Код послуг у податковій накладній: тимчасово не зазначаємо

Після внесення змін до пункту 201.1 Податкового кодексу платникам ПДВ доводиться розв’язувати черговий ребус. Які ж коди товарів і послуг зазначати тепер у податковій накладній?

Після внесення змін до пункту 201.1 Податкового кодексу (далі - ПК) платникам ПДВ доводиться розв’язувати черговий ребус. Які ж коди товарів і послуг зазначати тепер у податковій накладній? Нарешті ДФС прийшла на допомогу, підготувавши лист від 20.01.2017 № 1312/7/99-99-15-03-02-17. Поцікавимося, які висновки вона зробила в ньому.

Майже три тижні після набрання чинності Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні» від 21.12.2016 № 1797-VІІІ, яким було внесено зміни до підпункту «і» пункту 201.1 Податкового кодексу України (ПК), знадобилося ДФС, щоб розібратися з кодами товарів та послуг у податковій накладній. Розібралася… і зробила висновок: для правильного відображення коду послуги слід змінити форму податкової накладної! До затвердження нової форми податкової накладної код послуг згідно з Державним класифікатором продукції та послуг платники ПДВ можуть не вказувати! Вкотре в податковому законодавстві виникла ситуація, коли після внесення змін підзаконний акт не відповідає вимогам ПК. Хоча про те, що має з’явитися новий реквізит податкової накладної, у Мінфіні знали заздалегідь, отже, могли підготуватися і в перші ж дні нового року затвердити зміни до форми податкової накладної.

Код послуги: відповідальність ДФС

Віддамо належне ДФС: вона взяла на себе певну відповідальність. Зміни до пункту 201.1 ПК набрали чинності з 01.01.2017, і саме з цієї дати під час складання податкової накладної слід вказувати код УКТ ЗЕД, а для послуг — код послуги згідно з Державним класифікатором продукції та послуг. Але оскільки затверджена наказом Мінфіну від 31.12.2015 № 1307 форма податкової накладної не містить окремого поля (графи) для відображення коду послуги, то до внесення відповідних змін до форми податкової накладної та порядку її заповнення під час складання податкової накладної код послуги тимчасово не зазначають! При цьому ДФС заспокоїла як постачальників, так і покупців: відсутність коду послуги в податковій накладній, дата складання якої припадає на період з 01.01.2017 до дати набрання чинності відповідними змінами до форми податкової накладної, не розцінюватимуть як помилку, допущену під час складання такої податкової накладної. Тобто покупець може не хвилюватися за свій податковий кредит.

«Код послуг у податковій накладній: тимчасово не зазначаємо». Сергій Дробоття

Повну версію статті читайте ТУТ


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді