База ЄСВ менша за мінзарплату

Автор
експерт з питань бухгалтерського обліку та оподаткування, Київ
Допоможемо: розібратися, коли обов’язково визначати мінбазу ЄСВ, а коли — ні; визначити мінбазу ЄСВ, якщо у працівника індивідуальний графік роботи; обчислити ЄСВ за відпускними, лікарняними та преміями, що нарахували після звільнення працівників

Розрахунок зарплати, звітність, перевірки

Під час дії воєнного стану поширені відпустки без збереження зарплати, призупинення дії трудового договору та неявки на роботу з інших причин. Бувають також випадки, коли працівник хворіє, але не надав лікарняного, або йому наперед нарахували відпускні. Тоді й виникає запитання, чи обов’язково нараховувати ЄСВ з розміру мінімальної зарплати.

Увага! Коли база нарахування ЄСВ не перевищує розміру мінзарплати, суму ЄСВ розраховують як добуток розміру мінзарплати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід (прибуток), і ставки єдиного внеску (абз. 2 ч. 5 ст. 8 Закону про ЄСВ).

За фактом коли за основним місцем роботи нарахували зарплату (дохід) у сумі, що менша за мінзарплату, визначають суму різниці між мінімальною і фактичною зарплатою (доходом), на неї нараховують ЄСВ. Донарахування відображають окремим рядком у Додатку Д1 Податкового розрахунку. У реквізиті 9 зазначають код типу нарахувань (КТН) — «13».

Зауважимо, що такий обов’язок виникає винятково в разі застосування ставки ЄСВ 22%.

База нарахування ЄСВ у розмірі мінзарплати встановлена для зарплати працівників і винагороди гіг-спеціалістів резидента Дія Сіті (ч. 14-1 ст. 8 Закону про ЄСВ).

Деякі особливості стосовно винятків для визначення мінімальної бази нарахування ЄСВ у розмірі мінзарплати містить розділ ІІІ Інструкції № 449. Про це далі.

Коли не обов’язково визначати мінімальну базу нарахування ЄСВ

У результаті аналізу нормативки та роз’яснень податківців із Загальнодоступного інформаційно-довідкового ресурсу (ЗІР) можемо виокремити випадки, коли роботодавець не зобов’язаний визначати мінімальну базу нарахування ЄСВ у розмірі мінзарплати:

  • сумісництво і ЦПД;
  • трудовий договір із нефіксованим робочим часом (основне місце роботи і сумісництво);
  • ставки ЄСВ 8,41%, 5,3%, 5,5% до доходу працівників з інвалідністю;
  • місяць прийняття на роботу і звільнення з роботи;
  • відпустка без збереження зарплати, відсторонення, призупинення трудових відносин тощо;
  • працівник хворів, але лікарняні нарахують у наступному місяці;
  • за мобілізованим працівником не зберігаєте середнього заробітку.

Які ситуації виникають для визначення мінімальної бази нарахування ЄСВ

На практиці не все так просто під час реалізації вимог частини 5 статті 8 Закону про ЄСВ. Найчастіше роботодавці запитують про випадки, коли частину місяця працівник мав дохід, а частину — ні, або про місяці прийняття і звільнення, коли у працівника специфічний графік роботи.

Конкретні практичні ситуації із готовими рішеннями наведемо у Таблиці.

Визначаємо мінімальну базу нарахування ЄСВ 

СКАЧАТИ ТАБЛИЦЮ ⏩

Як рахувати ЄСВ з мінзарплати, коли відпускні, лікарняні та премію нарахували після звільнення

Як правило, відпускні нараховують наперед. У місяці відпустки зарплата часто менша, аніж 6700 грн. Виникає запитання, чи визначати базу нарахування ЄСВ на рівні мінзарплати.

Із лікарняними навпаки, їх зазвичай нараховують у наступному місяці за місяцем хвороби.

Трапляються також ситуації, пов’язані зі звільненням працівників. Cкажімо, коли працівникові нарахували виробничу премію після його звільнення або відрахували відпускні за наперед використану відпустку.



зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді