Інформація у квитанції про зупинення реєстрації ПН/РК повинна бути чітка та недвозначна: ВС

⚡️НОВА ПОДАТКОВА НАКЛАДНА ТА ПДВ-ДЕКЛАРАЦІЯ: ЧИ СТАЛАСЯ РЕВОЛЮЦІЯ⚡️

Постанова ВС від 03.06.2021 у справі № 2040/7098/18

Платник виписав і подав податкові накладні (далі — ПН) на реєстрацію до Єдиного державного реєстру податкових накладних (далі — ЄРПН) для підтвердження договірних відносин із контрагентами. Контролюючий орган прийняв рішення про відмову в реєстрації ПН у зв’язку з невідповідністю співвідношення між обсягами постачання та придбання товарів згідно з УКТ ЗЕД. Платник указав, що надав податковому органу пояснення та необхідні документи, які підтверджують реальність здійснення господарських операцій, тому відмова в реєстрації ПН є протиправною.

рішення ВС

Суди попередніх інстанцій зобов’язали контролерів зареєструвати ПН платника. Суди дійшли висновку, що в податківців були відсутні підстави для відмови в реєстрації ПН, оскільки вони не надали належних і допустимих доказів, які б ставили під сумнів реальність здійснених господарських операцій, а також підстав для відмови в реєстрації ПН в ЄРПН.

Верховний Суд України (далі — ВС) залишив касаційну скаргу без задоволення, а оскаржувані судові рішення — без змін.

ВС вказав, що вичерпний перелік документів, достатній для прийняття рішення про реєстрацію податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних затверджений наказом Мінфіну від 13.06.2017 № 567. Водночас для кожного з критеріїв (окрім третього критерію) передбачений окремий перелік документів.

Тобто для кожного критерію передбачений самостійний перелік документів, за умови подання якого приймається рішення про реєстрацію ПН.

Загальне посилання на вичерпний перелік документів не є достатнім.

Контролюючий орган має дотримуватися вимоги чіткості та недвозначності щодо інформації, зазначеної у квитанції про зупинення реєстрації ПН, для прийняття обґрунтованого рішення щодо відмови в реєстрації ПН. Додержання вимоги чіткості та недвозначності щодо інформації, зазначеної у квитанції про зупинення реєстрації ПН, є особливо важливим з огляду на специфіку податкового законодавства та наслідки недотримання платником вимог щодо подання неповного переліку документів.

Вебінар для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Календар бухгалтера 2024: червень

Червень ― наша боротьба триває, ми мужньо боремося з ворогом та продовжуємо працювати. Виробничий календар на червень 2024 та податковий календар на червень, допоможе бухгалтеру вчасно подати звітність та сплатить податки
21706

Розрахунок коригування до податкової накладної

У консультації про розрахунок коригування до податкової накладної та причини коригувань, які податкова визначила для його складання. Наведемо умовні коди в розрахунку коригування, їхнє призначення та приклади складання розрахунків коригування з різними кодами («101», «102», «103», «104» і «301»)
453206

Податкова накладна

Обов’язок платників ПДВ вчасно реєструвати податкові накладні під час воєнного стану й надалі діє, попри всі перебої з електропостачанням. З актуальною формою податкової накладної та особливостями її складання допоможе ознайомитися роз’яснення експерта. У консультації знайдете зразки заповнення податкової накладної для типових ситуацій
312337

Календар бухгалтера 2024: травень

Цьогоріч травень також не святковий – через війну травневих свят немає. Однак розібратися й розрахувати зарплату, відпускні та лікарняні, скласти табель робочого часу – все одно потрібно. Допоможе вам у цьому виробничий календар на травень 2024, а сплатити податки – податковий календар на травень 2024. Вчасно подати податкову, фінансову та статистичну звітність допоможе бухгалтерський календар на травень 2024
28087

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді