Які ПДВ-наслідки матимуть придбання за кошти від НСЗУ

Автор
експерт з бухгалтерського обліку та оподаткування, Київ
Експерт відповідає на запитання бухгалтерів, які ПДВ-наслідки матимуть придбання за кошти від НСЗУ, а також послуги мультидисциплінарних мобільних команд. Читайте у статті роз’яснення, як діяти. Запитання отримали через довідковий сервіс «Із ПДВ та без ПДВ». Протестуйте його і ви

Запитання отримали через довідковий сервіс «Із ПДВ та без ПДВ». Протестуйте його і ви.
Сервіс «Із ПДВ та без ПДВ» знайдете в розділі «Книги» електронного журналу «Головбух Медицина». Довідки впорядковані за алфавітом. Обираєте категорію операцій — читаєте про ПДВ-наслідки. Післямова «Як проконсультуватися щодо ПДВ у Головбух Медицина» містить чат-віконце. У ньому й ставите запитання експерту з ПДВ. Консультації публікуємо в журналі та в розділі «Відповіді на запитання» довідника «Із ПДВ та без ПДВ».

Сервіс «Із ПДВ та без ПДВ»

Придбання за кошти від НСЗУ: коли нараховувати компенсуючі зобов’язання з ПДВ

Які ПДВ-наслідки матимуть придбання за кошти від НСЗУ Медичний заклад скористався коштами від НСЗУ, щоб придбати пально-мастильні матеріали, медикаменти, а також оплатити навчання спеціалістів. Заклад надає звільнені від ПДВ медичні послуги. Чи нараховувати компенсуючі податкові зобов’язання з ПДВ?

Зважайте на два чинники: господарське чи негосподарське використання та пільговість операцій. Докладно — далі.

Кошти, які медичний заклад отримує за договорами з НСЗУ, найперше спрямовує на безоплатні послуги пацієнтам. Водночас він має право витрачати ці кошти на додаткові потреби за умови, що надає медичну допомогу в повному обсязі, згідно з умовами договорів і специфікацій, за принципами ефективного й цільового використання бюджетних коштів (лист НСЗУ від 27.11.2019 № 22142/2-17-19).

Отже, коли розподіляєте кошти, насамперед врахуйте витрати, щоб покрити собівартість медичних послуг. Залишок коштів можете спрямувати на інші витрати в межах статутної діяльності, зокрема, на закупівлю пально-мастильних матеріалів для службових автомобілів, оплату навчання медичного персоналу. Ці витрати передбачайте у фінансовому плані, щоб відтак уникнути звинувачень в негосподарському використанні коштів і ризиків для неприбуткового статусу.

Якщо медичний заклад є платником ПДВ і купує товари/послуги в платників ПДВ, має право включати суми вхідного ПДВ до податкового кредиту за відповідні звітні місяці на підставі зареєстрованих в ЄРПН податкових накладних або їхніх замінників. Право на податковий кредит матимете незалежно від напряму використання придбань (п. 198.3, 198.6 Податкового кодексу України; ПК).

Водночас, якщо придбані з ПДВ товари/послуги плануєте або починаєте використовувати в негосподарських цілях або в пільгових безПДВшних операціях, тоді зобов’язані повністю або частково компенсувати цей податковий кредит — нарахувати податкові зобов’язання згідно з пунктом 198.5 або 199.1 ПК.

У ситуації із запитання навчання медичного персоналу, придбання медикаментів і пально-мастильних матеріалів пов’язані з господарською діяльністю закладу, тому про негосподарське використання не йдеться.

Ризику донарахувати компенсуючі податкові зобов’язання уникнете, якщо доведете, що придбання з ПДВ використали тільки в ;оподатковуваних ПДВ операціях.

Однак медзаклад надає пільгові — звільнені від оподаткування ПДВ — медичні послуги. Оскільки усі придбання з ПДВ (медикаменти, пально-мастильні матеріали, навчання спеціалістів) так чи інакше пов’язані з цією пільговою діяльністю, щоб компенсувати податковий кредит і збалансувати формулу реєстраційного ліміту, доведеться нарахувати податкові зобов’язання з ПДВ за правилами, встановленими підпунктом 198.5 чи 199.1 ПК.

Оподаткування ПДВ послуги мультидисциплінарної мобільної команди

Поставте запитання експерту з ПДВ:

Поставте запитання експерту з ПДВ


Безплатний вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді