В якій валюті скласти авансовий Звіт, якщо невикористані кошти працівник повертає в інвалюті

605

Запитання

В якій валюті складати Звіт про використання коштів/електронних грошей, виданих на відрядження або під звіт за кордон, якщо невикористані кошти працівник повертає в іноземній валюті?

Відповідь

Відрядження-2024: добові, положення, підтвердні документи

Підприємство, що відряджає працівника у відрядження за кордон, забезпечує його авансом у національній валюті держави, до якої відряджає працівника, або у доларах США/євро, або у гривневому еквіваленті за офіційним курсом НБУ, встановленим на день подання уповноваженому банку розрахунку витрат на відрядження (п. 5 розд. IІІ Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордон, затвердженої наказом Мінфіну від 13.03.1998 № 59).

Звіт про використання коштів/електронних грошей, виданих на відрядження або під звіт (далі — Звіт) подає підзвітна особа за формою, що затвердив Мінфін наказом від 28.09.2015 № 841, у редакції наказу від 09.05.2023 № 239. Разом із Звітом подає підтвердні документи, що засвідчують вартість понесених у зв’язку з відрядженням витрат. У них зазначає форму їх оплати (готівкою, чеком, платіжною карткою, безготівковим перерахунком).

Суму невитрачених коштів повертають в касу або зараховують на банківський рахунок підприємства до чи під час подання Звіту.

Звіт складається у національній валюті України за крос-курсом, розрахованим за офіційним обмінним валютним курсом, встановленим НБУ на день затвердження Звіту. При цьому сума надміру витрачених коштів (залишку коштів понад суму, витрачену згідно із Звітом) підлягає поверненню працівником до каси або зарахуванню на банківський рахунок підприємства, що їх надало, у грошових одиницях, в яких надали аванс.

ЗІР, категорія 109.19

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Табель обліку робочого часу на 2024 рік

Про те, як відобразити лікарняні в табелі обліку робочого часу, щорічну відпустку і декретну відпустку, а також про особливості складання табелю та планування робочого часу у воєнний час – у консультації. Скачайте шаблон і зразок табеля обліку робочого часу 2024
167669

Відпустка за власний рахунок: зразок заяви, правила надання

У консультації про те, що таке відпустка без збереження заробітної плати, які правила її надання, на розрахунок яких виплат вона в майбутньому впливає. Наш експерт підготував для вас добірку зразків, які ви зможете скачати: зразок заяви на відпустку за власний рахунок, зразок наказу на відпустку за власний рахунок, приклад заяви на відпустку за власний рахунок під час воєнного стану
412575

Допомога на лікування працівника підприємства

Роботодавець має право надати своїм працівникам матеріальну допомогу на лікування чи оплатити їх медичне обслуговування. При цьому не сплачувати податків із таких сум. З'ясуємо, якими можуть бути пільгові варіанти надання такої допомоги. Коли матеріальну допомогу на лікування не оподатковують? Як оформити надання матеріальної допомоги на лікування?
21298

Розрахунок відпускних: як провести

Розбираємо, як правильно провести розрахунок відпускних у 2024 році. Як розрахувати середню зарплату з урахуванням премій, як на розрахунок відпускних впливає воєнний стан. Теорія закріплена прикладами розрахунку відпускних у різних ситуаціях
1136572