Заміна відпустки грошовою компенсацією: чи можливо це

Чи можлива заміна відпустки грошовою компенсацією та як таку компенсацію обліковувати?

Працівник у 2017 році перебував у відпустці 14 календарних днів (к. д.). Наразі він подав заяву ще на 10 к. д. щорічної відпустки, у якій просить виплатити йому компенсацію за невикористані дні щорічної відпустки за 2014-2016 роки. Чи можна виплатити таку компенсацію?

Заміна відпустки грошовою компенсацією

Заміняти відпустку грошовою компенсацією заборонено (ст. 2 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВРдалі — Закон). Винятком є виплата компенсації у випадках, передбачених статтею 24 Закону.

Зокрема, за бажанням працівника частину щорічної відпустки можна замінити грошовою компенсацією. У такому разі тривалість наданої працівникові щорічної та додаткових відпусток не повинна бути меншою ніж 24 к. д.

За бажанням працівника після використання ним 24 к. д. щорічної відпустки за робочий рік, за який надають відпустку, за решту днів невикористаної щорічної відпустки за цей же робочий рік йому можна виплатити грошову компенсацію. До прикладу, тривалість щорічної відпустки працівника становить 31 к. д. (24 к. д. — щорічна основна відпустка, і 7 к. д. — щорічна додаткова відпустка за ненормований робочий день). Якщо працівник використає за відповідний робочий рік 24 к. д. відпустки, за сім днів він може отримати компенсацію.

Компенсацію виплачують на підставі відповідної заяви працівника та наказу про надання щорічної відпустки. У такому разі виплатити грошову компенсацію за невикористані дні відпустки можна одночасно з оплатою наданих днів або одразу після їх використання. Таке пояснення щодо виплати грошової компенсації за невикористані дні відпустки надано у листі Мінсоцполітики від 07.12.2016 № 731/13/116-16.

Тобто реалізувати своє право на компенсацію за невикористані дні щорічної відпустки працівник може в кожному робочому році після використання 24 к. д. (лист Мінсоцполітики від 25.06.2014 № 248/13/116-14). Тому працівнику, який у відповідному році не використав 24 к. д. щорічної відпустки, не можна виплатити грошову компенсацію за невикористані дні відпустки цього року.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

зміст


Бухгалтерський вебінар

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді