Витрати на ремонт чи поліпшення орендованих основних засобів як окремий об’єкт ОЗ

Чи підлягають амортизації витрати на поліпшення, ремонт чи модернізацію орендованих основних засобів? Пропонуємо розібратися у цьому питанні

Підприємство орендує певні основні засоби. У підприємства виникла необхідність поліпшити (відремонтувати чи модернізувати) орендовані основні засоби. Виникає цілком логічне питання – чи підлягають такі витрати амортизації та чи буде враховуватися сума амортизації при коригуванні фінансового результату до оподаткування?

Поліпшення орендованих ОЗ та амортизація витрачених коштів

Відповідно до підпункту 134.1.1 Податкового кодексу України (далі – ПК). Об’єктом оподаткування податку на прибуток підприємства, є прибуток із джерелом походження в Україні та за її межами. Прибуток визначається шляхом коригування фінансового результату до оподаткування визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до національних положень бухгалтерського обліку, або міжнародних стандартів фінансової звітності, на різниці, що виникають відповідно до положень ПК.

Витрати на ремонт чи поліпшення орендованих основних засобів як окремий об’єкт ОЗ Різниці, що виникають при нарахуванні амортизації необоротних активів потрібно визначати відповідно до вимог статті 138 ПК.

Як обліковувати та оподатковувати простій автотранспорту

Витрати на ремонт чи поліпшення орендованих основних засобів як окремий об’єкт ОЗ
Галина Морозовськаексперт з питань обліку та оподаткування, Київ
Облік простою автотранспороту безпосередньо залежить від того, чим він є для підприємства — штрафом чи платою за послуги. Облікова картина буде різною для податку на прибуток, ПДВ, податку на репатріацію… Тож з’ясуємо спершу суть простоїв, а тоді вже перейдемо до податкових наслідків.

У підпункті 138.3.1 ПК встановлено, що розрахунок амортизації основних засобів або нематеріальних активів здійснюється відповідно до національних стандартів бухгалтерського обліку, або відповідних міжнародних стандартів з урахуванням обмежень, що встановлені у підпункті 138.1.14 ПК.

При такому розрахунку потрібно застосовувати методи нарахування амортизації, що передбачені національними положеннями бухгалтерського обліку, окрім «виробничого» методу.

Так, для розрахунку амортизації відповідно до положень цього пункту визначається вартість основних засобів та нематеріальних активів без урахування їх переоцінки, проведеної відповідно до положень бухгалтерського обліку.

Засади для формування у бухгалтерському обліку інформації про оренду необоротних активів та її розкриття у фінансовій звітності регулюється нормами П(С)БО 14 «Оренда», методологічними рекомендаціями затвердженими наказом Мінфіну від 28.07.2000 р. № 181 та методичними рекомендаціями з бухгалтерського обліку ОЗ Мінфіну від 30.09.2003 р. № 561.

Отже, затрати на поліпшення об'єктів операційної оренди що призводять до збільшення майбутніх економічних вигод, що первісно очікувалися від його використання, мають відображатися орендарем як капітальні інвестиції у створення інших необоротних активів.

Такі затрати будуть враховуватись до складу основних засобів як первісна вартість нового об’єкта підгрупи 2.7 класифікації основних засобів, що наведена у пункті 7 Методичних рекомендацій № 561.

Витрати на ремонт чи поліпшення орендованих основних засобів як окремий об’єкт ОЗ У податковому обліку, для розрахунку амортизації витрат на модернізацію чи поліпшення орендованих основних засобів, ці самі витрати зараховуються яке окремий об’єкт групи 9 з мінімально допустимим строком корисного використання 12 років.

При визначенні об’єкта оподаткування, платникові податків, тобто – орендареві на підставі положень другого абзацу пункту 138.1 та другого абзацу пункту 138.2 ПК, має збільшити фінансовий результат до оподаткування на суму нарахованої амортизації вартості поліпшення орендованих основних засобів відповідно до національних положень бухгалтерського обліку. Відповідно до цих положень, необхідно зменшити фінансовий результат до оподаткування на суму розрахованої амортизації вартості поліпшення орендованих основних засобів відповідно до пункту 138.3 ПК.

ОСНОВНІ ЗАСОБИ: проблемні питання та їх розв’язок

Витрати на ремонт чи поліпшення орендованих основних засобів як окремий об’єкт ОЗ
МОРОЗОВСЬКА Галина експерт з питань обліку та оподаткування
Роз’яснення контролерів і судова практика з таких питань: • до якої групи основних засобів у бухгалтерському і податковому обліку віднести холодильник, мікрохвильову піч, пилосос; • чи включають витрати на страхування об’єкта до його первісної вартості; • витрати на ремонт придбаного основного засобу до введення його в експлуатацію збільшують первісну вартість; • чи виникають у податковому обліку різниці за амортизацією МНМА; • як встановити вартість оприбуткування; • чи можна їх амортизувати; • ліквідаційна вартість: чи обов’язково її встановлювати; • чи призупиняють амортизацію на період ремонту; • чи обов’язково дооцінювати об’єкт основних засобів, якщо його залишкова вартість — 0 грн; • чи списувати з балансу повністю замортизовані основні засоби


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді