Генератор на підприємстві: облік

Автор
провідний експерт з податкового обліку Експертус Головбух, канд. екон. наук, Київ
Автор
експерт з податкового обліку Експертус Головбух
У багатьох населених пунктах України є проблеми з електрикою через атаки рф. Щоб організувати безперебійну роботу, підприємства використовують дизель-генератори. Покажемо на прикладах, як облікувати генератори, та пояснимо, чи сплачувати екологічний податок за спалювання в генераторі дизельного палива

Під час блекаутів, щоб організувати безперебійну роботу, підприємства використовують дизель-генератори (далі – генератори). Покажемо на прикладах облік генератора на підприємстві.

Насамперед визначимо, до якої групи активів належить отриманий генератор.

Очікуваний строк корисного використання (експлуатації) генераторів зазвичай перевищує один рік. Тому визнавайте генератори в обліку основними засобами (ОЗ) (п. 4 НП(С)БО 7 «Основні засоби»).

Ще одним критерієм визнання ОЗ є його вартість. Вартісний критерій ОЗ підприємства встановлюють на свій розсуд (п. 5 НП(С)БО 7). Якщо вартість генератора не перевищує визначеного критерію, обліковуйте його у складі МНМА. Якщо перевищує — включайте до складу ОЗ.

Увага! З метою податкового обліку платники податку на прибуток мають зважати на «податкову» вартісну межу для ОЗ — 20 тис. грн (пп. 14.1.138 Податкового кодексу України; ПК)

Первісну вартість генератора обліковуйте на субрахунку 104 «Машини та обладнання».

Коворкінг в умовах блекауту

Генератор: бухоблік амортизації

Амортизацію генератора нараховуйте щомісяця за обраним методом. Починайте з наступного місяця після того, в якому він став придатний для корисного використання (п. 29 НП(С)БО 7).

Суму нарахованої амортизації відображайте збільшенням суми витрат і зносу (п. 30 НП(С)БО 7).

Рахунок для обліку витрат від амортизації генератора залежить від напряму його використання. Коли використовуєте його:

  • для виробничих потреб — застосовуйте рахунок 23 «Виробництво» або 91 «Загальновиробничі витрати»;
  • забезпечення діяльності адміністративних приміщень — рахунок 92 «Адміністративні витрати».

Якщо тимчасово не використовуєте генератор через вимушений простій, користуйтеся субрахунком 949 «Інші операційні витрати».

Чи нормувати витрати дизпалива

Чи потрібно розробляти нормативи витрачання пального для генератора? Немає нормативних документів, що приписували б це робити. Але підприємство може зробити це із власної ініціативи. Адже від того, чи зможете довести податківцям господарське використання пального, залежить, чи не донарахують вони ПДВ через негосподарське використання та ПДФО із військовим збором на додаткове благо для працівників. До того ж існує ризик втратити неприбутковий статус.

Тож рекомендуємо включити до наказу про затвердження норм списання пального пункт на кшталт:

«Встановити норму витрати пального (дизпалива) — 273 г/кВт год і мастильних матеріалів — 2,2 г/кВт год на дизель-генератор DALGAKIRAN DJ138BD згідно з паспортом за номінальної потужності генератора100 кВт».

Фактичне витрачання дизпалива підтверджуйте, наприклад, карткою списання дизельного палива. Можете складати зведений первинний документ, приміром, на тиждень чи місяць.

Чи сплачувати екоподаток, якщо використовуєте генератор

Податківці вважають генератори, мініелектростанції та газозварювальне обладнання (установки), які працюють на пальному, стаціонарними джерелами (роз’яснення ГУ ДПС у Дніпропетровській області; ЗІР, категорія 117.06). Навіть, якщо вони належать до переносного (мобільного) типу. Вони відповідають визначенню у підпункті 14.1.230 ПК, тому що під час роботи вони все ж таки зберігають певний час свої «просторові координати», наприклад впродовж робочої зміни. 

Екоподаток у разі використання генератора

Податківці в ІПК від 21.06.2018 № 2768/6/99-99-12-02-03-15/ІПК також наполягають, що за обсяги забруднюючих речовин, що викидаються в атмосферне повітря унаслідок спалювання в генераторі дизельного палива, необхідно сплачувати екоподаток (пп. 242.1.1 ПК).

Детально про те, як визначати обсяги забруднюючих речовин, читайте в експертно-правовій системі «Експертус Головбух».

Як заправляти електрогенератор

Ситуація. Підприємство має стаціонарний дизельгенератор із баком об’ємом 350 л. Яким чином його заправляти? Чи можна заправляти каністри на АЗС та привозити таке пальне до генератора?

Рішення. На період дії воєнного стану та протягом 30 днів із дня його скасування підприємство має право зберігати пальне для електрогенератора без ліцензії в обсязі до 2000 л на кожному об’єкті, оснащеному електрогенератором.

Якщо обсяг пального для генератора на кожному об’єкті перевищує 2000 л, подайте до ДПС безплатну декларацію про провадження господарської діяльності зі зберігання пального (п. 24 розд. ХІІІ Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, спиртових дистилятів, біоетанолу, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, тютюнової сировини, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» від 18.06.2024 № 3817-ІХ).

Якщо розміщуєте каністри з пальним у транспортному засобі та переміщуєте разом із ним, ліцензія на зберігання пального не потрібна. Натомість коли каністри з пальним зберігатимете на складі, податківці вважають, що потрібна ліцензія на зберігання (індивідуальні податкові консультації ДПС від 11.01.2020 № 76/6/99-00-04-01-04-06/ІПК; від 11.11.2020 № 4647/ІПК/99-00-09-03-03-06).

Коли суб’єкт господарювання — не платник акцизного податку, який використовує пальне для власного споживання, переміщує пальне в каністрах транспортними засобами, що не є акцизними складами пересувними, він має подати до ДПС Заявку на переміщення пального транспортними засобами, що не є акцизними складами пересувними (за винятком переміщення пального у тарі об’ємом до 5 л включно) (ЗІР, підкатегорія 114.11.02).

Тобто коли перевозите пальне в каністрах й одразу заливаєте його в бак генератора — ліцензію на зберігання пального не отримуйте. Проте маєте складати й надсилати до ДПС заявки на переміщення пального.

Якщо ж заправляєте пальне з бензовоза постачальника просто у паливний бак генератора — взагалі жодних проблем не буде, якщо матимете підтвердні документи на таке заправлення.


Вебінар для бухгалтера

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді