Кабмін запустив доступні кредити для ОСББ та ЖБК на купівлю та встановлення енергообладнання

Уряд розширив можливості державної програми «Доступні кредити 5-7-9%». Відповідну постанову КМУ ухвалив на засіданні 5 липня 2024 року

generatop.jpg

Тепер коштом державної програми «Доступні кредити 5-7-9%» Об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) та житлово-будівельні кооперативи (ЖБК) зможуть купувати та улаштовувати генеруючі установки, що виробляють електричну енергію з альтернативних джерел, а також установки зберігання електричної енергії та допоміжне обладнання.

Завдяки розширенню програми ОСББ та ЖБК зможуть отримати кредит до 5 млн грн терміном до 5 років під 7% річних.

Програма працюватиме у комбінації із програмою «ГрінДІМ». ОСББ та ЖБК в рамках цієї програми зможуть отримати до 70% вартості проєкту після його облаштування.

Для того, щоб скористатись державною програмою пільгового кредитування «Доступні кредити 5-7-9» керівництво ОСББ чи ЖБК має подати заявку до одного із 46 банків, які співпрацюють з державою за програмою «Доступні кредити 5-7-9» та надати пакет необхідних документів, встановлених банком.

Програма пільгового кредитування для ОСББ та ЖБК запрацює з 20 липня.

Також ухвалили ще одне важливе рішення — для підготовки до опалювального сезону 2024-2025 року. Державним і комунальним підприємствам дозволили закуповувати обладнання для енергогенерації без проведення тендерів, але із додатковим запобіжником — вимогою щодо звітування в електронній системі Pozorro.

Також під час розширеного засідання Президії Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України, Міністерка економіки України Юлія Свириденко презентувала пакет інструментів для громадян і бізнесу для подолання дефіциту електроенергії.

Так, для домогосподарств, Уряд запровадив кредитування під 0%.

КМУ затвердив умови надання фінансової державної підтримки фізичним особам, які встановлюють у власних домогосподарствах генеруючі установки, що виробляють електричну енергію з альтернативних джерел.

Кожен з громадян, хто бажає купити сонячні, вітрові електростанції разом з системами накопичення електроенергії, може отримати безвідсотковий кредит. Держава повністю компенсує відсоткову ставку. Термін кредитування — 10 років. Сума кредиту може складати до 480 тис. грн на придбання та встановлення гібридної системи електропостачання.

Розширення програми «Доступні кредити 5-7-9%» для бізнесу на купівлю та встановлення електрогенераційні установки, які працюють на газу.

Зокрема, можна придбати і встановити газотурбінні, газопоршневі та біогазові генераційні установки. Максимальна сума відповідного пільгового кредиту становить до 150 млн грн, а термін кредитування — до 10 років.

Для деокупованих і прифронтових територій Уряд запровадив покращені умови. Збільшений термін кредиту та ліміт. І знижена відсоткова ставка. Компенсація відбувається до 1% на перші два роки, 5% з наступного року на інвестиційні цілі. Ліміт та термін програми збільшили до 150 млн та до 10 років.

Можливості для тих підприємств, які хочуть інвестувати у власну генерацію суму у понад 150 млн грн.

Така пропозиція доступна від 19 найбільших банків України, які надають пільгове кредитування проєктів з відновлення енергетичної інфраструктури. Сума кредитів залежно від сегмента може становити до 25 млн євро. Термін кредиту становитиме до 5-7 років, базова відсоткова ставка для кредитів в національній валюті в рамках базового продукту: на перший рік — 13,5% річних або UIRD3M+0,5 %, починаючи з другого року — плаваюча, але не більше UIRD12M + 3%.

За інформацією Мінекономіки

 


Вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Товарно-транспортна накладна (ТТН) 2024

Правильно оформимо ТТН — уникнемо ризиків при податковій перевірці. Товарно-транспортна накладна: коли обов’язкова виписка ТТН, якими є правила заповнення ТТН і що в них нового, товарно транспортна накладна приклад — у цьому огляді. Крім цього, надаємо допрацьовану під нові правила габаритно-вагового контролю зразок товарно-транспортної накладної
276702

Готівкові розрахунки: що врахувати в роботі

Готівкові розрахунки жорстко регулюються Національним банком та податківцями. Тут завжди є ризик порушити правила. Які розрахунки вважаються готівковими, а які безготівковими? Коли для готівкових розрахунків треба касовий апарат, де можна здійснювати готівкові розрахунки, чи є каса у підприємця – дізнайтеся у консультації
49687

Держбюджет 2025

14 вересня 2024 року Уряд затвердив проєкт Держбюджету на 2025 рік. Законопроєкт зареєстрували за № 12000. Це вже третій бюджет країни за час повномасштабного вторгнення рф із найбільшими видатками та дефіцитом бюджету за всю історію країни. Проте Уряд запевняє, що бюджет є збалансованим. На які показники він спирається та що очікує українців в умовах воєнного стану — в огляді
221

Реєстрація ФОП 2024

Реєстрація ФОП є важливим кроком для тих, хто планує розвивати свій бізнес в Україні. Ця процедура містить кілька етапів, як-от підготовку документів, подання заяви та отримання відповідних дозволів. Після успішної реєстрації ФОП отримує право провадити підприємницьку діяльність, а також користується низкою податкових та правових переваг. Важливо дотримати всіх вимог, щоб провести успішну реєстрацію ФОП
43537

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді