Дострокове зняття догани не свідчить про те, що наказ про її винесення — законний

Верховний Суд вважає, що дострокове зняття догани не свідчить про те, що її оголосили правомірно.

arescht_maino.jpg

⚡ ЄСВ та ЄП для ФОП — 2024 ⚡

Роботодавець оскаржив у касаційному порядку рішення судів попередніх інстанцій, які задовольнили позов працівниці та скасували наказ про притягнення її до дисциплінарної відповідальності. Він зазначав, що догану позивачці зняли достроково. Тому заявляв у суді першої інстанції клопотання про закриття провадження у справі у зв’язку з відсутністю предмета спору.

Верховний Суд (ВС) залишив без змін попередні рішення судів.

Суди виходили з того, що оскаржуваний наказ не відповідає вимогам трудового законодавства, оскільки роботодавець:

  • не з’ясував усіх обставин дисциплінарного проступку;
  • не зазначив час, коли працівник вчинив порушення;
  • порушив строк для застосування дисциплінарного стягнення.

Суди виходили з того, що роботодавець зобов’язаний довести факт дисциплінарного проступку та враховувати всі обставини, за яких працівник його вчинив. Однак відповідач цього не зробив.

ВС вважає правильними висновки судів і про те, що роботодавець прострочив строк застосування дисциплінарного стягнення. Строк застосування дисциплінарного стягнення не переносять через те, що дізналися про нього пізніше.

Предмет спору — не дострокове зняття догани, а незаконний наказ роботодавця. Дострокове зняття догани не свідчить про те, що:

  • догану оголосили правомірно;
  • спору між сторонами немає.

За інформацією ВСУ


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Календар бухгалтера 2024: жовтень

Актуальна осіння інформація для бухгалтера — виробничий календар на жовтень 2024 року та податковий календар на жовтень 2024 року. Розрахувати зарплату, відпускні та лікарняні, скласти табель робочого часу, вчасно подати фінансову, податкову та статистичну звітність і сплатити податки — у поміч календар для бухгалтера на жовтень 2024 року
19897

Страховий стаж для виходу на пенсію

У статті експерт розкаже все про страховий стаж для виходу на пенсію. Зручні таблиці допоможуть, коли постали перед потребою, як визначити страховий стаж для пенсії
115778

Резерв премій за підсумками року: створюємо та коригуємо

Підприємство нараховує резерв на виплату винагороди за підсумками року. У вересні керівництво помітило, що планові показники не виконало, тому вирішило не виплачувати працівникам премію за результатами поточного року. Чи можна відкоригувати резерв посеред року? Якщо так, то як це задокументувати?
7493

Індекс інфляції на 2024 рік

У статті знайдете актуальний індекс інфляції та індекс споживчих цін 2024 у таблицях
196849

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді