Продаж товару з відстроченням платежів покупцем

Через брак коштів у покупців підприємство хоче дати їм можливість відстрочити плату за придбані товари. Яким договором це оформити?

Підприємство виготовляє промислові ваги. Через брак коштів у покупців підприємство хоче дати їм можливість відстрочити плату за придбані товари. Яким договором це оформити? Які облікові наслідки для підприємства це спричинить? Чи може підприємство передавати промислові ваги у лізинг з правом їх викупу покупцем?

Для створення можливості відстрочення платежів за придбані промислові ваги покупцем підприємство може оформити таку операцію, як:

  • товарний кредит;
  • лізинг з правом викупу такого майна.

Товарний кредит

Оформлення товарного кредиту підприємством є найпростішим варіантом відстрочення платежів покупцем за придбаний товар.

Продаж товару на умовах товарного кредиту здійснюють на підставі договору купівлі-продажу (ст. 694 Цивільного кодексу України; ЦК). Суть товарного кредиту якраз і полягає в продажі товару з відстроченням або розстроченням платежів покупця. У такому договорі потрібно, зокрема, обумовити суми та терміни платежів, порядок розрахунків між контрагентами (ст. 695 ЦК). Також у ньому можна передбачити сплату покупцем процентів за користування товарним кредитом.

Право власності на товар покупцеві за зазначеним договором відбувається в момент передачі товару продавцем, якщо інше не вказано в договорі (ст. 334ст. 697 ЦК).

Облік та оподаткування товарного кредиту

Нагадаємо, що з 01.01.2015 об’єкт оподаткування податком на прибуток визначають за правилами бухгалтерського обліку з врахуванням різниць відповідно до розділу ІІІ Податкового кодексу України (ПК). А застосування різниць є обов’язковим для тих підприємств, річний оподатковуваний дохід яких перевищує 20 млн. грн. Інші підприємства мають право повідомити контролюючий орган про незастосування різниць.

У бухгалтерському обліку дохід від реалізації товару визнають, зокрема, за обов’язкової умови передання ризиків та вигод, пов’язаних з правом власності на товар (п. 8 П(С)БО 15 «Дохід»). Одночасно з визнанням доходів можна буде визнати й витрати, які формують собівартість реалізованих товарів (п. 7 П(С)БО 16 «Витрати»).

Постачання товару на умовах товарного кредиту є об’єктом оподаткування ПДВ (п. 185.1 ПК). А податкові зобов’язання визнають за загальними правилами. Тобто, за першою подією, яка настає на одну з таких дат:

  • відвантаження товару;
  • зарахування коштів від покупця.

Якщо за умовами договору товарного кредиту передбачено сплату (нарахування) відсотків, то датою збільшення податкових зобов’язань з ПДВ у частині таких відсотків є дата їх нарахування згідно з договором (п. 187.3 ПК).

Далі наведемо приклад.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

зміст


Бухгалтерський вебінар

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді