доходи віднесено на фінансовий результат операційної діяльності

719

791

86,80

* відповідає п. 12 уже недіючої Інструкції з обліку ПДВ (скасована у 2019 році), але такий підхід в обліку ПДВ застосовувати можна;

** логічніший, адже за першого варіанту проводка з Дт 641 співпадає з податковим кредитом і сплатою ПДВ, чого тут не відбувається

Річний перерахунок ПДВ у декларації

Результат коригування вносимо до основної частини декларації (розділ 1), а саме ряд. 4.1:

  • колонка А: 434,00 грн.
  • колонка Б: 86,80 грн.



зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді