Декларування доходів 2017

Форму декларації про майновий стан і доходи було змінено, отже саме час дізнатися, як її правильно заповнювати!

Кампанія декларування доходів громадян у повному розпалі. Хтось робить це добровільно, дехто — примусово. Аби уникнути помилок під час складання декларації, доцільно ще раз приділити увагу порядку її заповнення. Тим паче, що маємо нову форму звіту.

Хто подає декларацію про майновий стан і доходи

До осіб, які зобов’язані за підсумками року подати декларацію про майновий стан і доходи (далі — Декларація), належать фізособи:

які отримали протягом звітного року:

резиденти, котрі виїжджають за кордон на постійне місце проживання (п. 179.3 ПК);

підприємці (п. 177.5 ПК);

самозайняті особи (п. 178.4 ПК);

іноземці, які отримали статус резидента України (пп. 170.10.4 ПК).

Навіть якщо ви не потрапили до переліку зобов’язаних задекларувати свої доходи, ніхто не забороняє зробити це добровільно. А виникнути таке бажання може через намір скористатись правом на податкову знижку (п. 176.1пп. 166.1.2 ПК) або повернути надміру сплачені протягом звітного року ПДФО та військовий збір (п. 176.1172.6 ПК).

Граничні терміни подання

У загальному порядку Декларацію подають до 1 травня року, наступного за звітним (пп. 49.18.4 ПК). Це стосується громадян і самозайнятих осіб.

Декларування доходів 2017 Увага: позаяк останній день подання звіту припадає на 30 квітня — вихідний день, то він переноситься на наступний за вихідним або святковим робочий день — 3 травня. Водночас радимо не відкладати справи на останній день і подати звіт заздалегідь

Фізособи, які виїжджають на постійне місце проживання за кордон, мають подати Декларацію протягом 60 календарних днів, що передують від’їзду (п. 179.3 ПК).

Добровільно подати Декларацію з метою отримання податкової знижки потрібно до 31 грудня (включно) року, наступного за звітним (пп. 166.1.2 ПК).

Нагадаємо, що фізособи — підприємці (крім тих, хто знаходиться на спрощеній системі) мали подати майнову декларацію до 09.02. 2017.

Куди та як звітуємо

Декларацію слід подати до органу контролю за своєю податковою адресою, тобто за місцем реєстрації згідно з паспортними даними (п. 3 розд. I Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи, затвердженої наказом Мінфіну від 02.10.2015 № 859далі — Інструкція № 859).

Якщо фізособу знято з реєстрації за однією адресою, але ще не зареєстровано за іншою, її не звільнено від обов’язку подання Декларації. Звітують у такому випадку до податкового органу за попередньою податковою адресою платника (категорія 103.2, ЗІР).

Подати Декларацію можна:

  • особисто (або уповноваженою на це особою);
  • поштою (з повідомленням про вручення та описом вкладення);
  • засобами електронного зв’язку в електронній формі (п. 4 Інструкції № 859).

Декларування доходів 2017 Увага: надіслати поштою Декларацію потрібно не пізніше ніж за 5 днів до спливу граничного строку подання. В електронній формі — не пізніше закінчення останньої години дня, у якому спливає такий граничний строк (пп. 49.5 ПК)

Декларанту надано право самостійно обирати зручний для нього спосіб подання Декларації.

Як заповнити Декларацію...

Читайте продовження статті


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді