Генератор на підприємстві: облік

Автор
провідний експерт з податкового обліку Експертус Головбух, канд. екон. наук, Київ
Відображення амортизації генератора в бухобліку. Приклади бухпроведень, якщо дизель-генератор придбали за власні кошти, за кошти цільового фінансування або отримали безплатно. Норми витрат дизпалива. Сплата екологічного податку за спалювання в генераторі дизельного палива

У період воєнного стану, щоб організувати безперебійну роботу, підприємства використовують дизель-генератори (далі – генератори). Покажемо на прикладах облік генератора на підприємстві.

Насамперед визначимо, до якої групи активів належить придбаний генератор.

Очікуваний строк корисного використання (експлуатації) генераторів зазвичай перевищує один рік. Тому визнавайте генератори в обліку основними засобами (ОЗ) (п. 4 НП(С)БО 7 «Основні засоби»).

Ще одним критерієм визнання ОЗ є його вартість. Вартісний критерій ОЗ підприємства встановлюють на свій розсуд (п. 5 НП(С)БО 7). Якщо вартість генератора не перевищує визначеного критерію, обліковуйте його у складі МНМА. Якщо перевищує — включайте до складу ОЗ.

Акцент. З метою податкового обліку платники податку на прибуток мають зважати на «податкову» вартісну межу для ОЗ — 20 тис. грн (пп. 14.1.138 Податкового кодексу України; ПК)

Первісну вартість генератора обліковуйте на субрахунку 104 «Машини та обладнання».

✅ ВСІ ОНЛАЙН КАЛЬКУЛЯТОРИ ДЛЯ БУХГАЛТЕРА ✅

Генератор: бухоблік амортизації

Амортизацію генератора нараховуйте щомісяця за обраним методом. Починайте з наступного місяця після того, в якому він став придатний для корисного використання (п. 29 НП(С)БО 7).

Суму нарахованої амортизації відображайте збільшенням суми витрат і зносу (п. 30 НП(С)БО 7).

Рахунок для обліку витрат від амортизації генератора залежить від напряму його використання. Коли використовуєте його:

  • для виробничих потреб — застосовуйте рахунок 23 «Виробництво» або 91 «Загальновиробничі витрати»;
  • забезпечення діяльності адміністративних приміщень — рахунок 92 «Адміністративні витрати».

Якщо тимчасово не використовуєте генератор через вимушений простій, користуйтеся субрахунком 949 «Інші операційні витрати».

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді