Державна підтримка експортних операцій

Допомога експортерам товарі та послуг – одна із актуальних задач для українського уряду на 2017 рік. Що ж урядовці запропонували експортерам у цьому році?

З 01.01.2017 набрав чинності Закон України «Про забезпечення масштабної експансії експорту товарів (робіт, послуг) українського походження шляхом страхування, гарантування та здешевлення кредитування» від 20.12.2016 р. № 1792-VIII (далі – Закон № 1792). Що він дає українському підприємцю?

Закон № 1792 визначає засади підтримки експортної діяльності українських підприємств. Підтримка базується на страхуванні, перестрахуванні та забезпеченні гарантій для підприємств, що експортують товари чи послуги за кордон. Основна мети цього закону – забезпечення масштабної експансії експорту товарів та послуг українського походження. Ще одна важлива мета – забезпечення захисту українських експортерів від можливих ризиків такої діяльності.

Читайте також: Експорт придбаного зерна: від оподаткування ПДВ до бухобліку

Пропонуємо детальніше розглянути гарантії, що забезпечує Закон № 1792 і те, чим же він буде корисний для українських експортерів.

Державна експортна підтримка – основні напрями

Законом № 1792 забезпечується страхування та перестрахування українських експортерів на державному рівні. Також, цим законом передбачено компенсацію відсоткової ставки за експортними кредитами. Все це направлено на створення сприятливих умов для українських експортерів, аби мінімізувати їх власні ризики на світовому ринку товарів та послуг. Ще одна важлива мета – підвищення конкурентоспроможності українських підприємств, щ працюють на експорт.

Пропонуємо розглянути дії уряду більш конкретно. Що саме пропонується для підприємців:

  • впровадження програм кредитної підтримки експортерів. Кредитна підтримка буде здійснюватись з державного бюджету через уповноважені банки;
  • здійснення операцій із страхування експортних кредитів, прямих інвестицій з України, зовнішньоекономічних договорів. Всі ці операції, кредити та інвестиції будуть страхувати від некомерційних ризиків, а у разу необхідності  - їх можна буде перестрахувати;
  • впровадження часткової компенсації відсоткової ставки за експортними кредитами. Компенсація буде надаватись залежно від різниці кредитних ставок у країні експортера та країні покупця.
  • держава має намір надавати експортерам ЕКА кредити з державного бюджету, для виплати страхових відшкодувань. Кредити надаватимуться за договорами страхування, експортних кредитів, інвестицій та за зовнішньоекономічними договорами. Вони направлені на мінімізацію комерційних та некомерційних ризиків, що можуть стати на заваді українським експортерам;
  • держава надаватиме гарантії для забезпечення виконання боргових зобов'язань ЕКА.

Державна підтримка експортних операцій Для стимулювання розвитку українських експортерів товарів та послуг, Уряд створює спеціальне Експортно-кредитне агентство (ЕКА), яке буде на добровільних засадах здійснювати страхування та перестрахування українських експортерів.

ЕКА створене українським урядом буде надавати гарантії за договорами. На думку урядовців, це дозволить забезпечити розвиток експорту національних товарів та послуг. ЕКА також братиме участь у реалізації програми часткової компенсації відсоткової ставки за експортними кредитами.

Зміни у Законі «Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті»

Закон № 1792 вніс зміни і до Закону України «Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті». Ці зміни передбачають, що:

  • виручка резидента за експортним зовнішньоекономічним договором буде вважатися перерахованою на банківський рахунок резидента, якщо останній подасть відповідну заяву. Сума перерахування має бути врегульованою ЕКА;
  • експортер може звернутися до ЕКА із заявою, щодо неналежного виконання нерезидентом його грошових зобов'язань. Заяву можна направляти у тому випадку, коли таке невиконання умов договору призводить до порушень експортером строків виконання валютних операцій (ст. 1 та ст.. 2 Закону України «Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті»).

Якщо невиконання умов договору підлягає врегулюванню ЕКА, то на час невиконання нерезидентом умов договору, експортеру не нараховується пеня за затримку виконання валютних операцій. Власне і строк нарахування пені також призупиняється.

Державна підтримка експортних операцій У випадку, коли врегулювання ЕКА неможливе чи не підлягає врегулюванню, експортер має не тільки сплатити пеню, а і виплатити її за строк призупинення її нарахування.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

зміст

Знижки на передплату бухгалтерських виданьСкористайтеся нагодою та отримайте знижки на передплату професійних е-журналів «Головбух», «Головбух Агро», «Головбух Медицина», а також експертно-правової системи «Експертус Головбух»!

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді