Додаток 2 до декларації з ПДВ: приклад заповнення

Автор
експерт з бухгалтерського обліку та оподаткування, Київ
Експерт допоможе скласти додаток 2 до декларації з ПДВ. Скористайтеся підказками, як заповнити додаток 2 до декларації з ПДВ

Додаток 2 до декларації з ПДВ «Довідка про суму від’ємного значення звітного (податкового) періоду, яка зараховується до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду (Д2)» подаєте якщо заповнили рядок 21 декларації з ПДВ. До рядка 21 потрапляє сума від’ємного значення ПДВ або її частина (з рядка 19), не відшкодована платнику ПДВ. Далі ця сума з рядка 21 декларації поточного звітного періоду переходить у рядок 16.1 декларації наступного звітного періоду.

Перехідний від’ємний ПДВ у подальшому можна:

або

  • відображати у ПДВ-звітності до повного його погашення (незалежно від того, чи минуло 1095 днів з дати виникнення податкового кредиту).

Далі розберемо докладно, як заповнити додаток 2 до декларації з ПДВ.

Заповнення додатку 2 до декларації з ПДВ: таблиця 1

У таблиці 1 додатка 2 розшифровуєте вказану у рядку 21 декларації з ПДВ суму перехідного від’ємного ПДВ за періодами виникнення.

Раніше Порядок заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затверджений наказом Мінфіну від 28.01.2016 № 21, не встановлював хронології відображення від’ємного значення ПДВ звітного (податкового) періоду у таблиці 1 додатка 2 до декларації. Тому платники або дотримувалися рекомендацій податківців, або самостійно визначали послідовність відображення від’ємного значення ПДВ звітного періоду під час заповнення додатка 2.

Додаток 2 до ПДВ-декларації: таблиця 1

Додаток 2 до декларації з ПДВ: приклад заповнення

✍ ЯК ЗАПОВНИТИ

Увага! Усі показники декларації з ПДВ та додатків до неї заповнюйте у гривнях без копійок з відповідним округленням за загальновстановленими правилами (п. 4 розд. ІІІ, п. 6. розд. І Порядку № 21).

Заповнення додатку 2 до декларації з ПДВ: таблиці 2 і 3

Заяви (таблиці 2, 3) заповнюють платники ПДВ, в яких відбулися реорганізаційні зміни, на виконання вимог пункту 198.7 ПК. Згідно з цією нормою перехідний від’ємний ПДВ платника ПДВ, що реорганізується шляхом:

  • приєднання, злиття, перетворення, — підлягає перенесенню до складу податкового кредиту правонаступника у наступному періоді після підписання передавального акта відповідно до законодавства;
  • поділу, виділення, — підлягає перенесенню до складу податкового кредиту правонаступника пропорційно до отриманої частки майна згідно з розподільчим балансом у наступному періоді після підписання розподільчого балансу.

Таке перенесення можливе за умови, якщо сума перехідного від’ємного ПДВ платника, що реорганізується, підтверджена документальною перевіркою контролюючого органу.

Заяву (таблицю 2) додатка 2 заповнює платник ПДВ, що реорганізується.

Додаток 2 до ПДВ-декларації: таблиця 2

Додаток 2 до декларації з ПДВ: приклад заповнення

✍ ЯК ЗАПОВНИТИ

Заяву (таблицю 3) додатка 2 заповнює правонаступник, який претендує на залишок (або його частку) від’ємного ПДВ реорганізованого платника ПДВ.

Додаток 2 до ПДВ-декларації: таблиця 3

Додаток 2 до декларації з ПДВ: приклад заповнення

✍ ЯК ЗАПОВНИТИ



зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді