ФОП групи 1 єдиного податку: умови, податки, звітність

Автор
бухгалтер-експерт, кандидат економічних наук, м. Чернігів
Якими видами діяльності може займатися фізособа-підприємець групи 1 єдиного податку, коди КВЕД для групи 1, розмір податку та ЄСВ у ФОП 1 групи, ліміт доходу, як вести облік доходів, чи треба вести облік товарних запасів і застосовувати РРО та інші умови перебування ФОП на групі 1

Якими видами діяльності можна займатися ФОП групи 1 ЄП

Дозволені сфери діяльності фізособи-підприємця (ФОП) групи 1 спрощеної системи оподаткування такі (див. пп. «1» п. 291.4 Податкового кодексу України, далі – ПКУ):

  • роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках. При цьому податківці вважають торговим місцем площу, яка відведена для розміщення необхідного для торгівлі інвентарю (вагів, лотків тощо) та здійснення продажу продукції з прилавків (столів), транспортних засобів, причепів, візків (у тому числі ручних), у контейнерах, кіосках, палатках тощо (роз’яснення ГУ ДПС у Херсонській області, а також 107.01.01 ЗІР). Відтак не може на 1-й групі здійснюватися роздрібний продаж товарів в магазині, а також в об’єктах ресторанного господарства, що розташовані на території ринку;
  • та/або надання побутових послуг населенню. Вичерпний перелік побутових послуг, який має 40 позицій, можна знайти у п. 291.7 ПКУ (також див. далі). Серед таких послуг ремонт взуття, годинників, шкіряних і хутряних виробів, виготовлення в’язаних трикотажних виробів, ремонт, реставрація та поновлення меблів, перукарські послуги, виготовлення і ремонт ювелірних виробів.

⚡ Усе про ФОП: КВЕД, реєстрація, облік, сплата податків і трудові відносини

Однак при реєстрації підприємці з заяві про застосування спрощеної системи оподаткування вказують не назви видів побутових послуг з ПКУ, а код за Класифікатором видів економічної діяльності (КВЕД) та відповідну назву звідти. Вони подібні у назвах до тих, які у ПКУ, але не співпадають у точності. Як наслідок, перелік побутових послуг з п. 291.7 ПКУ на практиці не такий уже вичерпний. Так, податківці назви послуг трактують не буквально, а дещо ширше: якщо певний код КВЕД, який відповідає згаданому переліку, включає ще й інші не згадані у переліку види побутових послуг, то їх теж відносять до групи 1 єдиного податку (ЄП). Принаймні так податківці трактують код КВЕД 96.02 «Надання послуг перукарнями та салонами краси», який включає в себе:

  • миття волосся, підрівнювання та підстригання, укладання, фарбування, тонування, завивання, розпрямлення волосся та подібні види послуг, що їх надають для чоловіків та жінок;
  • гоління та підрівнювання бороди;
  • масаж обличчя;
  • манікюр і педикюр;
  • макіяж тощо.

Той же самий манікюр та педикюр у переліку побутових послуг п. 291.7 ПКУ не згадуються, але вони за роз’ясненням ГУ ДПС у Дніпропетровській області входять до 1 групи ЄП.

Увага: манікюр, педикюр, макіяж та інші послуги салонів краси розглядаються як побутові послуги населенню, які відповідають умовам 1 групи ЄП, незважаючи на те, що вони не згадуються у ПКУ.

Однак таку ситуацію з «широким» трактуванням побутових послуг групи 1 ЄП скоріше можна вважати винятком, адже пріоритету КВЕД над нормами ПКУ немає, а ПКУ на якісь конкретні коди КВЕД та й узагалі на сам КВЕД не посилається. І буває таке, що один код КВЕД включає в себе і дозволені, і заборонені для спрощеної системи види діяльності. Отже, у невизначених ситуаціях, коли конкретна побутова послуга відсутня у переліку з п. 291.7 ПКУ, варто звернутися за індивідуальною консультацією до ДПС. Така консультація буде діяти саме для того ФОП, який звернувся за роз’ясненням.

Коди КВЕД, які відповідають дозволеним видам діяльності для групи 1 ЄП

Сам КВЕД 2010, який необхідний при заповненні ряд. 5.4 та ряд. 8 заяви про застосування спрощеної системи оподаткування, можна знайти на сайті Держслужби статистики. Там же є детальні описи цих кодів (які види діяльності належать до кожного коду). Також на сайті ДПС є спеціальний перелік видів діяльності, які можуть обирати ФОП групи 1 ЄП (див. нижче). Однак цей перелік має рекомендаційний характер, так як не є частиною ПКУ. Всі питання про наявність чи відсутність певного кодує, – до податківців (перелік кодів КВЕД вони опублікували ще 2012 року). Пріоритет, як зазначалося, мають норми ПКУ, тому у цьому ж файлі наведений і перелік побутових послуг з п. 291.7 ПКУ, який за час існування ПКУ не змінювався.

ФОП групи 1 єдиного податку: умови, податки, звітність

Які обмеження у видах діяльності має група 1 ЄП

ФОП групи 1 ЄП не можуть займатися всіма іншими видами діяльності, які виходять за межі дозволених пп. «1» п. 291.4 ПКУ. Так, ФОП групи 1 ЄП зокрема не можуть:

  • займатися наданням непобутових послуг;
  • надавати послуги з надання доступу до мережі Інтернет;
  • здійснювати оптовий продаж;
  • здійснювати роздрібний продаж поза ринками;
  • здійснювати роздрібний продаж у магазинах на ринках чи об’єктах ресторанного господарства;
  • здійснювати продаж ювелірних і побутових виробів і дорогоцінних металів.
  • займатися виробничою діяльність.

Крім того, є ще загальні заборони для єдинників всіх груп за п. 291.5 ПКУ. Однак дані види діяльності за визначенням не є роздрібною торгівлею чи побутовими послугами, тому вони вже не відповідають дозволеним видам діяльності групи 1 ЄП у пп. «1» п. 291.4 ПКУ.

Заява про застосування спрощеної системи оподаткування

Для обрання групи 1 ЄП якоїсь спеціальної зави немає, окрім заяви про застосування спрощеної системи оподаткування, у якій у ряд. 5.1.1 ставиться обрана група 1. Або ж номер групи ставиться у ряд. 5.2 заяви, якщо здійснюється перехід у групу 1 з інших груп ЄП. Бланк заяви про застосування спрощеної системи оподаткування подається за формою, яка затверджена наказом Мінфіну від 16.07.2019 № 308. Найбільш зручний варіант подачі заяви – через Електронний кабінет платника податків. Серед інших варіантів – особисто у паперовій формі або ж через ЦНАП під час реєстрації ФОП.

Чи може ФОП групи 1 ЄП мати найманих працівників

Ні, не може. У пп. «1» п. 291.4 ПКУ прямо сказано, що ФОП групи 1 ЄП «не використовують працю найманих осіб».

Який розмір ЄП для ФОП групи 1

Щомісячний розмір ЄП для групи 1 – не більше 10% прожиткового мінімуму для працездатної особи на 01 січня відповідного року. ЄП – це місцевий податок, а тому ставку ЄП на наступний рік встановлюють місцеві ради. На практиці приймають верхню межу, тобто 10%.

Прожиткові мінімуми працездатної особи для 2023 року – 2684,00 грн, а для 2024 року – 3028,00 грн. Отже, щомісячний розмір ЄП для групи 1 ЄП становить для:

  • 2023 року – 268,40 грн (= 2684,00 × 0,1);
  • 2024 року – 302,80 грн (= 3028,00 × 0,1).

Однак є ще один розмір ЄП, який можуть сплачувати єдинники групи 1, – це ЄП за ставкою 15% від доходу. Таке оподаткування застосовується, якщо були порушені умови перебування у групі 1. Наприклад, ЄП за ставкою 15% нараховується з доходу, який отриманий:

  • понад дозволений для групи ліміт;
  • з незареєстрованого виду діяльності;
  • з забороненого виду діяльності;
  • шляхом негрошової форми оплати (бартером).

Сплата ЄП за ставкою 15% також означає втрату права перебування у групі 1 ЄП та вимушений перехід у вищу групу ЄП чи на загальну систему оподаткування.

У який термін сплачується ЄП для ФОП групи 1

Сплата єдиного податку для групи 1 відбувається раз на місяць, авансом, не пізніше 20-го числа (включно) поточного місяця. Платити треба навіть коли немає доходу від діяльності (виняток – коли оформлена 30-денна відпустку раз на рік, тоді податок можна за такий місяць не сплачувати, але за умови відсутності доходів під час відпустки).

Також ФОП групи 1 може сплатити ЄП авансовим платежем за кілька місяців, квартал або рік, але не більше, ніж до кінця поточного звітного року.

Який розмір ЄСВ для ФОП групи 1

Окрім ЄП підприємець 1 групи також сплачує єдиний соціальний внесок (ЄСВ) «за себе», який податком не вважається. Сплата ЄСВ – це основа нарахування страхового стажу та можливість у майбутньому мати отримати соцвиплати, зокрема лікарняні, декретні та пенсію.

ФОП групи 1 розмір бази нарахування ЄСВ визначають самостійно, але є мінімальна база (1 мінімальна зарплата) та максимальна (15 мінімальних зарплат). Відповідно є мінімальний і максимальний ЄСВ. Ставка ЄСВ – 22% від бази нарахування. Отже, маємо загальні формули для розрахунку ЄСВ:

  • мінімальний ЄСВ за місяць = мінімальна зарплата за відповідний місяць × 0,22;
  • максимальний ЄСВ за місяць = 15 × мінімальна зарплата за місяць × 0,22.

Тобто ФОП може платити мінімальний ЄСВ або більший, якщо вважає за потрібне. Однак не більше максимального. Більшість ФОП сплачують «за себе» мінімальний ЄСВ.

Значення мінімального та максимального ЄСВ у гривневому вираженні наведені у таблиці нижче. Зверніть увагу, що у 2023 і 2024 роках у ФОП групи 1 є можливість не сплачувати ЄСВ з причини воєнного стану (див. примітку до таблиці нижче).

РОЗМІР ЄСВ ДЛЯ ФОП ГРУПИ 1*

Період

ЄСВ

Мінімальний

Максимальний

2023 (січень-грудень)

1474 грн

(=6700 грн ×0,22)

22110 грн

(=15× 6700 грн ×0,22)

2024 (січень-березень)

1562 грн

(=7100 грн ×0,22)

23430 грн

(=15× 7100 грн ×0,22)

2024 (квітень-грудень)

1760 грн

(=8000 грн ×0,22)

26400 грн

(=15× 8000 грн ×0,22)

*ФОП групи 1, як і інші ФОП, має право не сплачувати ЄСВ «за себе» з 01.03.2022 та впродовж 12 місяців після припинення або скасування воєнного стану (п. 919 Прикінцевих та перехідних положень Закону «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI, даліЗакон про ЄСВ). Однак у разі несплати – страховий стаж не зараховується

Звільняються від сплати ЄСВ ФОП групи 1, які є:

  • пенсіонери за віком та вислугою років;
  • особи з інвалідністю, які отримують пенсію або соціальну допомогу;
  • ФОП, які мають основне місце роботи, якщо за них ЄСВ сплатив роботодавець не менше мінімального.

Аналогічні правила звільнення від ЄСВ діють і для інших групи ЄП.

Сплата ЄСВ відбувається за календарний квартал, до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується ЄСВ (абз. 3 ч. 8 ст. 9 Закону про ЄСВ). Звітним періодом є календарний рік, тобто у річній декларації ФОП треба заповнити Додаток 1, який пов’язаний з ЄСВ. Однак, якщо ЄСВ не сплачувався, то й Додаток 1 до декларації не заповнюється.

Який ліміт доходу для ФОП групи 1 ЄП

Ліміт річного доходу для ФОП групи 1 ЄП становить 167 мінімальних зарплат на 01 січня відповідного року. Відтак у гривневому вираженні ліміт доходу для групи 1 складає за:

  • 2023 рік – 1 118 900 грн (= 6700 грн × 167);
  • 2024 рік – 1 185 700 грн (= 7100 грн × 167).

У даних розрахунках 6700 грн і 7100 грн – це відповідно значення мінімальної зарплати на 01 січня 2023 та 01 січня 2024 року.

Яка звітність ФОП групи 1 ЄП

ФОП групи 1 ЄП подають Податкову декларацію платника єдиного податку за формою (бланком) з наказу Мінфіну від 24.11.2022 № 394 (у редакції наказу Мінфіну від 15.12.2022 № 438). Дана форма є спільною для груп 1, 2 і 3 ЄП. Декларація ФОП групи 1 ЄП подається раз на рік впродовж 60 к. днів після кінця року.

Як визначити дохід для ФОП групи 1 ЄП

Доходи ФОП групи 1 ЄП включать в себе:

  • всі доходи у грошовій формі (готівкою чи безготівково, у т.ч. з використанням електронних грошей), які він отримує за реалізовані товари, роботи, послуги. Дата отримання таких доходів – це дата надходження грошей (так званий касовий метод визначення доходу). Будь-яка отримана передоплата (аванс) – це дохід;
  • безоплатно отримані товари (роботи, послуги), зокрема за договорами дарування;
  • товари, які передані єдиннику на відповідальне зберігання, але які були використані ним;
  • поворотна фінансова допомога (позика), яка була отримана, але неповернута впродовж 12 місяців.

Увага: бартерна форма розрахунку (оплата у негрошовій формі) для ФОП групи 1, як і для всіх єдинників, заборонена п. 291.6 ПКУ.

До доходу ФОП групи 1 не включають отримані таким підприємцем пасивні доходи, а саме (пп. «1» п. 292.1 ПКУ):

  • проценти;
  • дивіденди;
  • роялті;
  • страхові виплати і відшкодування;
  • доходи у вигляді бюджетних грантів;
  • доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізичній особі та використовується в господарській діяльності ФОП. Наприклад, дохід від продажу власних автівки чи квартири.

Чи треба вести облік доходів у ФОП групи 1 ЄП

Так, облік доходів треба вести. Однак ведеться він у Книзі обліку доходів довільної форми шляхом помісячного відображення отриманих доходів (абз. 1 п. 296.1 ПКУ). Такий облік доходів може вестися як у паперовому, так і в електронному вигляді. Наприклад, облік доходів можна вести у електронній книзі Excel або просто у зошиті. Однак має бути дотримана умова – треба підбивати щомісячні підсумки. Реєструвати Книгу обліку доходів у ДПС зараз не потрібно.

Чи треба ФОП групи 1 ЄП застосовувати РРО

Ні, єдинники групи 1 звільнені від застосування РРО (п. 296.10 ПКУ). Це єдина група спрощеної системи, яка зараз має таке звільнення. Групи 2-4 зобов’язані застосовувати РРО/пРРО.

Чи треба вести облік товарних запасів у ФОП групи 1 ЄП

Ні, товарний облік запасів вести не треба, так як ФОП, які не торгують товарами або не здійснюють розрахункових операцій під час торгівлі товарами, облік товарних запасів вести не зобов’язані (це випливає з пп. «12» ст. 3 Закону «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 № 265/95-ВР). ФОП групи 1 ЄП не зобов’язані використовувати РРО (п. 296.10 ПКУ), а тому їм і не треба облік товарних запасів, який ведуть єдинники груп 2 і 3.

Однак ФОП можуть вести будь-який додатковий облік «для себе».

«Відпустка», лікарняний і декрет ФОП 1 групи

Платник ЄП групи 1 має право отримати звільнення від сплати ЄП на один календарний місяць – раз на рік. Таке звільненням називають неофіційно «відпусткою» ФОП. Також звільнитися від ЄП можна на час хвороби, яка підтверджується е-лікарняним, якщо хвороба триває 30 і більше к. днів (п. 295.5 ПКУ). Як правило, ФОП беруть таке звільнення («відпустку») з 01-го по останній день місяця.

Для отримання таких відпусток ФОП повинен подати заяви довільної форми щодо (п. 295.5 ПКУ):

  • періоду щорічної відпустки. Таку заяву слід подати до початку «відпустки»;
  • терміну тимчасової втрати працездатності. До такої заяви додаються також витяги з Електронного реєстру листків непрацездатності. Суми ЄП, які були сплачені авансом на період «відпустки» чи лікарняного, зараховуються в рахунок майбутніх платежів з ЄП – про це слід згадати у поданій заяві (п. 295.6 ПКУ).

Однак є одна умова – у період такої «відпустки» або лікарняного ФОП не повинен здійснювати діяльність та отримувати дохід. Якщо такий дохід отримано – його треба декларувати (роз’яснення ДПС 107.01.03 ЗІР). Або ж спробувати документально довести, що це кошти по раніше укладеному договору чи поставленому товару (див. роз’яснення ДПС).

Про Особливості виплати лікарняних для ФОП читайте у роз’ясненні Пенсійного фонду України (ПФУ) на сайті Кабміну. Оплату лікарняного здійснюють органи ПФУ. У разі хвороби ФОП за рахунок ПФУ сплачуються лікарняні лише з 6-го дня непрацездатності, тобто перші 5 днів лікарняного для ФОП не оплачуються.

Також ФОП має право і на декрет і отримати декретні (допомоги з вагітності та пологів) – читайте про це у матеріалі Декрет для ФОП 2023: як скористатися та оформити.

У чому відмінність групи 1 ФОП від інших груп ЄП

Про порівняння всіх груп ЄП можна прочитати Спрощена система оподаткування: переваги та недоліки. Наприклад, 2 група ЄП дає можливість:

  • надавати ширший перелік послуг, у т.ч. побутових. Такі послуги можуть надаватися неплатникам ЄП;
  • здійснювати виробництво та/або продаж товарів;
  • здійснювати діяльність у сфері ресторанного господарства;
  • використовувати працю найманих осіб (до 10 осіб);
  • більший ліміт річного доходу.

Однак група 2 ФОП має й мінуси, серед яких:

  • більший щомісячний податок;
  • необхідність РРО/пРРО, якщо здійснюються розрахункові операції, наприклад продаж товарів у магазині;
  • необхідність обліку товарних запасів, коли використовується РРО/пРРО;
  • якщо є наймані працівники, то ще й треба вести облік зарплати по ним, сплачувати зарплатні податки і подавати Податковий розрахунок до ДПС (податок на доходи фізичних осіб, військовий збір і ЄСВ з працівників).

Більш детально читайте у матеріалі Платники єдиного податку 2 група: умови перебування.

Коли ФОП групи 1 повинен перейти на іншу групу ЄП або на загальну систему

При порушенні умов перебування у групі 1 ЄП ФОП має перейти у вищу групу ЄП або на загальну систему оподаткування (пп. 298.2.3 ПКУ). Серед таких порушень:

  • перевищення ліміту річного доходу;
  • отримання доходу за незареєстрованим при реєстрації ФОП видом діяльності (незареєстрованим КВЕД) навіть якщо він дозволений для ФОП групи 1;
  • отримання доходу за видом діяльності (КВЕД), який заборонений для групи 1;
  • використання праці найманих осіб;
  • бартерна форма розрахунку (отримання оплати в натуральній, тобто негрошовій формі).


зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді