Як отримати податкову знижку?

Статтею 166 Податкового кодексу України передбачена податкова знижка для платників податків. Давайте дізнаємося, як її отримати і що для цього потрібно

Платники податку мають право отримати податкову знижу, що передбачено статтею 166 Податкового кодексу України (далі – ПК), за наслідками звітного податкового року.

Особливості отримання податкової знижки

Перелік витрат, за якими можна отримати податкову знижку з ПДФО та порядок її надання наведено у пункті 166.3 ПК. До нього включаються і кошти, які платник податків сплатив на користь вітчизняних професійних та професійно-технічних навчальних закладів, для компенсації власної вартості навчання чи члена родини першого ступеня споріднення.

До платежів, за якими можна отримати податкову знижку належать і благодійні внески до неприбуткових організацій, які вносив платник податків, а також, витрати на лікування та придбання медикаментів собі чи членам родини першого ступеня споріднення.

Головне, щоб витрати, за якими платник податків планує отримати податкову знижку були здійснені протягом відповідного звітного року та були підтверджені відповідними документами чи квитанціями. У таких документах обов'язково мають обов'язково відображатись вартість таких товарів, робіт чи послуг, а також строки їх отримання (пп. 166.2.1 ПК).

Документи що необхідні для отримання податкової знижки

Всі ці квитанції, чеки та інші документи, що підтверджують необхідні для отримання знижки витрати не потрібно надавати до контролюючого органу. Але і викидати їх не можна, ці документи необхідно зберігати протягом строку, що встановлено у ПК, тобто 3 роки.

Навіщо зберігати ці документи? Якщо у податківців виникнуть питання щодо законності надання податкової знижки, платнику податків потрібно буде надати їх до контролюючого органу. Це необхідно для підтвердження відомостей, що вказуються у податковій декларації для отримання податкової знижки.

Давайте розглянемо на прикладі, які саме документи потрібно надати контролюючому органу для отримання податкової знижки. Для прикладу візьмемо ситуацію, коли платник податків хоче отримати податкову знижку щодо суми коштів, сплачених за навчання. Для отримання податкової знижки потрібно надати (за вимогою контролюючого органу):

  • декларацію про майновий стан та доходи – обов'язково;
  • платіжні документи, що підтверджують витрати платника податків та послуги, які він оплатив. У ситуації наведеній у прикладі – квитанції за оплату навчання;
  • договір про надання послуг навчального закладу;
  • Довідку про доходи, отримані у звітному році
  • Якщо платник податків оплачує власне навчання, на цьому перелік необхідних документів закінчується. Якщо оплачує навчання родича першої ступені споріднення – необхідно також надати документи, що підтверджують ступінь споріднення.

Не обов'язково надавати на вимогу податківців оригінали документів, адже останні рекомендують надавати саме копії.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді