Припинення підприємства: кому дістанеться переплата з податків

Держпідприємство, що перебуває у стані припинення, має правонаступника. У підприємства є переплата з податків до бюджету. Його перевірили всі інстанції та поки що не закрили філію, яка належала держпідприємству. Чи може правонаступник отримати переплату?

Юрособу припиняють у результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації (ч. 1 ст. 104 Цивільного кодексу України; ЦК).

Правонаступники бувають лише в разі реорганізації у будь-який спосіб, і до них переходять майно, права та обов’язки реорганізованих юросіб. Після спливу строку для пред’явлення вимог кредиторами і задоволення чи відхилення цих вимог комісія з припинення юрособи складає передавальний акт (злиття, приєднання чи перетворення) або розподільчий баланс (поділ).

Ці документи мають містити, зокрема, положення про правонаступництво щодо всіх зобов’язань юрособи, яка припиняється, всіх її кредиторів і боржників, включаючи зобов’язання, що їх сторони оспорюють (ст. 107 ЦК).

Втрата первинних документів через руйнування офісу

Загальні положення

Юрособу вважають припиненою із дня внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань (ЄДР) запису про її припинення (ч. 2 ст. 104 ЦК). Тож моментом переходу прав до правонаступника юрособи слід вважати дату внесення відповідного запису до ЄДР. І тут усе залежить від того, як саме припиняється держпідприємство.

Порядок припинення визначено у статті 4 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань» від 15.05.2003 № 755-IV (далі — Закон № 755).

У разі злиття юросіб реєструють: новоутворену юрособу, припинення юросіб у результаті злиття. Злиття вважають завершеним із дати цієї держреєстрації.

Перетворення юросіб супроводжують держреєстрацією: припинення юрособи, новоутвореної юрособи у результаті перетворення. Перетворення вважають завершеним із дати цієї держреєстрації.

За поділу юрособи реєструють: новоутворені юрособи, припинення юрособи у результаті поділу. Поділ вважають завершеним із дати такої держреєстрації.

Як спростити зустрічну звірку

Припинення підприємства: кому дістанеться переплата з податків
Наталія Васильченкоголовний редактор системи «Експертус Головбух»
Кожні дві з трьох компаній щонайменше раз на квартал відповідають на запити податківців у межах зустрічної звірки. Ми підкажемо, що робити бухгалтерові, аби витрачати менше часу і зусиль на цю процедуру. Зокрема, нагадаємо, що замість паперових можна надавати електронні копії. І це не єдиний спосіб спростити зустрічну звірку.

Приєднання юросіб супроводжує держреєстрація: припинення юросіб у результаті приєднання, змін до відомостей у ЄДР щодо правонаступництва юрособи, до якої приєднуються.

Приєднання вважають завершеним із дати цієї держреєстраці.

До ЄДР заносять дані про відокремлені підрозділи юрособи. Зокрема, про перехід відокремленого підрозділу юрособи, яка припиняється шляхом злиття, приєднання, поділу або перетворення, до юрособи-правонаступника (п. 20 ч. 2 ст. 9 Закону № 755).

З огляду на це держпідприємство, що припиняється, має закрити філію або філія переходить до правонаступника.

Саме тоді інформація щодо припинення держпідприємства до ЄДР та його правонаступника буде повною.

ДФС запитує, чому немає прибутку: як відповісти, щоб відчепилися

Припинення підприємства: кому дістанеться переплата з податків
Олег Січ керівник Об’єднаної редакції Експертус Головбух, ACCA DipIFR (rus)
Якщо ДФС вимагає пояснити причину збитків компанії — ви в зоні ризику. Не відповідайте, що у країні криза. Формальна відписка гарантує вам місце у плані перевірок. Поясніть податківцям, що сума прибутку (або збитку!) залежить від об’єктивних факторів. Стаття-тест допоможе позбутися зайвої інформації та сформувати правильну відповідь

Переплата податків і зборів — від припиненого платника до правонаступника

Чи перейде надміру сплачена сума податків і зборів від припиненого платника до правонаступника, визначає Податковий кодекс України (ПК).

Так, суми надміру сплачених грошових зобов’язань платника податків, що реорганізується, підлягають заліку в рахунок його непогашених грошових зобов’язань або податкового боргу за іншими податками (п. 98.8 ПК). Якщо сума таких грошових зобов’язань або невідшкодованих податків і зборів платника перевищує суму грошових зобов’язань або податкового боргу з інших податків, суму перевищення перераховують у розпорядження його правонаступників (п. 98.9 ПК).

Безпосередній механізм зарахування суми переплати платника податків, що припиняється, на користь його правонаступника визначений у пункті 4 розділу ІІ Порядку ведення органами Державної фіскальної служби України оперативного обліку податків і зборів, митних та інших платежів до бюджетів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Мінфіну від 07.04.2016 № 422.

Зокрема, якщо унаслідок припинення юрособи шляхом реорганізації частина її зобов’язань чи заборгованості залишається непогашеною або у платника обліковують складові суми переплат, до інтегрованих карток платника юросіб-правонаступників переносять відповідні облікові показники, дотримуючись хронології їх виникнення, на підставі одного із документів: рішення про узгодження плану реорганізації платника податків, передавального акта, розподільчого балансу.

Передавальний акт і розподільчий баланс затверджують учасники юрособи або орган, який прийняв рішення про її припинення, крім випадків, встановлених законом.

Інвентаризація: обов’язок чи спосіб зберегти майно підприємства

Припинення підприємства: кому дістанеться переплата з податків
СЕРДЮК Оленаексперт МСFR Головбух, канд. екон. наук
Бухгалтер, як детектив, перед інвентаризацією шукає помилки в обліку основних засобів і виправляє їх. З нашим фахівцем зробите це швидко та безболісно для фінансів вашої компанії. Поспішіть отримати готові рішення 10-ти проблемних ситуацій щодо роботи з ОЗ: • що і коли інвентаризувати; • як бути, якщо провести інвентаризацію вимагають податківці; • якщо не провести інвентаризацію: які ризики для підприємства і для головбуха; • яка процедура інвентаризації; • як інвентаризувати активи і заборгованість; • як обліковувати лишки і нестачі; • як оцінювати розмір збитків і стягувати матеріальну шкоду; • чи коригувати фінрезультат через нестачі


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді