Плата за спеціальне використання води: поширені помилки у деклараціях

Які помилки найчастіше допускають платники податків, у декларації зі сплати рентної плати за спеціальне використання водних ресурсів?

Нещодавно головне управління ДФС у Дніпропетровській області проаналізувало дані податкових звітностей за 4-й квартал 2016 року, щодо сплати рентної плати за спеціальне використання води. За результатами аналізу, податківці виявили багато порушень у порядку заповнення податкової декларації та виділили їх в окремий список. Пропонуємо розглянути помилки, які найчастіше допускали платники рентної плати за спеціальне використання води, щоб у майбутньому і самому уникнути таких помилок.

Помилки у податковій декларації

За висновками податківців, помилки у платників податків найчастіше виникають через банальне недотримання порядку заповнення податкової декларації.

Так, більшість платників податків не заповнювали рядки 8.1 «в межах встановленого ліміту» та 8.2 «понад встановлений річний ліміт». При цьому, відповідні показники у рядках 8.1.1 та 8.1.2, 8.2.1 та 8.2.2 були заповнені правильно. Внаслідок цього, сумарне значення рядків не співпадало із значенням у рядку 8 «об’єкт оподаткування з початку року», що якраз і маю дорівнювати сумі рядків 8.1 та 8.2.

Інший випадок – коли заповнені рядки 8.1 і 8.2, проте не заповнений рядок 8. Тобто, у рядку 8 значення «0», у 8.1 та 8.2 відповідні показники.

Нерідко платники податків неправильно проставляли коефіцієнти до ставок рентної плати за спеціальне використання води. Деякі просто плутали показники, інші ж могли і власні вигадати, що звісно ж не пройшло крізь пильних очей податківців. Деякими платниками податків було зареєстровано неіснуючі коефіцієнти 100, 46,03, 0,003 і т.д.

Давайте згадаємо, які саме коефіцієнти необхідно вписувати і в які рядки, щоб не допускати вищезазначених помилок:

  • у рядку 10.1 повинен зазначатись коефіцієнт 0,005 до ставок Плати відповідно до пункту255.6 Податкового кодексу України (далі – ПК);
  • у рядку 10.2 – коефіцієнт 0,3 до ставок рентної плати;
  • у рядку 10.3 – коефіцієнт 2 до ставок рентної плати;
  • у рядку 10.4 – коефіцієнт 5 до ставок рентної плати;
  • Однак, окремими платниками Плати у рядку 10.1 податкової звітності задекларовано коефіцієнт 0,3 до ставок Плати (замість рядку 10.2) або коефіцієнт 5 до ставок Плати (замість рядку 10.4).

Деякі платники податків декларували один і той же коефіцієнт у різних рядках. Наприклад, податківці неодноразово реєстрували помилки, коли певний коефіцієнт було просто продубльовано у наступному рядку.

Цей невеликий огляд основних помилок, що допускали платники податків має допомогти іншим платникам, не допускати аналогічних помилок у майбутньому. А для цього, потрібно лише бути уважнішим, та перевіряти декларації перед їх подачею.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

зміст

Знижки на передплату бухгалтерських виданьСкористайтеся нагодою та отримайте знижки на передплату професійних е-журналів «Головбух», «Головбух Агро», «Головбух Медицина», а також експертно-правової системи «Експертус Головбух»!

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді