Юрособа зареєстрована в квартирі засновника: що з пільгою з податку на нерухомість

Податківці роз’яснили, чи може фізособа-засновник юрособи застосувати пільгу з податку на нерухоме майно до житлової нерухомості, де зареєстрована така юрособа

Підприємство зареєстрували у квартирі засновника: чи може засновник скористатися пільгою з податку на нерухомість

Банк проведень: облік штрафів, пені, неустойки у відповідача та позивача

Пільги зі сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, не надають, зокрема, на об’єкти оподаткування, що використовують їх власники з метою одержання доходів:

  • здають в оренду,
  • лізинг,
  • використовують у підприємницькій діяльності (пп. 266.4.3 Податкового кодексу України (ПК).

Платників  реєструють або беруть на облік у ДПС за місцезнаходженням юрособи, відокремлених підрозділів юрособи, місцем проживання особи (основне місце обліку), а також за місцем розташування (реєстрації) їх підрозділів, рухомого та нерухомого майна, об’єктів оподаткування або об’єктів, які пов’язані з оподаткуванням або через які провадять діяльність (неосновне місце обліку) (п. 63.3 ПК).

Податковою адресою платника-фізособи визнають місце її проживання, за яким її беруть на облік як платника податків у ДПС (п. 45.1 ПК).

Податковою адресою юрособи (відокремленого підрозділу юрособи) є місцезнаходження такої юрособи, відомості про що містить Єдиний державний реєстр юросіб, ФОП та громадських формувань (п. 45.2 ПКУ).

Водночас місцезнаходженням юрособи є фактичне місце ведення діяльності чи розташування офісу, з якого щодня керують діяльністю юрособи (переважно місцезнаходження керівництва) та ведуть управління та облік (ст. 93 Цивільного кодексу України).

Отже, фізособа — засновник юрособи не може застосувати пільгу зі сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, до об’єкта житлової нерухомості, за адресою якого зареєстрована юрособа.

За інформацією ДПС у Запорізькій області


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Оподаткування доходів фізосіб від продажу майна

Час від часу у фізосіб виникає потреба у продажі квартир, будинків, земельних ділянок, автомобілів та іншого майна. Як оподатковуються такі продажі, чи завжди треба подавати податкову декларацію – відповіді на ці питання та приклади заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи у результаті продажу нерухомого та рухомого майна знайдете у консультації
119

Транспортний податок: хто, коли, скільки

Готуйтеся платити транспортний податок, якщо ви вважаєте, що автомобіль повинен втілювати перевагу високих технологій, а розкіш і комфорт ніколи не бувають зайвими. І це правило, яке встановлює нам держава. У консультації про правила нарахування транспортного податку в Україні
66763

Розмитнення авто 2024

У консультації розглянемо правила розмитнення авто, нове в розмитненні автомобілів, а також розмитнення електромобілів
160691

Продаж земельної ділянки 2024

Земля – цінний та вічний актив. Водночас це досить специфічний об’єкт у бухгалтерському обліку. Сьогодні в консультації — продаж земельної ділянки в умовах поетапного зняття мораторію на продаж землі та воєнного стану, про договори купівлі-продажу земельної ділянки, а також оподаткування продажу земельної ділянки та його облік
50941

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді