Як подати уточнюючу податкову декларацію екологічного податку за минулий період

Бухгалтер підприємства виявив помилку в податковій декларації екологічного податку за ІІ квартал 2013 року. Як подати уточнюючу декларацію у звітному ІV кварталі 2013 року?
Платник екологічного податку може подати уточнюючу декларацію з екологічного податку або виправити помилку у звітній декларації.

Нагадаємо, що пунктом 50.2 Податкового кодексу України (ПК) передбачено два способи самостійного виправлення помилок минулих податкових періодів, що призвели до заниження податкових зобов’язань:

  • через уточнюючий розрахунок;

  • у звітній декларації.

При цьому платник податку повинен сплатити суму недоплати та штраф у розмірі 3% від цієї суми до подання уточнюючого розрахунку, або в розмірі 5% — якщо помилку відображено у звітній декларації, та пеню.

У формі Податкової декларації екологічного податку затвердженої наказом ДПА від 24.12.2010 № 1010, передбачено поле 2 «податковий період», у якому залежно від того, яка подається декларація, зазначається звітний чи уточнюючий період (звітна, звітна нова, уточнююча).

До декларації додаються додатки 1–7 за наявності об’єкта оподаткування, які є її невід’ємною частиною:

  • розрахунок податкового зобов’язання з екологічного податку, що справляється за викиди в атмосферне повітря забруднюючих речовин стаціонарними джерелами забруднення (додаток № 1);

  • розрахунок податкового зобов’язання з екологічного податку, що справляється за викиди в атмосферне повітря забруднюючих речовин пересувними джерелами забруднення (додаток № 2);

  • розрахунок податкового зобов’язання з екологічного податку, що справляється за скиди забруднюючих речовин безпосередньо у водні об’єкти (додаток № 3);

  • розрахунок податкового зобов’язання з екологічного податку, що справляється за розміщення відходів у спеціально відведених для цього місцях чи на об’єктах (додаток № 4);

  • розрахунок податкового зобов’язання з екологічного податку, що справляється за утворення радіоактивних відходів (включаючи вже накопичені) (додаток № 5);

  • розрахунок податкового зобов’язання з екологічного податку, що справляється за утворення радіоактивних відходів і сплачується за придбання джерел(а) іонізуючого випромінювання (додаток № 6);

  • розрахунок податкового зобов’язання з екологічного податку, що справляється за тимчасове зберігання радіоактивних відходів їх виробниками понад установлений особливими умовами ліцензії строк (додаток № 7).

Якщо платник екологічного податку подає уточнюючу декларацію, то в полі 2 «податковий період» у рядку 2.2 «уточнюючий» відображаються квартал і рік, за який уточнюються показники декларації, а рядок 2.1 «звітний» не заповнюється (прокреслюється). У додатках до уточнюючої декларації в полі «податковий період» заповнюється рядок «уточнюючий», у якому зазначаються квартал і рік, за який здійснюється уточнюючий розрахунок податкового зобов’язання з екологічного податку, а рядок «звітний» прокреслюється.

У нашому випадку в рядку 2.2 «уточнюючої» декларації екологічного податку та в додатках до неї проставляється: ІІ квартал 2013 рік.

У разі уточнення показників раніше поданої декларації у складі звітної або звітної нової декларації у полі 2 «податковий період» заповнюється рядок 2.1 «звітний», де відображаються квартал і рік, за який подається звітна або звітна нова декларація, а рядок 2.2 «уточнюючий» не заповнюється. У нашому випадку в полі 2 «податковий період» у рядку 2.1 «звітний» проставляємо ІV квартал 2013 рік.

До декларації екологічного податку додаються додатки з відповідною позначкою «звітний» або «звітний новий», у яких здійснюється розрахунок податкового зобов’язання з екологічного податку за звітний період, і додатки з позначкою «уточнюючий» окремо за кожен період, за який здійснюється уточнюючий розрахунок податкового зобов’язання з екологічного податку.

Тобто при виправленні помилки у звітній декларації за ІV квартал 2013 року подаються додатки за звітний період (за ІV квартал 2013) та уточнюючі додатки за ІІ квартал 2013 року з відповідними позначками.

Отже, підприємство може виправити помилку, допущену в ІІ кварталі 2013 року, шляхом подання уточнюючої декларації та відповідних додатків до неї, або в декларації за звітний ІV квартал 2013 року з уточнюючими додатками та додатками за цей квартал.

Підготовлено членами Експертної ради системи «Експертус Податки»


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді