Робота РРО під час воєнного стану

Автор
керівник видавничої групи «Головбух-Держзакупівлі»
Розрахункові операції потребують застосування РРО. Воєнний час — не виняток. Однак наразі платежі через касові апарати мають певні особливості. Розглянемо їх.

Як працювати з програмним РРО за відсутності інтернету

Програмний РРО — гідна альтернатива стаціонарному касовому апарату. Та як бути з вимогою статті 5 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій в сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 № 265/95-ВР (даліЗакон про РРО) — використовувати фіскальні номери з діапазону фіскальних номерів, сформованого фіскальним сервером, 36 годин поспіль і не більше ніж 168 годин протягом календарного місяця? Адже у воєнний час інтернет-зв’язок може бути вкрай нестабільним.

У Законі України від 15.03.2022 № 2120-IX (даліЗакон № 2120) законодавець врегулював цей момент. На період дії воєнного стану він дозволив проводити розрахункові операції на програмних РРО в режимі офлайн понад визначені строки (див. роз’яснення ГУ ДПС у Дніпропетровській області). Тобто можна не дотримувати меж — 36 годин поспіль і не більше ніж 168 годин протягом місяця (п. 13 Прикінцевих положень Закону про РРО; ч. 6 п. 3 розд. ІІ Закону № 2120). Використовуйте фіскальні номери з діапазону, сформованого сервером ДПС.

Тож можна було не зважати на відсутність або наявність інтернету — застосовуйте програмний РРО під час кожної розрахункової операції, тобто коли приймаєте готівку або платіжну картку в розрахунок за товар чи послугу.

З 01.08.2023 Законом України  від 30.06.2023 № 3219-IX відновив дію абзацу 7 статті 5 Закону про РРО. Із цієї дати не можна використовувати програмний РРО в режимі офлайн без отриманого в контролюючому органі діапазону фіскальних номерів, сформованих фіскальним сервером контролюючого органу.

Отже, з 01.08.2023 заборонено працювати на програмному РРО в режимі офлайн, якщо такий ПРРО не отримав діапазон фіскальних номерів, сформованих фіскальним сервером ДПС, які присвоюються розрахунковим документам програмного РРО, що працює в режимі офлайн.

Увага! Програмний РРО працює в режимі офлайн лише в період, протягом якого відсутній зв’язок між програмним РРО та фіскальним сервером ДПС.

Чек РРО за продажу товарів через «Нову пошту» ― «NovaPay»

Нагадаємо, що для кожного програмного РРО, внесеного до Реєстру програмних РРО, фіскальний сервер формує окремий діапазон фіскальних номерів, що присвоюються електронним документам під час роботи програмного РРО в режимі офлайн. Перша порція — 2000 штук — формується автоматично на запит програмного РРО для отримання резервних номерів. Наступні порції зарезервованих фіскальних номерів для програмного РРО сформують у відповідь на запит програмного РРО, або у відповідь на отриманий пакет даних (п. 3 розд. ІІ Порядку визначення діапазону, видачі, резервування, використання фіскальних номерів, що присвоюються електронним розрахунковим документам під час роботи програмного реєстратора розрахункових операцій в режимі офлайн, затвердженого наказом Мінфіну від 23.06.2020 № 317). Тобто, щойно ви відправите частину фіскальних номерів із діапазону на сервер ДПС, вам має надійти у відповідь така сама кількість нових.

Чи застосовуватимуть РРО-штрафи під час воєнного стану

Штрафів за порушення Закону про РРО не застосовують до завершення воєнного стану, окрім санкцій за порушення під час продажу підакцизної продукції (п. 12 Прикінцевих положень Закону про РРО; ч. 6 п. 3 розд. ІІ Закону № 2120). І хоча воєнний стан в Україні, на жаль, не припинено, норму щодо незастосування РРО-штрафів планують змінити.

Штрафи не будуть застосовувати за РРО-порушення, вчинені в період із 01.01.2022 по 01.10.2023. В той же час звільнення не діятиме для продавців підакцизних товарів або тих суб’єктів господарювання, які провадили діяльність з купівлі/продажу іноземної валюти, чи діяльність у сфері організації та проведення азартних ігор.

Щодо звільнення від штрафів, то воно стосується всіх суб’єктів незалежно від територій, на яких вони провадили чи провадять свою діяльність.

Із 1 жовтня майже повністю повертають РРО-штрафи.

Не штрафуватимуть тих суб’єктів господарювання, які знаходяться на тимчасово окупованих територіях, на територіях активних бойових дій та на територіях можливих бойових дій. Це звільнення діятиме до дати завершення тимчасової окупації відповідних територій; а також до дати завершення бойових дій чи припинення можливості бойових дій на відповідних територіях.

Для певної категорії суб’єктів господарювання передбачені знижені штрафні санкції згідно з пунктом 1 статті 17 Закону про РРО. Йдеться про ФОПів другої та третьої групи ― не платників ПДВ. Важлива умова ― вони не мають бути продавцями підакцизних товарів, побутових товарів на гарантії, лікарських засобів, виробів медичного призначення. Так, у період із 01.08.2023 по 31.07.2025, але не пізніше ніж до дати припинення або скасування воєнного стану на території України, до таких ФОПів застосовують знижені штрафи:

  • 25% ― за порушення, вчинене вперше;
  • 50% ― за повторний проступок (п. 15 Прикінцевих положень Закону про РРО).

Пом’якшення є суттєвим, бо стандартний штраф становить 100% та 150% відповідно.

Що робити, якщо програмний РРО не дає змоги закрити зміну

Касир завершує робочий день і раптом виявляє, що програмний РРО не дає можливості закрити зміну. Тоді слід встановити вид несправності, що стався.

Чи видавати споживачам розрахунковий документ

З одного боку, Закон України «Про захист прав споживачів» від 12.05.1991 № 1023-XII закликає продавців видавати споживачеві розрахунковий документ встановленої форми. Із другого боку, в період війни торговці в окремих регіонах мають брак стрічок для касових апаратів. І що робити?

Робота РРО під час воєнного стану

Відповідь у системі «Експертус Головбух»



зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді