Платіжні термінали — 2024: базові правила та ситуації з практики

Автор
керівник видавничої групи «Головбух-Держзакупівлі»
Коло зобов’язаних встановити термінал у 2024 році. Платіжний застосунок як альтернатива терміналу. Термінал оплати за QR-кодом. Штраф за відсутність POS-термінала

Із 1 січня 2024 року збільшиться кількість суб’єктів господарювання, які мають забезпечити покупцям можливість розрахуватися у безготівковий спосіб. Перегляньте, чи ви не потрапили до списку.

Розберемо практичні ситуації застосування платіжних терміналів.

РРО: робота, помилки та штрафи

Хто зобов’язаний встановити термінал із 1 січня 2024 року

Із 01.01.2024 перелік суб’єктів господарювання, які мають давати змогу розрахуватися безготівково, поповниться торговцями, які провадять господарську діяльність у населених пунктах, де чисельність населення — від 5 до 25 тис. осіб (пп. 2 п. 1 Постанови КМУ «Про встановлення строків, до настання яких торговці повинні забезпечити можливість здійснення безготівкових розрахунків (у тому числі з використанням електронних платіжних засобів, платіжних застосунків або платіжних пристроїв) за продані ними товари (надані послуги)» від 29.07.2022 № 894; даліПостанова № 894).

Під виняток потрапили фізичні особи — підприємці на єдиному податку першої групи, які торгують із використанням торговельних автоматів, провадять виїзну/виносну торгівлю, продають власноруч вирощену або відгодовану продукцію. Вони поки що можуть працювати без платіжного термінала.

Із 1 січня картки мають приймати торговці з населених пунктів, де мешкає понад 5 тис. осіб.

Додаткові воєнні пільги: вимога проводити карткові розрахунки не стосується торговців, які провадять господарську діяльність на територіях тергромад, розташованих у районі проведення воєнних/бойових дій, або перебувають у тимчасовій окупації, оточенні/блокуванні. Вони зможуть не встановлювати платіжних терміналів ще протягом трьох місяців після того, як припиняться воєнні/бойові дії на таких територіях та/або ці території будуть деокуповані чи звільнені від оточення/блокування (п. 2 Постанови № 894).

Нагадаємо, що з 01.01.2023 торговці, які провадять господарську діяльність у населених пунктах з чисельністю населення понад 25 тис. осіб, мали забезпечити можливість проводити безготівкові розрахунки за продані ними товари або надані послуги, в т ч. ті, що реалізують/надають дистанційно (пп. 1 п. 1 Постанови № 894). А вже з 01.01.2025 до них приєднаються торговці, які працюють у населених пунктах із чисельністю населення менше ніж 5 тис. осіб. Виняток — ФОПи на першій групі, які торгують через автомати, на виїзді, продають власну продукцію (пп. 3 п. 1 Постанови № 894).

Платіжний термінал не використовують окремо, оскільки він не формує і не видає розрахункових документів, а лише квитанції платіжних терміналів. Тому використовуйте платіжні термінали разом із РРО або програмним РРО. Подбайте, щоб платіжних терміналів було не менше, ніж 50% кількості РРО.

Чи потрібен «живий» платіжний термінал

Звернімося до Закону України «Про захист прав споживачів» від 12.05.1991 № 1023-XII (даліЗакон про захист прав споживачів):

«Споживач має право на вільний вибір товарів і послуг у зручний для нього час та на вільне здійснення безготівкових розрахунків з урахуванням режиму роботи та обов’язкових для продавця/виконавця форм/видів розрахунків, установлених законодавством України» (ч. 2 ст. 17 Закону про захист прав споживачів).

Продавець зобов’язаний всіляко сприяти споживачеві у вільному виборі продукції та форм її оплати. Заборонено в будь-який спосіб обмежувати можливість споживача розраховуватися безготівково, якщо згідно із законодавством продавець має забезпечити таку можливість.

Встановіть термінал або платіжний застосунок, щоб клієнт мав можливість розрахуватися безготівково.

Аналогічні правила прописані в Законі України «Про платіжні послуги» від 30.06.2021 № 1591-IX (даліЗакон про платіжні послуги). Торговці зобов’язані забезпечувати можливість розраховуватися безготівково за продані товари або надані послуги, в т. ч. за допомогою електронних платіжних засобів та/або платіжних застосунків, та/або платіжних пристроїв (п. 28 ст. 38 Закону про платіжні послуги).

Як бачите, йдеться не лише про надання можливості розрахуватися електронним платіжним засобом — підійдуть і платіжні застосунки та/або пристрої. Торговцеві, який працює з РРО, достатньо забезпечити один спосіб безготівкових розрахунків, наприклад, запропонувати розрахуватися платіжною карткою:

Тобто фактична наявність платіжного термінала — не обов’язкова.

Чи проводити через РРО і термінал оплати за QR-кодом

Усе залежить від того, що саме ви зашифрували в QR-коді.

Як діяти, якщо в QR-коді закодували:

Чи потрібен платіжний термінал інтернет-торговцям

Ні, тут інша ситуація. Клієнти інтернет-магазину мають кілька варіантів оплати.

Чи передбачений штраф за відсутність POS-термінала

За порушення перелічених вимог передбачена адміністративна відповідальність за статтею 163-15 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Так, якщо не забезпечили можливість розраховуватися за товари та послуги з використанням електронних платіжних засобів, ФОПа або посадових осіб юридичної особи оштрафують. Розмір штрафу становить від 100 до 200 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (нмдг). Це еквівалентно 1700—3400 грн за перше порушення. Повторний косяк протягом року коштуватиме дорожче — від 500 до 1000 нмдг, тобто від 8500 до 17 000 грн.

Як бачите — штрафи чималі. Тому варто добре розібратися, в яких ситуаціях слід надати покупцям змогу розрахуватися у безготівковий спосіб.

Кому і коли потрібен платіжний термінал

Торговці, які провадять діяльність у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг у населених пунктах і які згідно із Законом про РРО зобов’язані застосовувати РРО, мають забезпечити можливість безготівкових розрахунків.

 Платіжні термінали — 2024: базові правила та ситуації з практики

СКАЧАТИ ТАБЛИЦЮ



зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді