Скоро дозвіл на спеціальне використання води стане не потрібен

На спеціальне використання водних ресурсів завжди був потрібен спеціальний дозвіл. Проте, Закон України № 1830-VIII може це змінити. Що це дасть підприємцям?

З початку 2017 року у Податковому кодексі України змінилося стільки статей, пунктів та підпунктів, а урядовці не зупиняються і продовжують впроваджувати податкові «покращення». Інколи ці «покращення» дійсно можуть полегшити роботу деякий підприємців.

Втрата первинних документів через руйнування офісу

Так, Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, що регулюють відносини, пов’язані з одержанням документів дозвільного характеру щодо спеціального водокористування» від 07.02.17 р. № 1830-VIII вносить зміно до Водного кодексу України від 06.06.95 р. № 213/95-ВР (далі – ВК). Так, згідно цим змінам, дещо змінено правила отримання дозволів на спеціальне використання води . Давайте роздивимося ці оновлення більш детально.

Дозвіл більше не потрібен?

Давайте одразу і до головного. З моменту, коли закон набере чинності, забір води з водних об'єктів із застосуванням спеціальних споруд і технічних засобів більше не потребуватиме дозволу. Втім, слід одразу внести деяке уточнення – таким чином і без дозволу дозволяється використовувати не більше 5 кубічних метрів води на добу.

Скоро дозвіл на спеціальне використання води стане не потрібен Якщо забір води здійснюється у більших об’ємах, і до того ж здійснюється скидання до навколишнього середовища забрудненої води – дозвіл на таку діяльність отримувати обов'язково!

Поки що, до набуття законом чинності, дозвіл на спеціальне використання водних ресурсів мають отримувати всі підприємці, що власне і користуються водними ресурсами. Особливо, якщо вода використовується у виробництві продуктів харчування чи напоїв.

Отже, коли Закон № 1830 буде прийнято, у ВК відбудуться певні зміни. Основна і найбільш значуща зміна – підприємства, що забирають/використовують на добу не більше 5 куб. м. води не матимуть отримувати дозвіл на спеціальне використання води. Враховуючи це, рентну платну за спеціальне використання води їм також не потрібно буде сплачувати. Виключення стосуються лише виробників напоїв та фасованої води.

Рентна плата за спеціальне використання води

Як підприємство використовуватиме воду надалі – їх справа. Якщо подальше використання не суперечить і не порушує норми ВК, то підприємство і надалі може працювати без дозволу та не сплачувати рентну плату. Втім, лише за умови, що підприємство дотримується закону та не перевищує встановлену, дозволену до видобутку норму.

Хто тепер видаватиме дозволи?

Як бачимо, дозволи на спеціальне використання води все ж будуть потрібні певним підприємствам. Видачею, переоформленням, створенням дублікатів дозволів та їх анулюванням тепер займатимуться територіальні органи Державного агентства водних ресурсів. Новий дозвільний документ проводитиме дозвільні процедури щодо будь яких водних об'єктів (відповідно до статті 49 ВК).

Хто має платити рентну плату за спеціальне використання води

Відтепер у статті 49 ВК буде надано повний перелік документів, які має подати первинний водокористувач, аби отримати дозвіл на спеціальне використання водних ресурсів. Раніше такий перелік можна було відшукати лише у Порядку отримання дозволу, що був виданий і затверджений постановою Кабміну від 13.03.2002 р. № 321. Тепер Кабміну доведеться у тримісячний строк розробити новий механізм реєстрації підприємств як спеціальних водокористувачів.

Хоча нові правки до ВК і розширили перелік необхідних для отримання дозволу документів, все ж цей перелік став вичерпним. Тобто, для отримання дозволу підприємець має підготувати лише ті документи, що вимагаються ВК, ніяких додаткових документів готувати не потрібно.

Платник рентної плати

Також зміни торкнулися і процедури анулювання дозволу. За новими правилами Держводагентство має право самостійно анулювати дозвіл тільки у наступних випадках:

  • водокористувач звернувся із заявою про анулювання;
  • використовуваний водокористувачем водний об’єкт має історичну, культурну, наукову чи природну цінність для держави;
  • водокористувач припинив своє існування через приєднання, злиття, перетворення чи ліквідацію підприємства.

Також, анулювання дозволу може відбуватися і через суд. Всі випадки, за якими Держводагентство може звернутися до суду із клопотанням щодо позбавлення підприємства спеціального дозволу перелічені у статті 55 ВК.

Скоро дозвіл на спеціальне використання води стане не потрібен Закон, який ми розглянули і який принесе наступні зміни до ВК набуде чинності 04.06.2017р.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

зміст

Знижки на передплату бухгалтерських виданьСкористайтеся нагодою та отримайте знижки на передплату професійних е-журналів «Головбух», «Головбух Агро», «Головбух Медицина», а також експертно-правової системи «Експертус Головбух»!

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді