Бізнес проти використання євро для обчислення акцизу на тютюнові вироби

Експерти Європейської Бізнес Асоціації не підтримують пропозицію визначення євро грошовою одиницею виміру ставки акцизного податку на тютюнові вироби, запропоновану законопроєктом від 18.03.2024 № 11090

image65

На думку бізнесу, перегляду потребують також і інші норми законопроєкту, що стосуються підвищення ставок акцизного податку.

Бізнес не бачить необхідності у встановленні ставок акцизного податку на тютюнові вироби в євро. Адже Україна не має подібного зобов’язання в рамках Угоди про асоціацію з ЄС. До того ж, досвід деяких країн-членів ЄС, які не впровадили євро, наприклад, Польщі, Чехії та Угорщини свідчить на користь встановлення ставок акцизного податку в національних валютах.

Попри те, що наразі євро використовують для встановлення ставок акцизного податку для таких категорій підакцизних товарів як пальне, представники бізнесу відмічають, що пальне є критично важливим товаром, який швидко реалізується та не має обмеження щодо максимальних роздрібних цін.

Водночас заборонений продаж тютюнових виробів кінцевому споживачу за цінами, вищими від максимально встановлених роздрібних цін на ці товари. Крім того, у складовій ціни реалізації пального податки становлять набагато менший відсоток від вартості, на відміну від ціни тютюнових виробів, де розмір податків від вартості становить більше 60%.

На переконання експертів Асоціації, результатом запровадження ставок акцизного податку в євро може стати зменшення обсягів легального виробництва та імпорту, зменшення податкових надходжень до держбюджету та додаткове зростання тіньового сектору. За даними Kantar Ukraine, тіньова частка наразі вже складає більше 25% ринку.

До того ж цю зміну пропонують паралельно з подальшим підвищенням ставок акцизного податку, а також іншими законодавчими змінами, що впливатимуть на вартість продукції та потребуватимуть суттєвих додаткових витрат з боку бізнесу.

Додатково бізнес звертає увагу на неузгодженість пропозицій перегляду ставок акцизного податку у цьому законопроєкті з вимогами Директиви Ради ЄС про структуру і ставки акцизів, що застосовують до тютюнових виробів. Так, пропозиція перегляду ставок акцизного податку на тютюнові вироби вже з 01.07.2024 не відповідає принципу стабільності податкового законодавства.

На 2024-2027 роки заплановане підвищення ставок акцизного податку на тютюнові вироби — на 20% щороку. Водночас згаданим законопроєктом пропонують підвищувати зазначені ставки нерівномірно. Наприклад, пропонують підвищити розмір ставки акцизного податку на сигарети у 2025 році майже на 23,5%, а в 2026 і 2027 роках – приблизно на 5% щороку. На думку представників бізнесу, застосування такого підходу спричинить шоковий ефект на ринку у 2025 році.

Компанії-члени Асоціації підтримують диференціацію графіку підвищення ставок акцизного податку на сигарети та тютюновмісні вироби для електронного нагрівання за допомогою підігрівача з електронним управлінням протягом 2024-2027 років.

Асоціація звернулась до Голови Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетманцева з проханням врахувати надані бізнесом зауваження та пропозиції та доопрацювати законопроєкт від 18.03.2024 № 11090, щоб уникнути негативного впливу на легальний тютюновий ринок.

За інформацією Європейської Бізнес Асоціації

Вебінар для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Підакцизні товари в Україні 2024

Які товари потрапляють під оподаткування акцизом у 2024 році, про підакцизні товари та непідакцизні операції – у цьому огляді. Також про максимальні і мінімальні ціни на підакцизні товари в Україні, проблеми ідентифікації підакцизних товарів, штрафи за продаж підакцизних товарів неповнолітнім, ліцензування підакцизних товарів
50557

Податкові зміни 2024: нове за Законом № 3603

Депутати внесли зміни до Податкового кодексу щодо адміністрування податків, оподаткування та аудиторської діяльності. Деякі з нововведень діють уже з 16.03.2024. Експерти системи «Експертус Головбух» розглянули основні новації щодо податку на прибуток, ПДФО, ПДВ, акцизу та єдиного податку
13833

Акцизна накладна 2024

Акциз, САРП/ЄРАН, електронні сервіси, акцизні склади — все, що пов’язано з реалізацією пального давно увійшло в бухгалтерське життя. Про заповнення акцизної накладної, порядок складання акцизних накладних розповімо в огляді. Не забудемо й про зразки заповнення
52846

Акцизний податок 2024

Про акциз, особливості його нарахування за основними групами підакцизних товарів (алкоголь, тютюнові вироби, паливо, легкові автомобілі), оновлення щодо підакцизних товарів, акциз у роздрібних торговців тютюновими виробами, втрату підакцизних товарів в умовах воєнного стану – у цьому огляді
82601

Декларація з акцизного податку 2024

У статті знайдете бланк оновленої форми акцизної декларації, а також роз’яснення, які допоможуть вам відзвітувати без помилок
82467

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді