Туристичний збір в Україні: за якими правилами сплачувати

UA RU
Автор
бухгалтер-експерт, кандидат економічних наук, м. Чернігів
За якою ставкою справляти туристичний збір 2024, чи подавати декларацію, якщо діяльність не проводилася, які документи підтверджують звільнення від сплати туристичного збору, чи може туристичний збір сплатити туроператор, як бути з туристичним збором платнику єдиного податку — в огляді

Із кого стягується туристичний збір

Як і раніше, туристичний збір сплачуватимуть громадяни України, іноземці, особи без громадянства, які прибувають на територію адміністративно-територіальної одиниці, де встановлено збір, і тимчасово розміщуються у місцях проживання (ночівлі). Так визначає платників пп. 268.2.1 Податкового кодексу України (даліПК).

Туристичний збір у відрядженні. Не платять туристичний збір насьогодні особи, які є резидентами та знаходяться у відрядженні  й тимчасово розміщуються у місцях проживання. Місце розташування при цьому значення немає і це може бути готель, будинок, квартира, кімната тощо.

Також туристичний збір в Україні не сплачують (пп. 268.2.2 ПК):

  • особи, які мають постійне місцепроживання у місті, селі, селищі, де місцева рада встановила туристичний збір. Це стосується і найму житла;
  • діти віком до 18 років;
  • особи, які прибули на лікування чи оздоровлення за путівками у санаторіях, які мають акредитацію на медичну практику та акредитацію;
  • особи з інвалідністю, у т.ч. діти з інвалідністю;  
  • особа, яка супроводжує особу з інвалідністю І групи або дітей з інвалідністю (не більше одного супроводжуючого);
  • ліквідатори аварії на ЧАЕС;
  • ветерани війни;
  • члени сім’ї першого і другого ступенів споріднення, у т.ч. й нерезиденти. Хто це –чоловік/дружина, діти (рідні/усиновлені), рідні брат/сестра, баба/дід (пп. 14.1.263 ПК). Вони неплатники навіть якщо є іноземцями;
  • внутрішньо переміщені особи, якщо вони взяті на облік та розміщені у місцях проживання, в яких стягується туристичний збір (див. нижче, або пп. 268.5.1 ПК). У довідці має бути наявна інформація про адресу такого місця як адреса фактичного місця проживання/перебування такої особи.

Зверніть увагу, що нерезиденти, які є співробітниками міжнародних компаній, та прибули в Україну у відрядження (не як туристи), все одно є платниками туристичного збору (роз’яснення ДФС у ІПК від 14.06.2019 № 2756/5/99-99-12-02-03-16/ІПК).

Туристичний збір: якими документами посвідчити звільнення від нього

Неплатники мають якимось чином підтвердити свій статус. Вони мають подати копії таких документів, які наведено у таблиці нижче, при складанні якої використано роз’яснення ДПС ЗІР 125.01. Вочевидь при пред’явленні більшості з вищенаведених документів, наприклад копії наказу про відрядження слід мати паспорт або інший документ, який посвідчує особу (водійські права, закордонний паспорт). Якщо особа не може надати підтверджуючий документ, то тоді вона має сплатити туристичний збір.

Увага: у відряджених працівників вимагайте копію наказу про відрядження. Без нього звільнення від сплати туристичного збору немає.

ПІДТВЕРДЖУВАЛЬНІ ДОКУМЕНТИ НЕПЛАТНИКІВ ТУРИСТИЧНОГО ЗБОРУ

Неплатники туристичного збору

Копії підтверджувальних документів

відряджені особи

наказ (розпорядження) керівника підприємства або його заступника, у якому вказана мета приїзду, завдання (якщо є), пункт (місто) призначення, інші населені пункти, строк перебування та інші дані, наприклад найменування підприємства/установи, до якої відряджена така особа (такі елементи наказу згадуються зокрема в ІПК ДПС від 17.06.2021 № 2463/ІПК/99-00-04-01-03-06)

особи з інвалідністю,

діти з інвалідністю

відповідні посвідчення/довідки

особи, які супроводжують осіб з інвалідністю І групи та дітей з інвалідністю

документ, що засвідчує особу

діти до 18 років

свідоцтво про народження

особи 1-го і 2-го ступенів

відповідні свідоцтва про народження, шлюб тощо, які посвідчують акти цивільного стану

ветерани війни

посвідчення ветерана війни

особи, які прибули до санаторію

документ, який засвідчує особу, та путівка (курсівка) до санаторію (можна й оригінал)

внутрішньо переміщені особи

довідка переселенця (довідка про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи), яка засвідчує місце проживання внутрішньо переміщеної особи (про неї – роз’яснення ДПС у Дніпропетровській області)

Місця проживання, за якими стягується туристичний збір

До місць проживання (ночівлі) входять (пп. 268.5.1 ПК):

  • готелі, кемпінги, мотелі, гуртожитки для приїжджих, хостели, будинки відпочинку, туристичні бази, гірські притулки, табори для відпочинку, пансіонати й інші заклади готельного типу, санаторно-курортні заклади;
  • житловий будинок, прибудова до житлового будинку, квартира, котедж, кімната, садовий будинок, дачний будинок, будь-які інші об’єкти, що їх використовують для тимчасового проживання (ночівлі).

Туристичний збір: розмір

Насьогодні туристичний збір розраховується шляхом перемноження трьох показників (пп. 268.4.1 ПК):

  • кількість діб проживанняДоба – це проміжок часу між двома послідовними розрахунковими годинами, який дорівнює 24 год. Розрахункова година – це час звільнення номеру (місця). Зазвичай це 12:00. Однак готелі можуть змінювати й встановлювати свою розрахункову годину. Про це у роз’ясненні ДПС ЗІР 125.03;
  • мінімальна зарплата на 1 січня поточного року (7100 грн для 2024 року);
  • ставки туристичного збору, тобто %, який встановлюється місцевою радою.

Увага: 24:00 – це загальна розрахункова година.

Ставки туристичного збору у 2024 році для:

  • внутрішнього туризму – до 0,5%. Це виходить максимум 35,50 грн/доба у 2024 році. Таким туризмом вважається переміщення в межах України громадян та/або осіб, які постійно мешкають в Україні (пп. 14.1.277 ПК);
  • в’їзного туризму  – до 5%. Це виходить максимум 355,00 грн/доба у 2024 році. До такого туризму відносять прибуття на територію України та/або переміщення в межах України осіб, які постійно не проживають на її території.

Місцеві ради, як правило, встановлюють туристичний збір як для внутрішнього, так і виїзного туризму однаковий – 0,05% мінімальної зарплати, тобто 35,50 грн/доба у 2024 році. Особливо, якщо робота йде на залучення іноземних туристів. Також місцеві ради можуть узагалі не встановлювати туристичний збір і тоді він не справляється.

Коли затверджують ставки туристичного збору

Місцеві ради приймають рішення про всі місцеві податки та збори, а також встановлення податкових пільг за ними, – до 15 липня року, який передує бюджетному періоду. Тобто ставки туристичного збору на 2025 рік мають бути затверджені до 15 липня 2024 року. Здійснює це сільська, селищна, міська рада або рада об’єднаної територіальної громади, до якої віднесена та територія, на якій знаходиться об’єкт, у якому надаються послуги з тимчасового проживання.

Після затвердження місцевих податків і зборів рада має надіслати своє рішення не пізніше 25 липня до ДПС, в органах якої перебуває на обліку платник таких податків.

Якщо місцева рада не вказує термін дії ставок місцевих податків і зборів – вони діють безстроково, до прийняття радою нового рішення.

Хто сплачує туристичний збір

Туристичний збір сплачуться посередником – податковим агентом (за аналогією з утриманням ПДФО з зарплати та військового збору). Податковий агент також і подає податкову декларацію з туристичного збору. Отже, відповідальними за справляння збору і його сплату до бюджету є:

  • юрособи, філії, відділення, інші відокремлені підрозділи юросіб, фізособи-підприємці, які надають послуги з тимчасового розміщення осіб у місцях проживання (ночівлі);
  • квартирно-посередницькі організації, які направляють неорганізованих осіб для їхнього тимчасового розміщення у місцях проживання (ночівлі), що належать фізичним особам на праві власності або на праві користування за договором найму;
  • юрособи, яких сільська, селищна, міська рада або рада об’єднаної територіальної громади уповноважила справляти збір на умовах договору, укладеного з відповідною радою.

Увага: податковий агент – це посередник у сплаті податку. Наприклад, готель отримує турзбір на свій рахунок від кожного туриста окремо, а потім перераховує його у місцевий бюджет одразу за всіма туристами.

Перелік податкових агентів має визначити місцева рада й оприлюднити на своєму офіційному веб-сайті. Однак не радійте, якщо не потрапили до цього переліку. Якщо відповідно до норм ПК ви є податковим агентом із туристичного збору — рекомендуємо виконати цей обов’язок. Перевірятиме вас податкова, а не працівники місцевої ради. А штрафи чималі.

Зверніть увагу, що юрособа може бути представлена як сукупність податкових агентів. Юрособи, які мають відокремлені підрозділи (без статусу юрособи), які надають послуги з тимчасового розміщення не за місцем реєстрації податкового агента, мають зареєструвати таки підрозділи як окремих податкових агентів у місцях їхнього знаходження.

Як сплачують туристичний збір квартиранти, які поселилися у фізосіб

Ще є пересічні фізособи — не підприємці, які можуть тимчасово розміщувати громадян у місцях проживання (ночівлі). У переліку податкових агентів їх немає. Однак таких фізосіб згадує пп. 268.6.2 ПК. За ним особа розміщує платника збору в місцях проживання (ночівлі), що належать їй на праві власності або на праві користування, винятково якщо має документ, що підтверджує сплату нею туристичного збору.

Увага: фізособа, яка не має реєстрації підприємцем, не може бути податковим агентом, а отже й приймати платежі з туристичного збору.

Виходить, що коли платник туристичного збору бажає поселитися у звичайної фізособи, він має самостійно сплатити туристичний збір. Куди саме сплачувати і як — незрозуміло. Питання залишається неврегульованим і без роз’яснень податківців.

Туристичний збір: термін сплати

Звітувати про туристичний збір треба щокварталу (пп. 268.7.1 ПК). Тобто впродовж 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу, слід подати декларацію.

Увага: туристичний збір декларується та сплачується щокварталу.

Звітування відбувається за формою декларації з наказу Мінфіну від 08.05.2019 № 186 (у оновленні з наказу Мінфіну від 20.09.2023 № 506). Вперше подають за звітний період – 2023 і І квартал 2024 року.

Щодо сплати збору — маємо два строки:

  • звичайний – впродовж 10 календарних днів після закінчення граничного строку подачі декларації;
  • сплата авансовими внесками – до 30-го числа (включно) кожного місяця (пп. 268.7.1 ПК). У лютому — до 28-го (29-го) включно. Такий спосіб сплати туристичного збору визначається рішенням місцевої ради.

Податкові агенти, які сплачуватимуть збір авансовими внесками, відображатимуть у декларації за звітний квартал суми нарахованих щомісячних авансових внесків (розділ ІІ декларації). Суми, не сплачені за результатами декларації, потрібно буде сплатити у строки, визначені для квартального звітного (податкового) періоду.

Сплата туристичного збору під час бронюванні місця

Якщо здійснюється попередня оплата за поселення (бронювання місця), то туристичний збір сплачується перед фактичним розміщенням особи у місці проживання. Наприклад, у ситуації, коли бронювання було оплачено у І кварталі 2024 року, а поселення відбудеться у ІІ кварталі 2024 року, то туристичний збір тоді сплачується за квартал фактичного поселення особи, тобто за ІІ квартал 2024 року. Це випливає з підпункту 268.6.1 ПК, за яким туристичний збір сплачується перед тимчасовим розміщенням особи. Про це також говорить ДПС у роз’ясненні ЗІР 125.03.  

Увага: туристичний збір сплачується у періоді фактичного поселення, а не періоді бронювання.

Туристичний збір: як бути, якщо прожита неповна кількість діб у готелі

На сьогодні за умови перевищення часу перебування хоча б на годину податківці бачать повну добу і розрахунковою годиною вважається 12:00. Будь-яка «зайва» година до чи після 12:00 (дня) округлюється до повної доби.

Сплата туристичного збору за туриста

ДПС не має нічого проти сплати туристичного збору за туриста та від його імені іншою особою, наприклад туроператором. Про це мова йде у індивідуальній податковій консультації ДПС від 31.03.2020 р. № 1332/6/99-00-04-03-03-06/ІПК та в індивідуальній податковій консультації ГУ ДФС у Тернопільський області від 12.03.2019 р. № 1003/ІПК/19-00-12-02-27. Однак при розміщенні туриста у місце проживання (ночівлі):

  • збір має бути сплачений;
  • має бути документ, який підтверджує сплату збору від імені туриста як платника збору.

Туристичний збір: бухгалтерський облік

Так як туристичний збір спочатку зараховується на рахунок податкового агента, то у єдинників групи 3 виникає проблема – у них у дохід, з якого сплачується єдиний податок, зараховуються будь-які грошові надходження. Однак податківці звільняють єдинників від сплати єдиного податку з надходжень від туристичного збору. Це роз’яснення можна знайти в індивідуальній податковій консультації ДПС від 24.10.2019 № 993/6/99-00-04-07-03-15/ІПК. 

Однак Книзі обліку ФОП-єдинника таке надходження можна показати, наприклад одночасно як надходження «+» та як вирахування на туж суму зі знаком «–». Тоді така сума пройде як отримана і повернена.

Увага: приймання платежів з туристичного збору єдиним податком не оподатковується.

Сплата туристичного збору, якщо діяльність не проводилася

Якщо податковий агент не здійснював господарську діяльність впродовж кварталу, тобто взагалі не надавав послуг з тимчасового поселення у місцях проживання (ночівлі), то він за такий звітний період декларацію з туристичного збору не подає. Це випливає з п. 49.2 ПК, за яким декларація не подається, якщо відсутні показники, які підлягають декларуванню. З цим погоджуються і податківці у роз’ясненні 125.04 ЗІР.

Увага: якщо господарської діяльності з тимчасового поселення не було – туристичний збір не сплачується й декларація не подається.

Як і кого штрафують за несплату туристичного збору

За несплату туристичного збору штрафуватимуть як податкових агентів, так і самих платників.

Податкову сумлінність пересічних фізосіб — платників турзбору перевіряють представники органів внутрішніх справ, тобто Нацполіція. На підставі їхніх протоколів адмінкомісії при виконкомах накладатимуть штраф. Його розмір — 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (нмдг), тобто 850 грн (ст. 16317 Кодексу України про адміністративні правопорушення).

Податковим агентам і фізособам, що розміщують у себе платників турзбору, за порушення правил існує штраф 100 нмдг — 1700 грн. Це якщо порушення буде виявлено один раз упродовж року. За повторне порушення – подвійна сума штрафу, тобто 3400 грн. Перевіряють податкових агентів податківці. А накладають штрафи — суди на підставі протоколів податківців.



зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді